Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Ο Δήμος να μην σταθεί απέναντι από τους παρατασιούχους συμβασιούχους

Διαφώνησε χθες με τη Δημοτική Αρχή η παράταξη Βουρνού στην οικονομική επιτροπή
Τρί, 17/09/2019 - 13:38

“Η πολιτική του Δήμου Χίου στο θέμα των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας δεν πρέπει να αλλάξει”, επισημαίνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Χίο», με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν χθες στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για το εάν θα ασκηθεί ή όχι έφεση από το Δήμο σε δικαστική απόφαση που δικαιώνει παρατασιούχο συμβασιούχο, που ζητούσε τη μονιμοποίησή του.

Το θέμα παραπέμφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει απόφαση, ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής πρότεινε να ασκηθεί έφεση, θέση με την οποία διαφώνησε ο πρώην Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς. Ο πρώην Δήμαρχος παρουσιάζοντας τις απόψεις του συνδυασμού του στο Ράδιο "Α" επικέντρωσε στο ότι καταρχήν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος όπως και άλλοι 40 παρατασιούχοι είναι απαραίτητοι για την υπηρεσία, θέση  την οποία η προηγούμενη διοίκηση του δήμου είχε υποστηρίξει και στα δικαστήρια που είχαν γίνει από τους ίδιους για την μονιμοποίηση, ενώ τόνισε ότι ο τρόπος πρόσληψής τους - έστω κι αν ήταν συμβασιούχοι - είχε γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ..

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της "Πρωτοβουλίας για τη Χίο":

 

«Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής επιχειρήθηκε από τη δημοτική αρχή του κου Κάρμαντζη μία σημαντική ανατροπή στην πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο Δήμος της Χίου στην αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας.

Με αφορμή την άσκηση ή μη έφεσης σε υπόθεση ενός συμβασιούχου που δικαιώθηκε από το δικαστήριο και μπορεί πλέον να μονιμοποιηθεί, σύμβουλοι της συμπολίτευσης επέμειναν να ασκηθεί έφεση, ενώ ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Με επανειλημμένες μας παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι μία τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και αποδυναμώνει σοβαρά την υπηρεσία καθαριότητας από τη δυνατότητα να κρατήσει εργαζόμενους που εξυπηρετούν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα του δημότη. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρότεινε τελικά ορθά να παραπεμφθεί το θέμα για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 41 συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ και με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στην υπηρεσία ήδη για περίπου τρία χρόνια, θεμελιώνοντας το δικαίωμα μονιμότητας. Ο Δήμος της Χίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είχε συνομολογήσει στο δικαστήριο ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία, αφού εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες μάλιστα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ενώ οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου είναι ακόμη μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται ούτε και με τους παρατασιούχους.

Η "Πρωτοβουλία" ασφαλώς δεν τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης εργαζομένων από "το παράθυρο", όπως κάποιοι θέλησαν να το παρουσιάσουν. Ωστόσο, η διαδικασία νέων προσλήψεων είναι αβέβαιη και χρονοβόρα, ενώ η αδυναμία της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δημότη θα πλήττει άμεσα την καθημερινότητά του για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες, αν μπορέσει ο Δήμος να προβεί σε νέες προσλήψεις.

Η "Πρωτοβουλία για τη Χίο", ως δημοτική αρχή αναβάθμισε ουσιαστικά το επίπεδο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας με αποφάσεις, εξοπλισμό, προσωπικό, δράσεις και προγραμματισμό για το μέλλον, θα προασπίσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενδυνάμωση της υπηρεσίας με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του Χιώτη δημότη.»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 12/12/2019 - 15:57

Με το Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη συναντήθηκε ο Υπεύθυνος του Αθλητικού Συλλόγου Chios Karate Academy Γιάννης Τσαρούχας από κοινού με δασκάλους και μέλη του Σωματείου και τον ενημέρωσαν για το Διεθνές Σεμινάριο και Κύπελλο “International Seminar and Cup” το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Καμποχώρων με μεγάλη συμμετοχή από πολλές ελληνικές πόλεις αλλά και χώρες του εξωτερικού. Ο Δήμαρχος συνεχάρη τον κ. Τσαρούχα και τους αθλητές του Συλλόγου για την πρωτοβουλία και τόνισε πως ο Δήμος Χίου  σταθεί υποστηρικτής ενεργειών και πρωτοβουλιών με γνώμονα την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και του αθλητικού ιδεώδους.