Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Προτεραιότητα η σχολή σωστικών στις Οινούσσες

Απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας στο Δήμαρχο Οινουσσών
Παρ, 27/09/2019 - 15:23

Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και οι νέοι στόχοι στους οποίους θα κινηθεί η ναυτική εκπαίδευση σε Χίο & Οινούσσες ήταν το αντικείμενο της μακράς συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Χίο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στην  ΑΕΝ Χίου συμμετείχε  ο Δήμαρχος  Οινουσσών κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ, ο οποίος συζήτησε  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το εκκρεμές ζήτημα της έναρξης λειτουργίας της Σχολής Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες και τόνισε την επίσπευση των διαδικασιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι έχει εντάξει στις προτεραιότητές του το ζήτημα και έδειξε ενδιαφέρον να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσλειτουργίες, που δημιουργεί η αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών στις Ακαδημίες Εμπ. Ναυτικού.

Την υποστελέχωση των Ακαδημιών σε ένστολο και εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και άλλα οργανωτικά ζητήματα έθεσαν οι επικεφαλής των ΑΕΝ Οινουσσών Πλωτάρχης κ. Παντελής Βατούσης και Χίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Μάργαρης, ενώ στη συνάντηση μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουγδάνος  καθώς και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ.  κ. Γεώργιος Σκανδάλης, με λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες  όπου τονίστηκε ο σημαντικός κοινωνικός & εκπαιδευτικός ρόλος των ΑΕΝ στα νησιά μας.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών επεσήμανε τον σημαίνοντα ρόλο, αλλά και την μακρά ιστορική διαδρομή, που έχει η ναυτική εκπαίδευση στην ακριτική κοιτίδα της ναυτοσύνης και τόνισε ότι οι Οινούσσες είναι ο ιδανικός τόπος για την εκπαίδευση των νέων ναυτίλων.

Σχετικά Άρθρα

ΣΕΣΝΟΧ: Το ακτινολογικό της Χίου σε αποδιοργάνωση!
Δευ, 27/01/2020 - 00:11

Στα προβλήματα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σημείωμα.

Ως επιβεβαίωση του ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

"Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο. 

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.  Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν  να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό.    Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του  να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. 

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την  επικρατούσα κατάσταση, αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση   στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό - ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων, η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό, με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας".

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία