Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Πόσα θέλουν να… τρελάνουν τη βάση διάσωσης;

TΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΟΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 14/02/2018 - 15:27
Τα σκάφη, η πλατφόρμα και στο βάθος το "χρυσό' κοντέϊνερ

Από τη «μύγα ξίγκι» θέλει προφανώς να βγάλει το Λιμενικό Ταμείο, αφού τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης, που δραστηριοποιείται ως γνωστόν από την αρχή της λειτουργίας στο λιμάνι, είδαν έκπληκτοι ότι καλούνται από το Λιμενικό Ταμείο, να πληρώσουν 750 ευρώ ετησίως, για την κατοχή λίγων τετραγωνικών μέτρων της παραλίας στην οποία έχουν τοποθετήσει ένα οικίσκο, γραφεία και αποθήκη μαζί.

"Και δεν φτάνει αυτό", μας έλεγε στέλεχος της Ομάδας, "τώρα ήρθε ξαφνικά το Λιμεναρχείο και θυμήθηκε ότι οι πλωτές πλατφόρμες, που έχουμε δίπλα στο τελωνείο, θέλουν πιστοποίηση, γιατί όχι και ISO".

"Είναι προφανές" ομολογούσαν φωναχτά μέλη της Ομάδας "ότι κάποιοι «ξύνονται» για μας, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε".

Με δεδομένο πάντως ότι σ’ αυτή τη χώρα και ειδικά σ’ αυτό το νησί, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα είδε όλα, να θυμίσουμε ότι η Ομάδα δραστηριοποιείται εθελοντικά και τώρα τους ζητούν να πληρώσουν και… ενοίκιο, ενώ πάντα εθελοντικά έχει συνδράμει δεκάδες φορές το Λιμεναρχείο σε αποστολές διάσωσης.

Ως γνωστόν η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης στο νησί μας αριθμεί 54 μέλη, τα οποία είναι πανέτοιμα για οποιανδήποτε προσφορά βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο.

Η βάση ξεκίνησε με “προίκα” από την αντίστοιχη ολλανδική Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης KNRM, που συνδράμει στην εκπαίδευση των εθελοντών αλλά και στον εξοπλισμό της μονάδας, με δύο σκάφη κ.ά., βοήθεια που αν αποτιμηθεί σε χρηματικό ποσό, φτάνει στα 250.000 ευρώ. Επίσης έχει από την αρχή συμπαραστάτη της το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

Βοηθά από την αρχή της λειτουργίας τις τοπικές λιμενικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών, ειδικά το καλοκαίρι λόγω προσφυγικού.

Οταν οι αρχές συνωστίζονταν στα εγκαίνια η πλατφόρμα της Ομάδας Διάσωσης είχε... ISO;

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 08/07/2020 - 21:10

Την πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το συσταθέν Μητρώο Χειριστών-Βοηθών Ασύλου, χαιρέτισαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού, κ. Νότη Μηταράκη. 

Ο κ. Μηταράκης, ευχαρίστησε τους Προέδρους για την πολύτιμη συνδρομή τους στην ενημέρωση των μελών των συλλόγων τους αναφορικά με την σύσταση του Μητρώου, συμπληρώνοντας ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει καθοριστική συμβολή στην αποσυμφόρησητων νησιών μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.  

Το Μητρώο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή μέσα στο 2020, με στόχο την έκδοση 5.000 αποφάσεων και σταδιακά, εντός του 2021, η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. 

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των τριών νησιών, αναγνώρισαν την ουσιαστική μείωση των ροών και των διαμενόντων στα νησιά. 

Άμεσα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται η αμοιβή των μελών του Μητρώου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής