Να μην πληρώνουν κι' άλλο οι γονείς για την θεραπεία των παιδιών τους

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΑμΕΑ
Πέμ, 26/01/2017 - 19:32

Ύστερα από τις βέβαιες περικοπές στα  προνοιακά επιδόματα που έρχονται... παρακολουθούμε τελευταία στις τηλεοράσεις, τον τύπο την αγωνία χιλιάδων γονιών για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή. Το Σωματείο μας είναι αλληλέγγυο και καλεί σε αγώνα και διεκδίκηση γονείς και ΑμεΑ! Κάθε περικοπή στα δικαιώματα των ΑμεΑ μας αφορά!

Ενημερώνουμε ότι μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε στους γονείς ένα ποσό που δικαιολογούσε ένα πακέτο διαφόρων θεραπευτικών πράξεων για παιδιά μέχρι 18 χρόνων που είχαν ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Με τη νέα σύμβαση, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει απευθείας τους αυτοαπασχολούμενους και τα ιδιωτικά κέντρα. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στις πληρωμές στις οποίες θα επιβληθεί ποσοστιαία «υποχρεωτική έκπτωση» πάνω από ένα ποσό, με κλιμάκωση και επιστροφή των ποσών που θα αποτελούν υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Ειδική Αγωγή, τα ΑμεΑ και οι ανάγκες τους αποτελούν «κόστος» για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο καλούνται να πληρώσουν τόσο όσοι μισθωτοί επιστήμονες, εργάζονται σκληρά από κέντρο σε κέντρο αλλά και οι γονείς οι οποίοι καλούνται να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα: Να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτήν τη φορά ακόμη πιο βαθιά, για να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα των θεραπειών του παιδιού τους.

Μέχρι τώρα οι γονείς πλήρωναν πάντα προκαταβολικά το ιδιωτικό κέντρο και έπαιρναν με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που τους δικαιολογούσε, ενώ πλήρωναν και πάλι επιπλέον και για μια σειρά θεραπείες από την τσέπη τους, γιατί δεν έφταναν τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ (πχ γυμναστήριο, κολύμβηση με ειδικούς γυμναστές κ.λπ.). Σε καμία περίπτωση δε θα πάψει ο γονιός να πληρώνει και τώρα.

Η «κινητικότητα» των εργαζομένων (απολύσεις, περικοπή ωρών) έχει επίπτωση και στα παιδιά, που χρειάζονται σταθερότητα, σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή, ιδίως στον αυτισμό. «Η μείωση της σπατάλης» και το «συμμάζεμμα» στα  οικονομικά, που αποτελεί χρόνιο επιχείρημα των κυβερνήσεων, δεν θα αφήσουμε να γίνει το όχημα περιστολής των αναγκών μας! Ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Είναι πρόκληση τα κονδύλια σήμερα για την Ειδική Αγωγή να αντιστοιχούν σε μηδαμινά ποσά τη μέρα για κάθε παιδί!!! Όταν μάλιστα υπάρχουν οι δυνατότητες για απολύτως δωρεάν έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση - θεραπεία – αποκατάσταση. Αυτή είναι η κοροϊδία της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Μέτρα φτωχοποίησης στα οποία η ΕΕ, οι «θεσμοί» και οι συνομιλητές τους στη χώρα μας με πρώτη την κυβέρνηση, συμφωνούν και προωθούν!

Απαιτούμε:                                                     

-          Να πληρώσει το κράτος και όχι οι γονείς τις θεραπείες των παιδιών και να εγγυηθεί για τις καλύτερες συνθήκες στα σχολεία τους.

-          Να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την Ειδική Αγωγή. Να μη γίνει καμιά περικοπή.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Α.μεΑ.

 

Σχετικά Άρθρα