Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Στάση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων

Τρί, 18/02/2020 - 06:48
ΠΑΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 10:00πμ έως τις 2:00μμ και καλεί τους συναδέλφους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς στις 10:30πμ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενισχύσει παραπέρα, θα μονιμοποιήσει το μηχανισμό σφαγιασμού συντάξεων και παροχών. Δεν φέρνει νέο νόμο, συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας μάλιστα να τον θωρακίσει νομικά για να μην βγαίνουν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του.

Πώς γίνεται να αυξάνονται οι συντάξεις όταν καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη; Πώς γίνεται να μιλούν για αυξήσεις και παροχές όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 ψήφισε περικοπές 220 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, 190 εκατ. ευρώ για την Υγεία, 140 εκατ. ευρώ για τα αναπηρικά επιδόματα;

Ποιος εργαζόμενος στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε θα μπορέσει να συμπληρώσει 42 χρόνια συνεχόμενης εργασίας και ασφάλισης με πλήρη απασχόληση για να πάρει πλήρη σύνταξη, όταν έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους και 700.000 μισθωτούς με μερική απασχόληση, που οι τελευταίοι θα χρειαστούν 62 ολόκληρα χρόνια να εργάζονται; Ποιος εργαζόμενος στο εμπόριο και στις υπηρεσίες θα μπορεί να εργάζεται ως τα 67 του χρόνια, όταν οι περισσότεροι είναι τσακισμένοι  από τα μυοσκελετικά προβλήματα που έχουν; Ποιος εργοδότης προσλαμβάνει ή κρατάει στην επιχείρηση εργαζόμενο πάνω από τα 50 του χρόνια;

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως θέλουν να μας το περάσουν. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά της προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής μετά την εργασία μας. Το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου. Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλιά του, τα φάρμακα όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας-πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθενός ανάλογα με την τσέπη του, το προσωπικό και ατομικό ρίσκο, τον τζόγο. Την έχουμε χρυσοπληρώσει από τα μεροκάματά μας όλα τα χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία πάνω από 80 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Το ασφαλιστικό αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους επιχειρηματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ, γι' αυτό και μας στέλνουν στην αγκαλιά των αρπαχτικών!

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν έκανε καμία ενημέρωση για το ασφαλιστικό έκτρωμα. Να υποθέσουμε ότι συμφωνεί; Περιμένει δήθεν την απόφαση πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία είναι δεδομένο ότι δεν θα έρθει. Η αλήθεια είναι ότι κάνουν πως δεν ξέρουν. Γνωρίζουν πολύ καλά τον κατήφορό της, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου όμως, γιατί πρέπει να συνεχίζει σ αυτόν τον κατήφορο;

Σε καλούμε στις 18 Φλεβάρη να δώσεις το παρόν για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ζωή με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Απαιτούμε:

  • Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δημόσια, υποχρεωτική Υγεία - Πρόνοια. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 01/04/2020 - 22:52

Καμία Κυβέρνηση και καμία Παγχιακή...
...δεν θα μπορούσε αντίστοιχα, να αποτρέψει ή να δημιουργήσει, το παλλαϊκό τσουνάμι αντίδρασης!

* (17-2-2020) - Οι πολιτικοί της ανεπάρκειας συνεχίζουν στην λογική...νησιώτες προτείνετε την καταστροφή σας.

* (20-2-2020) - Νότη Μηταράκη σε ευχαριστούμε!

* (24-2-2020) - Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να προασπίσει το εθνικό του συμφέρον, αλλά είναι πανέτοιμο να χτυπήσει τους ΑΚΡΙΤΕΣ με τα ΜΑΤ.
Η απάντηση από την Χιακή κοινωνία θα είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ.

