Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε επισήμως την νίκη του

Κυρ, 08/11/2020 - 06:46

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε επισήμως την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος ότι ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει να ενώσει τους Αμερικανούς. «Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Γουίλιγκτον στο Ντέλαγουερ, ώρες μετά αφότου μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον ανακήρυξαν νικητή των εκλογών.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε κατανόηση για την απογοήτευση όσων ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Για να σημειώσουμε πρόοδο δεν πρέπει να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους  μας ως εχθρούς», τόνισε. «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλον μια ευκαιρία», είπε, τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει ως Αμερικανός πρόεδρος και όχι ως Δημοκρατικός.

Η αντίδραση της Ευρώπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ένωσης συνεχάρησαν το Σάββατο τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μία ισχυρή διατλαντική σχέση» σημείωσε σε tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο ως πεδία που η Ευρώπη θέλει να «διαχειριστεί μαζί» με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε (επίσης στο Twitter) ότι «η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μοιράζονται τους πιο βαθείς δεσμούς».

Όπως σημειώνει αξιωματούχος της Ε.Ε., ο πρόεδρος Μισέλ και το επιτελείο του βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τα κράτη-μέλη, σε μία προσπάθεια να προετοιμαστούν για τα διαφορετικά πιθανά σενάρια σχετικά με την έκβαση των εκλογών.

Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να συντονίσουν την αντίδρασή τους. Συμφωνήθηκε να δοθούν δημοσίως συγχαρητήρια στον κ. Μπάιντεν και τη νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, στις 7 ώρα Βρυξελλών, αφού τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα στην Πενσιλβέινια, ώστε να σεβαστούν την αμερικανική εκλογική διαδικασία (ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην αποδέχεται την ήττα του).

Οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-μελών κατά την τελευταία ώρα έστειλαν μηνύματα συγχαρητηρίων στους νικητές των εκλογών. Επιμένει να αποτελεί παραφωνία ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, που, σε γραμμή Τραμπ, κατηγόρησε τα αμερικανικά ΜΜΕ ότι έκριναν τις εκλογές ενώ τα δικαστήρια δεν έχουν αποφανθεί για τις προσφυγές του απερχόμενου προέδρου.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι δύο άλλες πιο φιλο-Τραμπικές στην Ε.Ε., δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για το αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ανάρτηση στο Τwitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη το απόγευμα του Σαββάτου τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, και την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, η ΠτΔ επισημαίνει στην ανάρτησή της: «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας» και προσθέτει: «Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα!»

Ο κ. Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σχετικά Άρθρα