Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Nαι σε χώρο Δομής απομόνωσης για νεοεισερχόμενους μετανάστες είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

Η τελική απόφαση σήμερα. Η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 09/04/2020 - 06:41

Με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας e-presence διεξήχθη για πρώτη φορά, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενταγμένη στα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοίο.

Σ’ αυτή συμμετείχε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου βρίσκονταν μόνο ο Πρόεδρος Παύλος Καλογεράκης, ενώ ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης στο γραφείο του.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε σειρά θεμάτων.

Σε ιδιώτη θα δοθεί προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία του το cine κήπος, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση έμπαινε... μέσα.

«Από το 2017 το cine  Κήπος» μπαίνει 8500 με 9000 ευρώ μέσα κάθε χρόνο», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση τόσο του Μανώλη Βουρνού όσο και του δημοτικού συμβούλου  Κυριάκου Φρεζούλη.

Μάλιστα ο κ, Φρεζούλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΧ τόνισε ότι η παράταξη του  Συμμαχία Αξιών), σκοπεύει να προσφύγει κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΧ ζητώντας και από άλλους δημοτικούς  συμβούλους αν συμφωνούν με αυτό να τον ακολουθήσουν.

Πάντως ο Δήμαρχος Χίου ξεκαθάρισε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπεύθυνη για την λειτουργία του cine Κήπος είναι η ΔΗΚΕΧ η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Κάρμαντζης , διαθέτει και πρόεδρο και ΔΣ.

Στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Μετανάστευσης, ερωτώμενος σχετικά (διαβάστε σε ξεχωριστό άρθρο) περαμύνθηκε της απόφασης του για δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων-μεταναστών ως χώρος απομόνωσης για την Χίο.

Απαντήσεις σε επικρίσεις που δέχτηκε  από τις αντιπολιτεύσεις  σχετικά με την δημιουργία Δομής απομόνωσης προσφύγων - μεταναστών έδωσε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

«Άλλο ο συνεχής μας αγώνας για το μεταναστευτικό και άλλο ο αγώνας για την δημόσια υγεία», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης τονίζοντας ότι εκτός από Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής Προστασίας του Δήμου και οφείλει να παίρνει έγκαιρα αποφάσεις σε περιόδους κρίσης.

«Δεν μιλήσαμε για νέα δομή αλλά για ένα χώρο κλειστό, που θα πηγαίνουν οι νεοαφιχθέντες μετανάστες - πρόσφυγες ενόψει του κορωνοϊού », τόνισε ο δήμαρχος Χίου συμπληρώνοντας  ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και η σύμφωνη γνώμη του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης δέχθηκε τα «πυρά» των αντιπολιτεύσεων με τον ίδιο ωστόσο να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά παρέκκλιση από την απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου για την μη δημιουργία νέας δομής.

«Αύριο το πρωί αν φτάσουν μετανάστες-πρόσφυγες όλοι με το δάκτυλο θα δείχνουν το δήμαρχο προκειμένου να βρει χώρο να πάνε για να είναι απομονωμένοι από τους υπολοίπους οπλίτες», υπογράμμισε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Τέλος ο Δήμαρχος Χίου τόνισε ότι με την λήξη της περιόδου που πρέπει οι νεοαφιχθέντες να μπουν σε χώρο καραντίνας, ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει το κλείσιμο της.

Τελικά στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότεροι με τις αντιπολιτεύσεις να προκρίνουν την λύση Ξενοδοχείου, που πάντως δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον εκτός του Γ. Καραβασίλη, που επιμένει στη λύση του πλοίου.

Όλοι επεσήμαναν ότι αυτή η Δομή θα πρέπει να λειτουργήσει για όλο το διάστημα, που υπάρχει ανάγκη καραντίνας.

 

Σχετικά Άρθρα

Ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος
Δευ, 01/06/2020 - 12:10

Ένα μήνα πριν λήξει η νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, μετά τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, θέτει το ζήτημα της θεσμοθέτησης του μέτρου σε μόνιμη βάση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να σταματήσει ο παραλογισμός με την επιβολή ΦΠΑ 24% στα μικρά νησιά, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά και στην περίπτωσή τους να υπάρχει μηδενικός συντελεστής.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα παρακάτω:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του Φ.Π.Α. στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην Περ/κή μας Ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας."