ΣΕΙΥΧ: Να αποσυρθεί το ν/σ για τον ΟΑΕΔ

Τρί, 12/04/2022 - 11:03

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ και να σταματήσει η ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων του Οργανισμού, ζητά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ με τίτλο «δουλειές ξανά» δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό, σε συνέχεια προηγούμενων νόμων.

Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό οργανώνουν τις τελευταίες ημέρες κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει ποινικοποίησης του αγώνα τους από την κυβερνητική, με την προσφυγή της στα δικαστήρια. Μάλιστα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως παράνομη την πανελλαδική 24ωρη απεργία που κήρυξε για την Τρίτη 12 Απρίλη η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που εξέτρεψαν τον Οργανισμό από τον ρόλο και την αποστολή του, στοχοποιόντας ακόμη περισσότερο τους ανέργους. Έρχεται να επιτεθεί ακόμα και στις στοιχειώδεις παροχές για την προστασία των ανέργων, περιλαμβάνοντας προβλέψεις για ενεργοποίηση του «ποινολογίου» για τους ανέργους, στενότερη σύνδεση της υπηρεσίας με τις επιχειρήσεις, παραπέρα ανακύκλωση της ανεργίας, διαρκή κατάρτιση, επανακατάρτιση και μετακίνηση των ανέργων από τη μία ληξιπρόθεσμη θέση εργασίας στην άλλη.

Το Νομοσχέδιο χρεώνει στον ίδιο τον άνεργο την ευθύνη της ανεργίας, χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά την «ατομική ευθύνη». Φταίει που είναι άνεργος, ελλιπώς καταρτισμένος, φταίει που δεν ικανοποιείται με τους όρους εργασίας της όποιας δουλειάς του προσφερθεί. Με μπόλικες περικοκλάδες και με επιχειρήματα που βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αναφέρονται σε πριμ των εργασιακών συμβούλων, σε καταρτίσεις βιογραφικών, σε θέσεις εργασίας σύμφωνα με την προϋπηρεσία του ανέργου, για να φτάσουν στο ρεζουμέ και να δηλώσουν πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων άρα και από οποιαδήποτε προστασία του.

Κάνουμε τις εξής 2 απλές ερωτήσεις:

• Πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού;

• Ποιες είναι οι ρήτρες που έχουν οι επιχειρήσεις για να κρατήσουν έναν εργαζόμενο ύστερα από οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δείχνουν και το σχεδιασμό που επιφυλάσσουν για τον ρόλο του οργανισμού!

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να τελειώσουν συνολικά με το ρόλο του ΟΑΕΔ.

Κόντρα στα στοχευμένα δημοσιεύματα με τις φωτογραφικές αναφορές πλουσίων ανέργων που τάχα έπαιρναν το χρήμα των υπόλοιπων ανέργων, πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται από την κυβέρνηση ή από τους ίδιους που αναπαρήγαγαν τα ψέματα της, η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία.

Ελάχιστοι ανέφεραν:

• Πως όλα αυτά τα χρόνια επιδοτείται το 1/11-1/12 των καταγεγραμμένων ανέργων με το ποσό των 400€ όταν σχεδόν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν κολλημένο στα 360€.

• Ότι για να πάρει κάποιος άνεργος το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου υπάρχουν όροι αλλά και εισοδηματικά κριτήρια που έρχονται κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης και στις αρχικές της αναφορές που σιγά-σιγά και μπροστά στα τερατώδη ψέματα άρχισε να το μαζεύει.

• Πως τόσο το τακτικό επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου φτάνει στο υπέρογκο ποσό των… 200€ και αυτό για χρονικό διάστημα ως 12 μήνες.

• Πως για χρονικό διάστημα 4 χρόνων υπάρχει πλαφόν επιδότησης που φτάνει τις 400 μέρες και από κει και πέρα ο άνεργος είναι εντελώς απροστάτευτος.

• Πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταργηθεί επιδόματα προστασίας, έχει παύσει το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές των καταργηθέντων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας (ΟΕΚ-ΟΕΕ) που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ.

Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μια μεγάλη επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας σε συντονισμό με ΚΕΚ και οποιαδήποτε άλλα παράσιτα που σε κάθε περίοδο δημιουργούνται ώστε να «τσεπώνουν» χρήμα με βάση το «κεφάλι» του κάθε ανέργου, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο αντιδραστικός χαρακτήρας των αλλαγών που περιγράφονται και στο νομοσχέδιο ως «ενεργητική πολιτική» αντιμετώπισης της ανεργίας.

Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις κρατήσεις μας, τον ιδρώτα και το μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων που για δεκαετίες ως και σήμερα δίνονται από το μισθό τους. Είναι το πλέγμα προστασίας για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, στην προστασία από τη μακροχρόνια ανεργία, στην άμυνα που πρέπει να έχει ένας άνεργος μπροστά στην ακρίβεια, στο δικαίωμα του στις διακοπές, στο βιβλίο, στη μητρότητα, στο οξυμένο ζήτημα της αστεγίας. Είναι παροχές σε κατασκηνώσεις, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία! Είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια το δυνάμωμα της προστασία των ανέργων και των εργαζομένων.

Καλούμε όλα τα Σωματεία του νησιού μας να δυναμώσουν τον αγώνα τους ώστε το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ να αποσυρθεί, να απορριφθεί!

Καλούμε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Χίου να πάρει θέση για το θέμα και να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Θέμα το οποίο το έχουμε θέσει από τη συνεδρίαση της Διοίκησης στις 31 Μάρτη 2022 και ακόμα δεν έχουμε δει κανένα κάλεσμα προς τα Σωματεία της δύναμής του για στήριξη του αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, αλλά ούτε καν μια ανακοίνωση καταδίκης του νομοσχεδίου…".

 

Σχετικά Άρθρα