Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

ΟΕΒΕ Χίου: Κλειστές οι επιχειρήσεις στις 22 Ιανουαρίου

Kάλεσμα στην κινητοποίηση που θα γίνει για το προσφυγικό - μεταναστευτικό
Τρί, 14/01/2020 - 15:44

Στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται στα νησιά μας στις 22 Ιανουαρίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό καλεί τα μέλη της, προτρέποντάς τα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

« Η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για τη δημιουργία νέας δομής-φυλακής προσφύγων και μεταναστών στην απομακρυσμένη περιοχή του 15ου χλμ του Αίπους. Ο εγκλωβισμός στις νέες εγκαταστάσεις-εξορία αποτελούν απάνθρωπη λύση για τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που αναμένουν να πάρουν την έγκριση για να φύγουν στις χώρες προορισμού τους αφού στην περιοχή του Αίπους οι καιρικές συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες ενώ δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή και παρουσία.

Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου για ακόμη μια φορά εκφράζει την πλήρη εναντίωση της στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών αφού στερεί στους ανθρώπους το δικαίωμα διαβίωσης στις χώρες τους και τους οδηγεί στον ξεριζωμό και ταυτόχρονα τους εγκλωβίζει στα νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες, απαγορεύοντας να φθάσουν στις χώρες προορισμού τους ενώ παράλληλα οι συνέπειες στις ζωές των νησιωτών είναι τεράστιες.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η εκτός ελέγχου κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά είναι αποτέλεσμα άθλιων πολιτικών παιχνιδιών αφού δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο και οι προσφυγικές ροές δε θα σταματήσουν ποτέ.!

Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της 22ης και 23ης Ιανουαρίου και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συναδέλφους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να δώσουν το παρών την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Χίου!

Ζητάμε

  • τη λειτουργία ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ δομής που θα πραγματοποιεί καταγραφή, ταυτοποίηση και θα προωθεί τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα!
  • Την ολιγοήμερη παραμονή τους στη δομή σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες
  • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων ή ασύλου έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά»

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/01/2020 - 19:45

Οι αλληλέγγυοι στην Χίο είμαστε ενάντια στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ οπουδήποτε στο νομό. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε δομή κλειστή που θυμίζει ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ανοιχτή δομή τύπου ΒΙΑΛ που εξαθλιώνει όσους διαβούν εκεί καθώς και τους κατοίκους της περιοχής.

 Έχουμε τοποθετηθεί από καιρό ενάντια στην συμφωνία ΕΕ Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα καθώς και ενάντια  στον χρόνιο  περιορισμό των προσφύγων στα νησιά.

Εμείς όλο αυτό το διάστημα είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες, προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι  προβλήματα κοινά με εμάς τους έχουν οδηγήσει στην προσφυγιά (πόλεμος, οικονομικές συνθήκες κλπ). Αντί λοιπόν να καλεστούν και οι πρόσφυγες να είναι μαζί μας στην διαμαρτυρία, οι γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι περί τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο προσπαθούν να προπαγανδίσουν τα γνωστά ψέματα και την κινδυνολογία σχετικά με την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας και της αντικατάστασης πληθυσμού.  

Στην συγκέντρωση της Τετάρτης δεν θα λάβουμε μέρος, γιατί το επίσημο πλαίσιο όπως αυτό διατυπώνεται με αφίσες, με συνθήματα και με κάθε άλλο τρόπο, διανθίζεται με τα σενάρια της ακροδεξιάς προπαγάνδας για δήθεν ισλαμοποίηση της Ελλάδας. Δεν  συμμετέχουμε σε μια διαμαρτυρία που έχει επίκεντρο την ξενοφοβία και την πρόκληση συναισθημάτων μίσους προς τους πρόσφυγες, με ηχηρή προβολή  της «κανονικότητας» της ζωής των ελληνικών νησιών που δήθεν διαταράχτηκε από το προσφυγικό..