Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

Προσεχώς τεύχη δημοπράτησης για τα Λιμνιά

Βρήκε το "κλειδί" για να ξεκλειδώσει το έργο στο Υπ. Τουρισμού, η δημοτική σύμβουλος Αμανής, Βιβή Ποταμούση
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 25/10/2019 - 13:05

Στην Ελλάδα ακόμα κι όταν ένα έργο είναι δρομολογημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως στην περίπτωση του έργου θωράκισης του τουριστικού λιμανιού στα Λιμνιά, υπάρχει κίνδυνος αυτή να χαθεί όταν αυτό "ξεχαστεί" σε ένα συρτάρι, με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας.

Παρολίγον αυτό να συμβεί με το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε το πρωί στο Ράδιο "Α" η  δημοτική σύμβουλος Αμανής, Βιβή Ποταμούση. Η ίδια λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή της και γνωρίζοντας τη δικηγόρο, Μαρία Λαθούρη, που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Τουρισμού, είχε τη δυνατότητα να  ζητήσει πληροφόρηση για την τύχη του έργου.

"Στην αρχή κανένας δεν ήξερε τίποτα", είπε στο Ράδιο "Α", "στην συνέχεια όμως εντοπίστηκε ο φάκελος, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες - όχι ιδιαίτερα σημαντικές- ενέργειες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χίου, ώστε να αναλάβει το υπουργείο που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, τη δημοπράτησή του", ανέφερε η κα Ποταμούση.

Θυμίζουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου του 2019 είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την θωράκιση του λιμανιού σε δύο εξωτερικούς μώλους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους νότιους ανέμους,  μεταξύ του τότε Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού και της τότε υπουργού, Ελενας Κουντουρά.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ειδικό αναπτυξιακό για τα νησιά και θα  ολοκληρώσει την ανάδειξη του λιμανιού των Λιμνιών σε ουσιώδη λιμενική υποδομή της Χίου, όπως είπε η κα Ποταμούση, προσδοκώντας εκτός από μαρίνα να συμβάλλει καθοριστικά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δρομολογίων μεταξύ Λιμνιών και Ψαρών.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 21:19

Στο δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα δημιουργίας καραντίνας, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση την οποία και ψηφίσαμε σαν συνδυασμός.

Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.