Προβληματισμός για τις μηδενικές ροές

Παρ, 06/03/2020 - 15:10

Η... ησυχία στις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές δια θαλάσσης προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό, σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα της έντυπης Καθημερινής:

"Ανησυχία και προβληματισμό σε υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικό προκαλεί η διαπίστωση ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα οι ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι όχι απλώς περιορισμένες, αλλά μηδενικές. Η απρόσμενη ηρεμία αποδόθηκε αρχικώς στους ισχυρούς νότιους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και δεν επέτρεπαν στις βάρκες να αποπλεύσουν από τις ακτές της Τουρκίας. Από χθες τα ξημερώματα, ωστόσο, οι άνεμοι εξασθένισαν, δίχως και πάλι να υπάρξουν περιστατικά είτε διάσωσης είτε αποτροπής εισόδου σκαφών με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμεναν μηδενικές οι αφίξεις προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Στα λιμεναρχεία Λέσβου, Χίου, Σάμου και στο αρχηγείο του Λιμενικού υπήρχε έντονη κινητικότητα, με τα στελέχη του Σώματος να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση της Αγκυρας και να προβλέψουν την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών. Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες να αποπλεύσουν οργανωμένα και μαζικά από τις ακτές της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βάρκες με μετανάστες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποχρέωνε σε διασπορά τις δυνάμεις του Λιμενικού και θα επέτρεπε στους αλλοδαπούς να αποβιβαστούν στις ακτές των νησιών παρά τη ρητή περί του αντιθέτου απόφαση του τελευταίου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Ενα δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη του Λιμενικού έχει ως επίκεντρο την πρόκληση ενός «επεισοδίου». Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας επισήμαναν ότι ένα τέτοιο συμβάν θα υποχρέωνε τα πλωτά του Σώματος να μετακινηθούν από νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος, όπου περιπολούν, δίνοντας τη δυνατότητα στις βάρκες με τους μετανάστες να προσεγγίσουν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν χθες το βράδυ στην «Κ» ότι «η εξέλιξη του φαινομένου τις αμέσως επόμενες ώρες θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα»".

Σχετικά Άρθρα