Πλωτό φράγμα στο Αιγαίο για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές

"ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ" ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
Πέμ, 30/01/2020 - 10:18

Ενώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση τις πληροφορίες του ξένου Τύπου που τη θέλουν να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου.

Το υπουργείο Άμυνας προσκάλεσε τέσσερις εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους για έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων, χωρίς να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτησή του.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη ο φράκτης θα πρέπει να υψώνεται 50 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού, και να είναι ειδικά σχεδιασμένος για την τοποθέτηση φωτισμού.

Επισημαίνεται επίσης ότι το πλωτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται π.χ. για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».

Ως ένα «θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης την πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτό φράγμα, στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Χίου, η φύλαξη των συνόρων ήταν το πρώτο από μια σειρά μέτρων που το Δημοτικό Συμβούλιο απαίτησε να ληφθούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

«Πήρε 6 χρόνια για να καταλάβουν κάποιοι ότι υπάρχουν τόποι για ασφαλέστερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει και ως δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ.Κάρμαντζης συμπληρώνοντας ότι μένει να φανεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα αυτής της πιλοτικής κίνησης.

 

Σχετικά Άρθρα