''Σώστε τα παιδιά σας. Ο Χρήστος έφυγε...σώστε τα υπόλοιπα παιδιά''.

Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια. Συστράτευση Φορέων και πολιτών.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 31/10/2019 - 07:51

 ''Σώστε τα παιδιά σας...κάντε δράσεις για την οδική ασφάλεια...ο Χρήστος έφυγε...σώστε τα υπόλοιπα παιδιά''...

Αυτά ήταν τα λόγια του πικραμένου πατέρα, του αδικοχαμένου νεαρού Φοιτητή Χρήστου Κόλια που ήταν το τραγικό θύμα του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος με το πατίνι στην άσφαλτο του δρόμου προς τον Καρφά, όταν τον ενημέρωσαν ότι θα στείλουν στεφάνι από τη Χίο για την εξόδιο ακολουθία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια.

Τα λόγια αυτά τόνισε η Ελένη  Βουτιέρου που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, που συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν, τώρα εντείνει τις δράσεις της και συντονίζει τα πυρρά της με δυναμισμό και πολύ μεγάλη θέληση όπως φάνηκε χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. στο χώρο του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συκγεντρώθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι φορείς...μαζί με Καθηγητές, Φοιτητές, νέα παιδιά και εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κεντρικός πυρήνας της ομάδας, με βασικό στόχο τη δρομολόγηση και πραγματοποίηση αποτελεσματικών ενεργειών για την ελαχιστοποίηση,(και μακάρι και την εξάλειψη),των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί μας, που τώρα τελευταία μεταμορφώνονται, όλο και πιο συχνά σε τροχαία δυστυχήματα ανεπανόρθωτα...και θρηνούμε ζωές στην άσφαλτο...

  Όποιος λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χίου θα βγαίνει Δήμαρχος μια ζωή!...Τα αυτοκίνητα στο νησί έχουνε γίνει περισσότερα από τους ανθρώπους! Γιατί;...Δεν κουβαλάμε συνέχεια μπαγκάζια και δε βρέχει κάθε μέρα...Μήπως είναι πια ώρα να πιάσουμε και κανένα ποδήλατο και να δημιουργήσουμε Υποδομές και συνείδηση Ήπιας Κυκλοφορίας στο νησί;!...Γιατί όλοι τρέχουν λες και μεταφέρουν ετοιμόγεννες στο Μαιευτήριο;!...Οι αποστάσεις μας είναι μικρές.

 Στη μαζική αυτή συστράτευση Φορέων και πολιτών της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια , που καλεί όσους εμπνέονται από τις ίδιες ανησυχίες και ευαισθησίες να προσέλθουν για συμμετοχή και δράση, συμμετείχαν την Τετάρτη: η Ψυχίατρος Ελένη Βουτιέρου και η Κοινωνική Λειτουργός Λένα Τσεκούρα από το Νοσοκομείο Χίου, ο Διοικητής της Τροχαίας Χίου Παντελής Καλανδρόπουλος, ο Νικήτας Ντάτης από την Υπηρεσία Τροχαίας του Λιμεναρχείου, ο Στάθης Μερκούρης Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπυριδούλα Σταυράτη, ο Πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδήγησης Βορείου Αιγαίου Παντελής Κουνιάδης, από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος, η υποψ. Διδάκτορας υπεύθυνη για θέματα Οδικής Ασφαλείας Νικολέτα Κρουσουλούδη, Ερευνητές του Εργαστηρίου Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων, Καθηγητές του Τμήματος, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Aegean Greeners...Μαζί με όλους αυτούς έλαβαν μέρος και απλοί πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν από το κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια και προσήλθαν στη συνεδρίαση...

 Από τη συζήτηση και το διάλογο που αναπτύχθηκε στη συνάντηση, οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια αποφάσισαν να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις για την ενημέρωση των γονέων και των ενηλίκων για θέματα Οδικής Ασφάλειας και Οδικών Συμπεριφορών και επίσης να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις που στοχεύουν στην προσέγγιση των νέων που είναι εύπλαστοι προς το καλό, αναπτύσσονται, βελτιώνονται και εκπαιδεύονται με μεγάλη επιτυχία αποκτώντας συγκρότηση και σωστή οδική συμπεριφορά και συνείδηση που την κρατούν για όλη τους τη ζωή...Τέλος ορίστηκε μια ομάδα που θα επισημαίνει στους Αρμόδιους φορείς για επίλυση τα προβλήματα του  Οδικού Δικτύου μας(και όχι μόνο)τα οποία θα εντοπίζει με επισταμένη έρευνα.

 Ο Σεραφείμ Κάπρος από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπογράμμισε σε σχετική του συνέντευξη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  ότι οι ενέργειες και οι δραστηριότητες της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια θα είναι σταθερές στο χρόνο και τακτικές και δε θα σβήσουν με το πρώτο φύσημα του αέρα μόλις περάσει λίγος καιρός από το θλιβερό γεγονός του τραγικού χαμού του άτυχου Φοιτητή Χρήστου Κόλια. Ότι η πολύ σημαντική αυτή κινητοποίηση του Πανεπιστημίου, των Φορέων, των Φοιτητών και των πολιτών θα έχει διάρκεια τόνισε και ο Πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδήγησης Β.Α. Παντελής Κουνιάδης στη δήλωσή του...και πρόσθεσε ότι μας αξίζει μια καλύτερη ποιότητα Οδικής Κυκλοφορίας που θα εξασφαλίζει ασφάλεια σε οδηγούς και πεζούς.

Δεν είναι μόνο ο τρόπος που κυκλοφορούμε που προκαλεί ατυχήματα...Ένα κακώς παρκαρισμένο αμάξι ή δίκυκλο που μπορεί να αποτελεί εμπόδιο σε στενό ή δύσβατο δρόμο(ακόμα κι αν βρίσκεται σε σημείο που αποκλείεται να το βρούνε και να το γράψουνε)μπορεί να προκαλέσει ατύχημα ή ακόμα και Τροχαίο δυστύχημα θανατηφόρο. Η προσοχή μας θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση όταν οδηγούμε (όπως και οι πεζοί βέβαια-που πάνε πιο αργά-θα πρέπει να χουν το νου τους) γιατί όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες...κι άλλος είναι στεναχωρεμένος κι εκνευρισμένος...κι άλλος ερωτευμένος ''κι αλλού γιαλού''...κι όλοι κυκλοφορούμε στους ίδιους δρόμους.

  Είναι πραγματικά αδιανόητο εμείς οι κοσμογυρισμένοι και τετραπέρατοι Χιώτες να οδηγούμε σαν αυτοκινητάκια συγκρουόμενα του Λούνα Παρκ λες και δεν έχουμε δει ποτέ μας το High Way της Νέας Υόρκης ούτε στην τηλεόραση...

Μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι...''σώστε τα παιδιά σας''...όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο...το αυτοκίνητο δεν οδηγεί μονάχο του, εμείς το πάμε...Όχι άλλα τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Χίου...Ας γίνει η Χίος παράδειγμα προς μίμησιν Οδικής Κυκλοφορίας...τόσες πρωτιές κερδίζουμε...μπορούμε να 'χουμε κι άλλη μια.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα