"Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος"

Ομιλία Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση Επερώτησης
Παρ, 05/06/2020 - 17:40

Τις αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ παρουσίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σε απάντηση του στην Επερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

“Η μεγάλη είσοδος των ΜΚΟ το 2015, πολλές εκ των οποίων έχουν σήμερα αποχωρήσει, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ελαστικό νομικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δραστηριότητές τους, τα άτομα που εμπλέκονται, τις πηγές χρηματοδότησης, τη χρήση των πόρων. Ελαστικό πλαίσιο για προσλήψεις, αναθέσεις, συμβάσεις. Σε αυτό βοήθησε η επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ίσως και επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτιμήσει τις ΜΚΟ από την τότε κυβέρνηση για τη διαχείριση πόρων. Εκεί αναζήτησαν την αξιοπιστία και προσέφεραν άπλετη χρηματοδότηση, που όμως άνηκε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στην Ελλάδα το διάστημα 2015-2019 κονδύλια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ”

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν κατέληξε στα κρατικά ταμεία. “Το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε απευθείας μόλις το 1,9% αυτών των κονδυλίων που δόθηκαν στη χώρα μας. Το 82%, διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ για να διαχειριστούν κατευθείαν με το δικό τους τρόπο το μεταναστευτικό. Ήταν μάλλον ξεκάθαρη η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς το Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ένα Υπουργείο «άδειο πουκάμισο», χωρίς επαρκείς δομές, χωρίς μόνιμο προσωπικό και τελικά χωρίς πόρους”, σημείωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ταυτόχρονα,  επεσήμανε ότι “η Σάμος και η Μαλακάσα θα αποτελέσουν τις πρώτες κλειστές και ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας μέσα στους επόμενους μήνες. Αποτελεί μία υπόσχεση προς την τοπική κοινωνία αλλά και μία δέσμευση του Υπουργείου μας. Το μοντέλο των ελεγχόμενων δομών θα μεταφερθεί σταδιακά σε όλα τα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις δομές που θα μείνουν μετά τις 60 δομές που φέτος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα κλείσουν” είπε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, το οποίο ήδη αποδίδει. “Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο Μητρώο. Ενισχύουμε έτσι την λογοδοσία και την εκούσια συμμόρφωση. Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου”.

Στη συνέχεια, παρουσίασε και τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας του Μητρώου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. “Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118. Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς” είπε.

Επιπλέον, έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ορθολογικό προγραμματισμό και την διαφάνεια που επιτυγχάνεται μέσω των νέων συμφωνιών – πλαίσιο που προχωράει το Υπουργείο Μετανάστευσης. “Έχουμε προκηρύξει την πρώτη συμφωνία πλαίσιο για την καθαριότητα όλων των δομών ασύλου της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια με δημοσίευση στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα θα κάνουμε μέσα στο 2020 για όλες τις βασικές προμήθειες που χρειάζεται το Υπουργείο. Και πετυχαίνουμε μείωση κόστους. Σε δύο δομές έκτακτης ανάγκης που χρειαστήκαμε να φτιάξουμε ως Υπουργείο, πετύχαμε μείωση κόστους μέχρι 30% σε σχέση με αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Κατοχυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για τις μετακινήσεις. 67% φτηνότερος από τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοινώσαμε και προκηρύξαμε τις δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα με 50% μείωση του κόστους” ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο κ Μηταράκης έκανε γνωστό ότι προωθείται η “υλοποίηση δράσεων για την ασφάλεια των δομών. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας στις δομές από την ανοιχτή τους φύση. Αλλά υπάρχουν προβλήματα και στη διαδικασία ασύλου και προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΑΛΚΥΟΝΗ με σκοπό την ταχύτερη καταγραφή, επεξεργασία και επίδοση αποφάσεων ασύλου, με σύστημα αυτοκαταγραφής ερωτηματολογίου όπως μας επιτρέπουν οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τηλεσυνεντεύξεις που επίσης πλέον μας επιτρέπονται, με ψηφιακή έκδοση και επίδοση των αποφάσεων ασύλου. Με ενίσχυση των δικτύων ψηφιακής σύνδεσης των δομών ώστε να μην έχουμε χαμένες μέρες στη λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, πολύ σημαντικό. Εγκαθιστούμε συστήματα εισόδου-εξόδου στις δομές με ταυτόχρονη τοποθέτηση διπλής περίφραξης σε κάθε δομή αλλά και ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας”.

“Με την εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης και τη διανομή καρτών εισόδου και εξόδου ώστε να εξασφαλίζεται με οργανωμένο τρόπο η μετακίνηση μόνο όσων δικαιούνται είσοδο και έξοδο στις δομές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά Άρθρα