Χίος, Πέμπτη 21 Μαρτίου

Σήμα κινδύνου για την προβλήτα των Ψαρών

Από το Δήμαρχο, Κώστα Βρατσάνο
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Δευ, 18/02/2019 - 14:38
φωτο αρχείου
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να κινηθούν τα υπουργεία για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης στην προβλήτα των Ψαρών, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού.

Το... σήμα κινδύνου έστειλε και από το Ράδιο “Α” ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, επισημαίνοντας ότι ήδη επίκειται έργο μικρής κλίμακας, της τάξεως των 18.000 ευρώ, στα ύφαλα το οποίο είχε προγραμματιστεί από το Λιμενικό Ταμείο, όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες ζημιές στην προβλήτα, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων, η ζημιά επιδεινώθηκε, φτάνοντας μέχρι την ανωδομή και υπάρχει καθίζηση.

Για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, η αποκατάσταση του οποίου σε πρώτη φάση, είχε αποτιμηθεί στα 100.000 ευρώ -πριν εμφανιστούν όμως οι ζημιές στην επιφάνεια της προβλήτας, που θα απαιτήσουν πρόσθετο ποσό- ο Δήμαρχος έχει  ενημερώσει τον αναπληρωτή Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, και μέσω της ΜΟΜΑ - που επίσης είχε εξετάσει την προβλήτα- το Υπουργείο Άμυνας, αναμένοντας τις ενέργειές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την προβλήτα στην οποία προσεγγίζει το πλοίο από Πειραιά, που  ολοκληρώθηκε πριν από 10 χρόνια και κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ερώτημα αν δικαιολογείται μια τέτοια ζημιά  σε ένα νέο έργο, ο δήμαρχος επικαλούμενος την πληροφόρηση που έχει σημείωσε ότι πιθανότερη αιτία πρόκλησής της είναι χρήση των προπέλων κατά την άφιξη και αναχώρηση του πλοίου (δεν σταματάει καθόλου), ενώ η ζημιά επιδεινώνεται σημαντικά από τους ισχυρούς νοτιάδες που βάλουν το συγκεκριμένο σημείο και οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι και συχνοί αυτόν τον χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ
Πέμ, 21/03/2019 - 15:48

Στις 21 Μαρτίου, εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ακόμα και στις μέρες μας σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες δεν λείπουν εκδηλώσεις ρατσισμού, ρατσιστικής βίας και ρητορικής του μίσους. Η ρατσιστική βία στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου το οποίο μπορεί να θεωρηθεί «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, αναπηρίας.

Η ελληνική κοινωνία που μάχεται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχει επιδείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις ευάλωτες αυτές ομάδες. Ωστόσο, και στην Ελλάδα σημειώνονται πολλά περιστατικά μίσους και βίας τα οποία εκδηλώνονται με διάφορες μορφές: φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, μισσαλοδοξία, ομοφοβία, τρανσφοβία, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμός.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έχει λάβει μέτρα με στόχο αφενός την άρση αδικιών του παρελθόντος και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου την εμπέδωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα αυτό:

 • Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση του άρθρου 81 Α ΠΚ, νέο άρθρο 361 Β ΠΚ)
 • Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.
 • Εκπονείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
 • Υπεγράφη «Συμφωνίας Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα», στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κατακυρώθηκε στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ (ODIHR).
 • Θεσπίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια.
 • Καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, όπως το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (παρά φύση ασέλγεια).
 • Θεσπίστηκε Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο.

 

 • Καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 

 • Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με το νόμο 4531/2018.

Η φετινή 21η Μαρτίου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο απέναντι στο ρατσισμό.

 Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της βίας που υποκινείται από ρατσιστικά κίνητρα.

Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι απέναντι σε όλους όσους βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία μας και για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και ομοφοβικών εγκλημάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου,

Στεκόμαστε απέναντι στην ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης και ενώνουμε της δυνάμεις μας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της διαφορετικότητας.

 Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία Ανθρωπισμού, Ισότητας και Αλληλεγγύης, αλλά πρώτα από όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.