"Πάρτε μέτρα για την προστασία των ναυτικών από τoν κορωνοϊό"

Κοινή ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Δευ, 10/01/2022 - 11:02

Μέτρα για την προστασία της υγείας των πληρωμάτων από την COVID-19, ζητούν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα σωματεία καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Υγείας στις 5 μ.μ.

Αναλυτικά ζητούν:

1. Eπαρκή εφοδιασμό των πλοίων με μάσκες αυξημένης προστασίας, γάντια και αντισηπτικά, φιάλες οξυγόνου.

2. Εφοδιασμός των πλοίων από τις εταιρίες με επαρκή αριθμό self-tests ανάλογα με τη σύνθεση του πλοίου και τη συχνότητα των κατάπλων.

3. Στην ποντοπόρο ναυτιλία, με ευθύνη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος επαναπατρισμός και η ναυτολόγηση των ναυτεργατών, με τη δημιουργία δομών διαμονής και μετακίνησης αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό  σε κεντρικά λιμάνια ανά τον κόσμο.

4. Στην ακτοπλοΐα μείωση του ποσοστού πληρότητας και ο έλεγχος  πιστοποιητικών για COVID των επιβατών να είναι με αποκλειστική ευθύνη των λιμενικών αρχών.

5. Σε περιπτώσεις που οι ναυτεργάτες τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους. Σε περίπτωση νοσηλείας, η κάλυψη των εξόδων να είναι αποκλειστική υποχρέωση των εφοπλιστών. Τα πλοία να μην εκτελούν δρομολόγια μέχρι την πλήρη απολύμανσή τους.

6. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

7. Για τις ναυτικές σχολές και το ΚΕΣΕΝ, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια δια ζώσης.

Σχετικά Άρθρα