Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: Απεργία ή αποχή ενάντια στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Τετ, 22/09/2021 - 11:04

Σε απεργία και αποχή προτρέπει τους εκπαιδευτικούς το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, ως μέσο για να μπλοκάρει τη διαδικασία της αξιολόγησής τους που προωθεί το υπουργείο παιδείας.

Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας αναφέρονται τα εξής:

«Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση με νέα Υπουργική Απόφαση 108906/ΓΔ4/2021 - ΦΕΚ 4189/Β/10-9-2021, επιχειρεί να υλοποιήσει για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, τη λεγόμενη "αξιολόγηση".

Τη στιγμή που τα σχολεία άνοιξαν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των οξυμένων μαθησιακών και ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων των μαθητών, που επέτεινε η πανδημία και τα συνεχή lockdown, ο μόνος καημός του Υπ. Παιδείας είναι να εφαρμόσει ακάθεκτο την αντιεκπαιδευτική πολιτική και να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, υλοποιώντας την «αξιολόγηση».

Τρέχει να εφαρμόσει με «χίλια» το εργαλείο εκείνο που θα αποτιμά το κατά πόσο το σχολείο θα είναι αυτόνομο, τα παιδιά δε θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα, θα δίνεται έμφαση στις δεξιότητες και οι γονείς θα είναι μόνιμα με το χέρι στην τσέπη και οι εκπαιδευτικοί στο κυνήγι των χορηγών.

Το εργαλείο, δηλαδή, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, που θα εντείνει τις μαθησιακές ανισότητες και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις σχολικές μονάδες. Αυτό θα μετράει η λεγόμενη «αξιολόγηση», πώς και κατά πόσο προχωράνε οι παραπάνω, εφιαλτικές για τη μόρφωση των μαθητών και το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών, αλλαγές.

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών πέρυσι έκοψε από νωρίς το βήχα της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας για την «αξιολόγηση». Με το εμβληματικό ποσοστό 95% στην Απεργία – Αποχή, απέρριψε τον νόμο στο περιεχόμενό του και στην υλοποίησή του.

Τον άφησε ανενεργό με την καθολική του συμμετοχή, την οργανωμένη δράση του, την υλοποίηση όλων των μέτρων για την επιτυχία της Απεργίας - Αποχής.

Η νίκη αυτή των εκπαιδευτικών, που αποτέλεσε σοβαρή συμβολή στην υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ήταν ηχηρό χαστούκι στο Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό τώρα επιδιώκουν να φοβίσουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς με τιμωρητικές διατάξεις. Φανερώνει την αδυναμία που έχουν και τον φόβο τους μπροστά στην αποφασιστικότητα που έδειξαν και θα ξαναδείξουν οι εκπαιδευτικοί!

Η εκ νέου προσπάθεια, να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», χρειάζεται να συναντήσει την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται να απαντηθεί με την ενίσχυση του αγώνα από κοινού με γονείς και μαθητές, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο μαθησιακό και ψυχο-κοινωνικό κομμάτι, για την ουσιαστική στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών, για να καλυφθούν εδώ και τώρα τα χιλιάδες κενά, για να μη μείνει κανένας μαθητής χωρίς την απαραίτητη στήριξη.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να οργανωθούν οι ΓΣ των Σωματείων και ενημερωτικές εκδηλώσεις, να στηριχθούν οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, να οργανωθεί άμεσα η υλοποίηση της απόφασης για Απεργία - Αποχή.

Οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων. Καμία πίεση και απειλή από την πλευρά του Υπουργείου δε θα γίνει αποδεκτή.

Η συμμετοχή στην Απεργία - Αποχή από τις συγκεκριμένες διαδικασίες της αξιολόγησης αποτελεί δικαίωμά , που ακόμα και συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο. Αποτελεί, ακόμα και με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Μαζικά, μαχητικά με οργανωμένο τρόπο για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούν τον ρόλο τους, την παιδαγωγική τους υπόσταση, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Ως γνωστόν η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει την απεργία αποχή σ όλο το δημόσιο ως μορφή αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με επιτυχία και έχει αντιμετωπίσει τις επιθέσεις και εκβιασμούς της τροπολογίας Γεροβασιλη που τιμωρούσε συναδέλφους στερώντας τους τις θέσεις στελέχους που κατείχαν, δημιουργώντας δεδικασμένο και αποκαθιστώντας τις αδικίες .

Το ίδιο θα κάνει και με τις αντισυνταγματικές αυθαιρεσίες κυβέρνησης και Κεραμέως.

Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει.

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ(όπως και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κεντρικά με πρόσφατη απόφαση της) θα σταθεί για άλλη μια φορά στο πλευρό των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας στο δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική - χειραγωγική αξιολόγηση και την μάχη τους για την υπεράσπιση του Ενιαίου Δημοσίου και Δωρεάν χαρακτήρα του Σχολείου στη χώρα μας».

 

Σχετικά Άρθρα