Ο Κώστας Μαρδάς στην εκπομπή Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για τον θάνατο του Παναγούλη

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 21/11/2023 - 18:08

Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς συμμετέχει στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου», με θέμα την αγωνιστική ζωή και τον ύποπτο Πρωτομαγιάτικο θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη, ο οποίος στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να απαλλάξει τη χώρα από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Η εκπομπή μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το κανάλι COSMOTE HISTORY και θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή στις 26 Νοέμβριου στις 5 το απόγευμα.

Ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε το 1976 σε ένα μυστηριώδες τροχαίο, μόλις είχε βρει τους φακέλους της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας Ο θάνατός του συγκλόνισε ενώ το σύνθημα «Ο Παναγούλης Ζει» γράφτηκε σε χιλιάδες τοίχους σε όλη τη χώρα. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τα ματωμένα ρούχα του και το σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο, τύπου Μιραφιόρι, που του είχε δωρίσει η φίλη του Ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι και το οποίο φυλάσσεται σε μάντρα των Άνω Λιοσίων μέχρις ότου εξευρεθεί μουσειακός χώρος.  

Η εκπομπή φωτίζει την απόφασή του να λιποτακτήσει από το στρατό, να ιδρύσει την ομάδα «Ελληνική Αντίσταση» και να ταξιδέψει στην Κύπρο, ώστε εκπαιδευτεί στα σαμποτάζ και τις εκρηκτικές ύλες με βοήθεια του υπουργού Άμυνας Πολύκαρου Γεωρκάτζη, που κανονικά ήταν αρμόδιος να τον συλλάβει!

Παρουσιάζει τους λόγους της αποτυχίας εκτέλεσης του δικτάτορα, τα φρικτά βασανιστήρια στην ΕΣΑ και στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου, την απόδραση και κατάδοσή του από συγγενή και ένα φίλο του… δημοκρατικών πεποιθήσεων σε διαμέρισμα των οποίων κατέφυγε.

Και …την άρνησή του να αποφυλακισθεί -μετά από 5 χρόνια εγκλεισμού- αν δεν του έφερναν οι βασανιστές του… γαλλικό άρωμα…

Ο Κώστας Μαρδάς, έχοντας γράψει το βιβλίο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ- ΠΡΟΒΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ (πρόσφατη επανέκδοση από τον εκδοτικό οίκο Νίκας) βάσει ντοκουμέντων, μιλάει για τον μύθο και την πραγματικότητα των αρχείων που διατηρούσε ο διοικητής του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της ΕΣΑ Νικόλαος Χατζηζήσης, ένας από τους βασανιστές του Παναγούλη και αποκαλύπτει ότι οι δύο… φίλοι του Παναγούλη, στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου όπου κατέφυγε, μοιράστηκαν τις 500.000 δραχμές της επικήρυξης (έτος 1969) και επί πλέον αμείφθηκαν με διορισμό στο δημόσιο!

Στην εκπομπή μιλούν  επίσης: Στάθης Παναγούλης, αδελφός και συναγωνιστής του Αλέκου Παναγούλη, Στάθης Γιώτας -Πρώην Υπουργός και συναγωνιστής Παναγούλη, Κώστας Χαρδαβέλας- δημοσιογράφος, Γιώργος Μωράκης -ο φαντάρος που εκτελούσε χρέη φρουρού και βοήθησε τον Παναγούλη να αποδράσει, Λευτέρης Βερυβάκης- πρώην Υπουργός, συναγωνιστής Παναγούλη,  Αρτέμης Κλωνιζάκης- συναγωνιστής Παναγούλη.

 

Σχετικά Άρθρα