Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Ποιός θα κόψει την Ελλάδα στα δύο;

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό
Τρί, 19/11/2019 - 15:41

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ.Μουτζούρης πρότεινε όπως ο ίδιος δήλωσε , την δημιουργία νέων κέντρων για μετανάστες στα νησιά μας με δυναμικότητα πολλαπλάσια της ονομαστικής των ήδη υπαρχόντων.
Με το «επιχείρημα» ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές, επιχείρημα έωλο για όσους γνωρίζουν κατ’ ελάχιστο στοιχειώδη αριθμητική. Ας εξηγήσει ο κ. Περιφερειάρχης, αν σε αυτή του την πρόταση υπάρχει η ελάχιστη συμφωνία των Αντιπεριφερειαρχών και των συμβούλων του. Αν αυτά έχει συμφωνήσει με τους Δημάρχους των νησιών του Β. Αιγαίου στις συσκέψεις που έγιναν.

Που θα φυτευτούν οι νέες δομές; Ακριβώς πάνω στην οριογραμμή του Αιγαίου. Στις περιοχές που δοκιμάζονται ήδη 5 χρόνια τώρα, από το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Εκεί που η στοιχειώδης λογική επιτάσσει να διαφυλάσσουμε ως «κόρη οφθαλμού» τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους τους. Στο έσχατο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά χρησιμοποίησε το σύνθημα της φύλαξης των συνόρων. Σήμερα το ''πάρτυ'' στην Ελληνοτουρκική μεθόριο από τους νεοεισερχόμενους συνεχίζεται . Σε τι άλλαξε η έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν έχει γίνει τίποτα σε κεντρικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ώστε να ανακτήσουν οι ακρίτες την εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Τί ακριβώς έχει δει από την κεντρική διοίκηση ο κ. Περιφερειάρχης ώστε να είναι τόσο πρόθυμος;
Πρόθυμος να προσφέρει χωρίς καμία ένδειξη τήρησης των φρέσκων υποσχέσεων (αποσυμφόρηση με την μεταφορά 20.000 από τα νησιά έως τέλη Νοέμβρη, η ασυδοσία των ύποπτων ΜΚΟ συνεχίζεται , ενώ η φύλαξη των συνόρων επαφίεται στις καιρικές συνθήκες).

Τι ακριβώς έχει κάνει ο κυβερνητικός Βουλευτής και Υφυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα για να αποφύγει η Χίος επιπλέον βάρη από το μεταναστευτικό ;
Την διασύνδεση του νέου κέντρου με τις φυλακές στο Πυτιός, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο δημιουργίας του.
Γιατί κάποιοι αποφασίζουν για το μέλλον των νησιών χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοί τους; Πως θα γίνει η εφαρμογή των προαποφασισμένων , με την επιβολή των ΜΑΤ;
Σήμερα χρησιμοποιήθηκε ο όρος «σταδιακό» κλείσιμο της ΒΙΑΛ αφήνοντάς το για το απροσδιόριστο μέλλον.
Επιθυμούν να διχάσουν την κοινωνία ακόμα περισσότερο με εμπόριο ελπίδας .Στα Καμπόχωρα «κλείσιμο» ΒΙΑΛ, στο Πυτιός αντισταθμιστικά με μελλοντική λειτουργία φυλακών. Ο λαός της Χίου δεν θα δεχθεί να γίνει διαμοιρασμός της μιζέριας ανάμεσα στα δύο μέρη που θα λειτουργούν τα κέντρα.
Να είναι σίγουροι, ειδικά οι εκλεγμένοι που αντί να εξυπηρετούν το κοινό όφελος αυτοσχεδιάζουν υπό το άγχος των προεκλογικών τους υποσχέσεων, ότι οι ακρίτες του Βορείου Αιγαίου δεν πρόκειται να διχαστούν. ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΖΙ θα είναι απέναντι σε ό,τι δυναμιτίζει το μέλλον τους με μαζική διαμαρτυρία.
Ακολουθείται για μία ακόμη φορά η γνωστή μέθοδος της πληθυσμιακής ασφυξίας και προβάλλονται λύσεις, που θα παγιώσουν το πρόβλημα στα νησιά για πολλά χρόνια θυσιάζοντάς τα για λογαριασμό της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης.

Να είναι σίγουροι ότι δεν θα αφήσουμε με τίποτα να κοπεί η Ελλάδα στα δύο. Δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά μας να γίνουν γκρίζα ζώνη.

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση Νότη Μηταράκη στο διεθνές συνέδριο του Economist
Πέμ, 12/12/2019 - 19:35

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν ως έθνος, το δημογραφικό. 

Μια πρόκληση μου επηρεάζει το κράτος πρόνοιας, τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μια πρόκληση που καταφανώς επηρεάζει τα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην χώρα μας, και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση. 

Βέβαια να τονίσουμε ότι το δημογραφικό είναι δημιούργημα ενός ευτυχούς και ενός δυστυχούς γεγονότος. 

Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. Και όπως συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΣΑ στο Παρίσι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γιορτάζουμε.

To 2005 ένας άντρας 65 ετών θα ζούσε ακόμα 17 χρόνια και μια γυναίκα 20. Σήμερα ένας αντίστοιχος 65αρης θα ζήσει ακόμα 18,5 χρόνια και μια γυναίκα 22, ενώ το 2070 θα έχουμε φτάσει τα 24 χρόνια για τους άντρες και τα 27 για τις γυναίκες.

Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο. Το 2007 είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1.  

Ένα σύστημα διανεμητικό όπως έχουμε σήμερα χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο για να είναι βιώσιμο.

Εμείς σήμερα έχουμε  περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25.

Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070 σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες.

Άρα, από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται. 

Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι αύριο, ή σε 10 χρόνια, αλλά σήμερα.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό. 

Καταρχάς να καθησυχάσω ότι δεν έρχομαι να εξαγγείλω σήμερα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στα 64,7 έτη. 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ήδη στο Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις με θετικό αντίκτυπο. 

Πρώτον σταματάμε να βλέπουμε τιμωρητικά την εργασία των ήδη συνταξιούχων, μειώνοντας την περικοπή των συντάξεών τους. 

Δεύτερον εργαζόμαστε για την ανάσχεση του brain drain. 

Ταυτόχρονα με κίνητρα και ελέγχους στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση. 

Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και πυροσβεστικά.

Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή το ότι τα διανεμητικά συστήματα δε μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού. 

Χρειαζόμαστε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά. Στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός). 

Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το Pay-as-you go σύστημα.

Ταυτόχρονα, πρέπει και το ίδιο το κράτος να αναπροσαρμόσει το ρόλο του και τις πολιτικές του ως θεματοφύλακας και διαχειριστής της κοινωνικής ασφάλισης. 

Η αποκλειστική στροφή προς ιδιωτικά ή αμιγώς προαιρετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης έχει αποδειχτεί διεθνώς, ανεπαρκής. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που πρέπει να προχωρήσουμε από την απλή διαπίστωση στο σχεδιασμό και την πράξη.

Ανοίγουμε το διάλογο και προχωράμε αποφασιστικά σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. 

Σας ευχαριστώ.