ΣΑΣ… είπαμε τον πόνο μας

Γνωστά προβλήματα εκτέθηκαν και στην αρχή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 10/12/2018 - 16:17

Με δεδομένο ότι είναι θετική μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και στο νησί μας πέραν της Νάξου, που γίνεται συνήθως, αυτό που είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε, αφού οι συνεδριάσεις είναι κλειστές, ήταν η «παρέλαση» φορέων, που εξέθεσαν χιλιοειπωμένα αιτήματα, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι αρμοδιότητος του ΣΑΣ.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού να καλωσορίζει το Σώμα και τον Γραμματέα του ΥΕΝ κ.λ.π. Διονύση Τεμπονέρα να καταδεικνύει την σημασία συνεδριάσεων του ΣΑΣ εκτός κέντρου, αφού διευκρίνισε ότι όλα τα μέλη του έφτασαν στο νησί μας με το πλοίο της γραμμής.

Στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν οι φορείς τους προβληματισμούς τους, που τους άκουσαν ευχάριστα τα μέλη του ΣΑΣ, αποφασισμένα από την αρχή να αφιερώσουν μια ώρα σ’ αυτή την διαδικασία… εκτόνωσης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Βασίλης Παππάς, πήρε πρώτος το λόγο για να επισημάνει τις ωφέλειες του δρομολογίου πλοίου προς και από την Θεσσαλονίκη.

Αυτό ακριβώς είπε και ο Αντιπεριφειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, που μάλλον…

έκπληκτος είδε την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, να τον αφήνει να αναπτύξει το θέμα, όπως τις προάλλες τεχνηέντως απουσίαζε και από τα εγκαίνια του Κολεγίου, ενώ βρίσκονταν στην Χίο.

Ο Στ. Κάρμαντζης πέραν του δρομολογίου πλοίου προς την Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου, να δρομολογηθεί πλοίο στα Μεστά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς επεσήμανε την αναγκαιότητα αξιοποίησης του Λιμένα Μεστών και ζήτησε να αλλάξει επιτέλους η… βάρβαρη ώρα πρωϊνής άφιξης πλοίου στο Λιμάνι της Χίου.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Οινουσσών ζήτησε να περνάει εκτός του πλοίου της γραμμής, κάτι πολύ θετικό έστω και μια φορά την εβδομάδα, το πλοίο της αγόνου γραμμής .

Ο Δήμαρχος των Ψαρών με την σειρά του ζήτησε το δρομολόγιο πλοίου από τα Λημνιά στα ψαρά να μην γίνεται μόνο το Καλοκαίρι αλλά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου.

Στο σημείο αυτό παρενέβην ο Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης για να… διορθώσει το ΣΑΣ ότι ο Κ. Βρατσάνος δεν είναι Δήμαρχος Ψαρών αλλά των… ηρωϊκών Ψαρών, για να συμπληρώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Ξενάκης, τόσων… ηρωϊκών, που έχουν ΦΠΑ 24%.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεδρίαση του ΣΑΣ στη Χίο ενώ ο Βουλευτής του Σύριζα Α. Μιχαηλίδης ζήτησε επειγόντως δρομολόγηση πλοίου στα Μεστά και μάλιστα να γίνει μελέτη ώστε ο λιμένας να καταστεί σε βάθος χρόνου το κεντρικό λιμάνι της Χίου.

Η Λία Αξιώτη μέλος της Διοίκησης του Εργ. Κέντρου επεσήμανε το ζήτημα ακρίβειας των εισιτηρίων και ο Πρόεδρος των Μεστών Ηλίας Αυγουστίδης την ικανοποίηση του όλοι κατάλαβαν επιτέλους την σημασία του Λιμένα Μεστών.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βικτωρία Αμπαζή τόνισε την σημασία της γραμμής Θεσσαλονίκης και ο πολίτης Στρατής Κουρασάνης αναφέρθηκε στα κακά της μονοπωλιακής γραμμής Χίου – Μυτιλήνης ταξίδι που κάνει τουλάχιστο μία φορά το μήνα.

Ενδιαφέρον τέλος είχαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων Ναυτιλιακών εταιρειών που τόνισαν ότι αυτοί που τελικά θα κρίνουν την βιωσιμότητα της γραμμής των Μεστών θα είναι οι ίδιοι οι Χιώτες, που θα φανεί να σε τελική ανάλυση την στηρίζουν στην πράξη.

 

sti_hio_i_synedriasi_toy_symvoylioy_aktoploikon_sygkoinonion

Σχετικά Άρθρα