Νέα απεργία στο Νοσοκομείο

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 26/11/2019 - 17:04

 Το νοσοκομείο μας  σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν γιατί η μόνη προκήρυξη του 2019 αφορά την αντικατάσταση των 1.116 επικουρικών συναδέλφων, που λήγει η σύμβαση τους ενώ δεν πρόκειται να αντικατασταθούν ούτε οι 2.000 συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται φέτος.

Με απόλυση κινδυνεύουν οι επικουρικοί που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019, ενώ  και η επέκταση κατά 1 έτος της σύμβασης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ -μετά και από την πίεση των κινητοποιήσεων - δεν τους εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ταυτόχρονα, μειώνουν συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώτου «αναπτυξιακού» «μεταμνημονιακού» κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ ενώ διατηρήθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στον προϋπολογισμό για το 2020, προβλέπεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 37 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.

Αντί για την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση, από όλες ως τώρα τις κυβερνήσεις  της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα, που «πουλιέται και αγοράζεται» και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αρωγοί στο έργο των εκάστοτε κυβερνήσεων και οι διοικητές των νοσοκομείων, που εφαρμόζουν τις επικίνδυνες αυτές πολιτικές και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του Λαού. Από κοντά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπου με τις προτάσεις του, ανοίγει τη πόρτα στους ιδιώτες γιατρούς και συμβάλει στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Γιατρών του ΕΣΥ, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και οι πετσοκομμένοι μισθοί εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας μας, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, των μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ.  Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.   Οι υπηρεσίες τους είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις. 
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Άμεση  στελέχωση του «ΨΥΧΑΡΓΩ» με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και οικονομική του ενίσχυση, που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του προγράμματος. 
  • Να παραδοθεί το κτήριο του «ΚΕΦΙΑΠ» στο σύνολό του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, για το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε δηλαδή την αποκατάσταση, η οποία απαιτεί τοποθέτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, και ενίσχυση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Απεγκλωβισμός όλων των Προσφύγων και Μεταναστών από το Νησί και τη Χώρα

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Γιάννης Λαμπαδοχυτός                                                    Ολυμπία Κουβαρά

i_kyvernisi._sprohnei_toys_polites_se_idiotes_giatroys

Σχετικά Άρθρα