Οι ψηφοφόροι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. θέλουν κλειστή δομή και μάλιστα στο Αίπος!

ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GPO ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
Σάβ, 03/10/2020 - 15:30
Έρευνα για το προσφυγικό από τη GPO για τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δημοσιεύει στη σημερινή της (3/10/2020) έκδοση η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Την έρευνα διεξήγαγε τηλεφωνικά για λογαριασμό της εφημερίδας η GPO, με 818 συμμετέχοντες από Λέσβο, Χίο και Σάμο, το διάστημα 24 με 26 Σεπτεμβρίου 2020, μόλις δηλαδή ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στη Λέσβο μετά τη φωτιά στη Μόρια.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ., η μεγάλη πλειοψηφία τους, θέλει την κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων και μάλιστα στις τοποθεσίες που έχει προτείνει η κυβέρνηση, π.χ. στη Χίο στο… Αίπος. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ζητούν οι δομές να παραμείνουν ανοικτές, όπως είναι σήμερα, και στις ίδιες τοποθεσίες.

Μερικά ακόμη συμπεράσματα που συνάγονται και έχουν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

  • Βασικοί υπαίτιοι για την κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι κατά σειρά η Ε.Ε., η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Τουρκία και στο τέλος η σημερινή κυβέρνηση. Οι πολίτες αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό πρώτα στην Ε.Ε. (35,45), μετά στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (26,9%), μετά στην Τουρκία (17,2%) και κατόπιν στη σημερινή κυβέρνηση 14%). Στους ψηφοφόρους της ΝΔ η ευθύνη στην κυβέρνηση αποδίδεται μόνο κατά 5,9%, δεδομένο από το οποίο προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. Αντιστοίχως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την ευθύνη στην Ε.Ε. κατά 48,8% και στη σημερινή κυβέρνηση κατά 28,5% (λιγότεροι από ένας στους τρεις).

  • Στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες της Χίου που αποδίδουν ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση είναι μόλις το 8,8%, της Ανατολικής Σάμου 7,7%, της Δυτικής Σάμου 9,5%, της Δυτικής Λέσβου κατά 10,8%, ενώ της Μυτιλήνης το 20,2%.

  • Στο ερώτημα “σε σχέση με τις αρχές του 2020, θα λέγατε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό σήμερα” το 41,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (27,5% στο σύνολο) απαντά ότι έχει βελτιωθεί.

  • Το 79,2% των πολιτών των νησιωτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο εκτιμά ότι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

  • Το 43,9% των νησιωτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο απαντούν ότι έχει γίνει αποσυμφόρηση στο νησί τους και το 52,9% ζητούν ακόμα μεγαλύτερη αποσυμφόρηση στον τόπο τους.

  • Οι νησιώτες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρώτα την κυβέρνηση (37,1%), μετά την τοπική αυτοδιοίκηση (35,5%), μετά τις ΜΚΟ (19,1%) και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ (14,8%). (Ενότητα 5 σελ. 13). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ανεβαίνει στο 57,7% και στην τοπική αυτοδιοίκηση στο 51%.

  • Η πλειοψηφία των πολιτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο τάσσεται υπέρ της κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων στις τοποθεσίες που έχει προτείνει η κυβέρνηση και όχι στην παραμονή τους, στις περιοχές που είχαν κατασκευαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην περιοχή Καράβα στη Λέσβο (σύνολο 34%, ψηφοφόροι ΝΔ 46,4%) στην περιοχή Ζερβού στη Σάμο (σύνολο 70,6%, ψηφοφόροι ΝΔ 74,9%) και στην περιοχή Αίπος στη Χίο (σύνολο 38,2%, ψηφοφόροι ΝΔ 46,2%).

 

Σχετικά Άρθρα