Χίος, Δευτέρα 22 Ιουλίου

Σήμα κινδύνου για την προβλήτα των Ψαρών

Από το Δήμαρχο, Κώστα Βρατσάνο
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Δευ, 18/02/2019 - 14:38
φωτο αρχείου
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να κινηθούν τα υπουργεία για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης στην προβλήτα των Ψαρών, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού.

Το... σήμα κινδύνου έστειλε και από το Ράδιο “Α” ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, επισημαίνοντας ότι ήδη επίκειται έργο μικρής κλίμακας, της τάξεως των 18.000 ευρώ, στα ύφαλα το οποίο είχε προγραμματιστεί από το Λιμενικό Ταμείο, όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες ζημιές στην προβλήτα, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων, η ζημιά επιδεινώθηκε, φτάνοντας μέχρι την ανωδομή και υπάρχει καθίζηση.

Για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, η αποκατάσταση του οποίου σε πρώτη φάση, είχε αποτιμηθεί στα 100.000 ευρώ -πριν εμφανιστούν όμως οι ζημιές στην επιφάνεια της προβλήτας, που θα απαιτήσουν πρόσθετο ποσό- ο Δήμαρχος έχει  ενημερώσει τον αναπληρωτή Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, και μέσω της ΜΟΜΑ - που επίσης είχε εξετάσει την προβλήτα- το Υπουργείο Άμυνας, αναμένοντας τις ενέργειές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την προβλήτα στην οποία προσεγγίζει το πλοίο από Πειραιά, που  ολοκληρώθηκε πριν από 10 χρόνια και κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ερώτημα αν δικαιολογείται μια τέτοια ζημιά  σε ένα νέο έργο, ο δήμαρχος επικαλούμενος την πληροφόρηση που έχει σημείωσε ότι πιθανότερη αιτία πρόκλησής της είναι χρήση των προπέλων κατά την άφιξη και αναχώρηση του πλοίου (δεν σταματάει καθόλου), ενώ η ζημιά επιδεινώνεται σημαντικά από τους ισχυρούς νοτιάδες που βάλουν το συγκεκριμένο σημείο και οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι και συχνοί αυτόν τον χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 21/07/2019 - 07:04

Σε αποστρατεία οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα "Στο νησί" της Λέσβου, η Γενική Επιθεωρήτρια αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταργείται στην ανώτατη ηγεσία της ΕΛΑΣ η θέση του Επιθεωρητή αλλοδαπών και προστασίας συνόρων και αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση της από την ΕΛ.ΑΣ. Η «Ζαχαρούλα της αστυνομίας» όπως έγινε γνωστή ήταν μια γυναίκα Αστυνομικός που τίμησε όσο λίγοι τη θέση και τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί. Αυστηρή όταν έπρεπε και βαθειά ανθρώπινη η κ. Τσιριγώτη συνέτεινε όσο λίγοι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2015 στα νησιά εμπνέοντας τους υφισταμένους και τους εθελοντές και οδηγώντας στο άδειασμα της πόλης από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο νησί.

Η κ. Τσιριγώτη γνώστρια του αντικειμένου της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όσο λίγοι στην Ελλάδα θα λείψει από την Ελληνική Αστυνομία αλλά θα λείψει με τις γνώσεις της και από τα νησιά μας.