Σ. Ντομάτας: Καλά τα τοιχάκια αλλά προηγείται η ασφάλεια των χωριών

Διεργασίες από το Δήμο για ζώνες ασφαλείας εκεί που περνούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης
Πέμ, 21/01/2021 - 15:37

Τα χιόνια λιώνουν, τα προβλήματα εκλείπουν με την ελπίδα να γίνουμε σοφότεροι, ώστε στην επόμενη κακοκαιρία να μην υπάρξουν χωριά που θα μείνουν χωρίς ρεύμα, επειδή βάρυναν τα δέντρα από το χιόνι, έπεσαν στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και μέχρι που να γίνει η προσέγγιση και η αποκατάσταση της βλάβης πέρασαν 55 ώρες!

Ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και Β.Α. Χίου, Σιδερής Ντομάτας, ήταν από την πρώτη ώρα στο «μέτωπο» του χιονιά μαζί με τα συνεργεία του δήμου και σήμερα εκείνο που κλήθηκε να πει, πέρα από τις ενέργειες που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να επανέλθει η κανονικότητα στα χωριά της Β.Α. Χίου -Αμάδες, Βίκι, Καμπιά και Σπαρτούντα- είναι και πως σκοπεύει να ενεργήσει ο Δήμος -και ως μεγάλος ιδιοκτήτης δασών- ώστε να δημιουργηθούν ζώνες εκεί που περνάει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Κάποια στιγμή αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν γίνεται να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, είτε από το κρύο με τις ζημιές των δικτύων, είτε το καλοκαίρι αν πάρει φωτιά οπότε και πάλι τα χωριά θα έχουν πρόβλημα, με συνέπειες στις οποίες δεν θέλω τώρα να αναφερθώ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Αντιδήμαρχος, αναφορικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται -και λόγω του νομοθετικού πλαισίου- για την αποψίλωση των εκτάσεων, απ’ όπου περνούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Ο κος Ντομάτας μίλησε για τη συνεργασία που έχουν από τον Σεπτέμβρη, με τους 4 προέδρους των συγκεκριμένων χωριών,  προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να έρθουν  σε συνεννόηση με την πολιτική προστασία του δήμου και κατ’ επέκταση με το δασαρχείο  ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο ίδιος, μετά από σχετική ερώτηση, αναγνώρισε την υστέρηση που υπάρχει στο Δήμο, ο οποίος δεν έχει ούτε ένα δασολόγο για να εκπονήσει μελέτες, λέγοντας ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δράσεις καθαρισμού δασών,  που θέλουν να κάνουν, θα τα εξετάσουν  με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην περίπτωση.

«Καλά τα τοιχάκια και οι πλακοστρώσεις αλλά τι να τα κάνεις αν δεν υπαρχουν χωριά μετά από μια φυσική καταστροφή. Προηγείται η ασφάλεια των κατοίκων», κατέληξε ο κος Ντομάτας.

 

Σχετικά Άρθρα