Αυτά "φώναζε" η χιακή κοινωνία, κανείς όμως δεν την άκουσε (πολιτικά) και έστειλαν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την λύση (επί ματαίω).
Ως λύση είχαν στο (κυβερνητικό) μυαλό τους ότι ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ότι οι υπερδομές των 7.000 ήταν επιβεβλημένες και σχεδόν κατασκευασμένες, η Τουρκία ήταν αξιόπιστη στις συμφωνίες, ότι το γρήγορο άσυλο και οι επιστροφές θα έφερναν την αποσυμφόρηση, ότι οι νησιώτες είναι φιλήσυχοι και δεν θα αντιδράσουν!
Ότι όλα αυτά που μας έλεγαν και επιχειρηματολογούσαν, ανατράπηκαν εντός ολίγων ημερών (γεγονότα εισβολής στον Έβρο, κορωνοϊός) προφανώς λίγη σημασία έχει γι αυτούς (αν και ως μετά Χριστόν προφήτες, ισχυρίζονται τώρα ότι τα είχαν προβλέψει).
Ποιο άλλωστε είναι το πολιτικό τους έργο, ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι την αφουγκράζονται και ότι γίνεται κάποια προσπάθεια, για κάτι καλύτερο; Απολύτως κανένα, τουναντίον διχάζουν!

Τι μας έδειξαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα; Ότι οι πολιτικοί δυστυχώς δεν διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε εκρηκτικές καταστάσεις δεν γίνεται να υπάρξει αδράνεια.
Είτε αποστασιοποιημένοι στον υπουργικό θώκο από τον περίγυρο, είτε λόγω έμφυτης ανικανότητας, είτε περιτριγυρισμένοι από κομματικούς ή οικονομικά εξαρτώμενους κόλακες, είτε επειδή εκστασιάζονται από την φιλαρέσκεια της θέσης που έχουν καταλάβει, αντιλαμβάνονται λάθος τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία. Πιστεύουν ότι τα λάικ και οι φατσούλες από τις αντιδράσεις στο fb καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε δεν λένε ότι είναι όλοι του καναπέ;
Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διότι όταν το διακύβευμα φτάνει σε σημείο υπαρξιακό ο κάθε ένας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Θα αψηφήσει και τα ΜΑΤ και τα "απειλητικά",διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά μηνύματα που λαμβάνει από τον Υπουργό (επειδή έκανε το ''έγκλημα'' να κάνει λάικ στην τελευταία ανάρτηση της Παγχιακής)!
Γυρίσαμε δυστυχώς σε άλλες εποχές ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ και καταγράφοντας ακόμη και τα λάικ των πολιτών στα μέσα δικτύωσης.
Συνεχίζει ο υπουργός να προκαλεί και να διχάζει.Του θυμίζουμε ότι παρά τις εξαγγελίες του περί μη μόνιμης παραμονής στα νησιά, ότι το ΕΣΤΙΑ μέχρι τις 23 Μαρτίου αφορούσε σε 5% συμμετοχή των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με 1159 ωφελούμενους. Ας σταματήσει τους πανηγυρισμούς και ας αντιληφθεί ότι ένα μέτρο με το οποίο δίνεις μετρητά και δωρεάν στέγη αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών ,με εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εξαγγέλει (την δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών σε βάθος χρόνου , το 2021) .Ακόμη και ο πιό αφελής θα το καταλάβαινε ότι δίνοντας προσελκυστικά προνόμια πρίν καν κριθείς πρόσφυγας ,μόνο με την αίτηση ασύλου (μετρητά κλπ ) μόνο απώθηση δεν προκαλείς.Τις σημερινές ροές προφανώς θα τις εντάξει στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του 2022.
(http://estia.unhcr.gr/…/estia-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8 e%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b7-94/ ).
Συνεχίζει επίσης να θέλει μέσα στην κορύφωση της πανδημίας να θέλει να "στήσει" παράλληλες νέες δομές στα νησιά με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης ,ενώ κάθε βάρκα που φτάνει στα νησιά αποτελεί από μόνη της μία βιολογική βόμβα.Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του πιό κάτω συνδέσμου.
https://infognomonpolitics.gr/…/isvoli-paranomon-metanast…/… ).
Ας σταματήσει τους "εκφοβισμούς", τα ψέματα, τον λαϊκισμό και το κυνήγι μαγισσών.
Διότι αν για τον κ. Μηταράκη παίζεται το πολιτικό του μέλλον, για την Χίο και τους κατοίκους της παίζεται η ύπαρξη του τόπου τους και της ζωής τους.
Ενίοτε η καταστροφή ενός τόπου, σημαίνει και πολιτική ανέλιξη. Αυτό δεν μας έχει διδάξει η ιστορία?

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