Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου

Παρ, 13/03/2020 - 12:15

Την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του Νοσοκομείου Χίου, την προμήθεια επαρκών ατομικών μέσων προστασίας και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του "Σκυλίτσειου" ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, λόγω κορωνοϊού,  αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη γύμνια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την άμεση ανάγκη,  έστω και τώρα, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας. 

Οι εργαζόμενοι θίγουν επίσης και το πρόβλημα της παθολογικής κλινικής, καθώς και την υποστελέχωση της Μονάδας Εντατική θεραπείας.

"Αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού και οι συνέπειες θα είναι δραματικές", σημειώνουν και αναφέρουν επίσης ότι "κανείς σήμερα δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα".

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Το λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση, δύο νοσηλευτές, ανά βάρδια, έχουν την ευθύνη το λιγότερο για τριανταπέντε ασθενείς.  Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, κατάσταση που δυστυχώς θα γενικευθεί  όσο θα αυξάνονται  τα κρούσματα κορωνοϊού. Ήδη 12 συνάδελφοι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής έχουν σταματήσει, με άγνωστη προς το παρόν την ημερομηνία επανέναρξης και αποπεράτωσης του έργου και ορατό τον κίνδυνο της απένταξης του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Σήμερα, η παθολογική κλινική και ασθενείς έχουν εγκλωβιστεί, σε μικρούς χώρους. Τι θα συμβεί  όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊου???

Σήμερα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας ενώ υπάρχει δυνατότητα να νοσηλευτούν εφτά  ασθενείς, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσηλεύονται μόνο τρείς!!!

Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επιλύει το πρόβλημα των ελλείψεων όπως δεν το επέλυσε τόσα χρόνια που εφαρμόζεται!  Η δε άδεια ειδικού σκοπού είναι δώρο άδωρο για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων καθώς η λήψη της πρακτικά θα είναι αδύνατη εξαιτίας των ελλείψεων!!!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 2.000 επικουρικών εργαζόμενων δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου τεθούν σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγεία.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες, τόσο των ντόπιων κατοίκων, όσο και των προσφύγων- μεταναστών πολύ  περισσότερο δε, να εφαρμοστεί ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης για τον κορωνοϊό.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και σε περιόδους έξαρσης επιδημιών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ø  Άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

  •  Άμεση προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας.
  • Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Ø Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

Ø Χορήγηση ειδικής άδειας στους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να κρατήσουν τα παιδιά τους. Ειδική φροντίδα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ø Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων.

Ø Να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο της Χίου, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά πολυδύναμα ιατρεία Καρδαμύλων και Βολισσού."

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06