Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Προτεραιότητα η σχολή σωστικών στις Οινούσσες

Απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας στο Δήμαρχο Οινουσσών
Παρ, 27/09/2019 - 15:23

Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και οι νέοι στόχοι στους οποίους θα κινηθεί η ναυτική εκπαίδευση σε Χίο & Οινούσσες ήταν το αντικείμενο της μακράς συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Χίο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στην  ΑΕΝ Χίου συμμετείχε  ο Δήμαρχος  Οινουσσών κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ, ο οποίος συζήτησε  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το εκκρεμές ζήτημα της έναρξης λειτουργίας της Σχολής Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες και τόνισε την επίσπευση των διαδικασιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι έχει εντάξει στις προτεραιότητές του το ζήτημα και έδειξε ενδιαφέρον να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσλειτουργίες, που δημιουργεί η αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών στις Ακαδημίες Εμπ. Ναυτικού.

Την υποστελέχωση των Ακαδημιών σε ένστολο και εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και άλλα οργανωτικά ζητήματα έθεσαν οι επικεφαλής των ΑΕΝ Οινουσσών Πλωτάρχης κ. Παντελής Βατούσης και Χίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Μάργαρης, ενώ στη συνάντηση μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουγδάνος  καθώς και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ.  κ. Γεώργιος Σκανδάλης, με λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες  όπου τονίστηκε ο σημαντικός κοινωνικός & εκπαιδευτικός ρόλος των ΑΕΝ στα νησιά μας.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών επεσήμανε τον σημαίνοντα ρόλο, αλλά και την μακρά ιστορική διαδρομή, που έχει η ναυτική εκπαίδευση στην ακριτική κοιτίδα της ναυτοσύνης και τόνισε ότι οι Οινούσσες είναι ο ιδανικός τόπος για την εκπαίδευση των νέων ναυτίλων.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο Δελτίο Ειδήσεων της Deutsche Welle
Τρί, 07/07/2020 - 15:55

Το Λιμενικό Σώμα είναι ενεργό στο Αιγαίο «για να προστατέψει ζωές στη θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, φυσικά είναι λυπηρό, αλλά μια θετική εξέλιξη για τη διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε σημερινή συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της Deutsche Welle, ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για «παράνομες επαναπροωθήσεις».

Ερωτηθείς για τη στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο. Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενοι στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα».

Σχετικά με την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και περιστασιακά το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορά μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως για τις νέες κλειστές δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και «περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ' αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο υπουργός.