Στον Στρατό το Τελωνείο, αοριστολογίες για το Αεροδρόμιο

Σε Δένδια και Ταχιάο ο Νότης Μηταράκης
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 14/02/2024 - 19:02

Στο τέλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το μόνο έργο, που θα ολοκληρωθεί στο νησί μας, είναι αυτό, που θα αναλάβει ο Στρατός!

Σήμερα πάντως επιβεβαιώθηκε ότι την Αίθουσα Επιβατών Εξωτερικού στο Λιμάνι, στον χώρο της παλιάς Ιχθυόσκαλας θα την κατασκευάσει ο Στρατός, ενώ το Αεροδρόμιο παραμένει κολλημένο.

Αυτά προκύπτουν από επαφές και συναντήσεις, του Βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Ο μεν πρώτος υπέγραψε την αποδοχή ανάληψης κατασκευής από τις ένοπλες δυνάμεις, του έργου του Τελωνείου Χίου, για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Χίου, ο δε δεύτερος αποδεχόμενος ότι υπάρχουν προβλήματα υποσχέθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες της επέκτασης του Αεροδρομίου, τους επόμενους μήνες, που δεν διευκρίνησε αν ας πούμε είναι... 12 ή ...24!!!

Αναλυτικά για τις επισκέψεις αυτές ενημερώνει ο Βουλευτής με το παρακάτω δελτίο τύπου:

"Διαδοχικές συναντήσεις για την πορεία των μεγάλων έργων της Χίου είχε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος υπέγραψε την αποδοχή ανάληψης κατασκευής από τις ένοπλες δυνάμεις, του έργου του Τελωνείου Χίου, για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Ο κ. Μηταράκης πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Νίκο Ταχιάο, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία των έργων του Αεροδρομίου, το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, και το Δικαστικό Μέγαρο. Ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε τον κ. Μηταράκη ότι το Υπουργείο δεν θα δεχθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και θα προβεί σε όποια απαραίτητη ενέργεια χρειάζεται, σε περίπτωση που το έργο δεν ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, τον ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το νησί της Χίου, για να αξιολογήσει και ο ίδιος την πορεία των έργων υποδομής.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρωταρχικός στόχος της θητείας μου είναι να ολοκληρώσουμε αυτό που ονομάζω «τα έργα της γενιάς μας». Στην πρώτη κυβερνητική τετραετία 2019-2023 χρηματοδοτήσαμε όλα τα έργα που είχαμε ανακοινώσει, συμβασιοποιήσαμε, εγκαταστήσαμε εργολάβους, ξεκίνησε η κατασκευή των έργων. Κάποια έργα προχωράνε ταχύτερα. Κάποια έργα με ανησυχούν, πάνε πιο αργά. Αλλά εδώ, δεν οφείλεται στο κράτος. Δεν οφείλεται στα Υπουργεία η όποια καθυστέρηση. Αλλά ο δικός μου ρόλος είναι να παρακολουθώ συστηματικά την εξέλιξή τους και να βρίσκω λύσεις.

Σήμερα συναντήθηκα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος υπέγραψε την αποδοχή της ανάληψης από τις ένοπλες δυνάμεις της κατασκευής, για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου, του νέου Τελωνείου στο λιμάνι της Χίου. Σας θυμίζω ότι 90% περίπου των ξένων τουριστών που έρχονται στο νησί μας, έρχονται από το λιμάνι. Με πλήρη χρηματοδότηση που υπογράφηκε προ διετίας από εμένα ως Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και με την ευθύνη πλέον των ενόπλων δυνάμεων θα κατασκευαστεί αυτό το κρίσιμο έργο.

Νωρίτερα συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Υποδομών, τον κ. Νίκο Ταχιάο. Συζητήσαμε το έργο του αεροδρομίου. Η κατασκευή του κτηρίου προχωράει εντός χρονοδιαγραμμάτων. Μας ανησυχεί η καθυστέρηση που υπάρχει στην επέκταση του διαδρόμου. Έχει υπογραφεί τον Δεκέμβριο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να βρεθούν τα απαραίτητα υλικά για να προχωρήσει το έργο. Τώρα είναι η ευθύνη του εργολάβου να τελειώσει το έργο. Το Υπουργείο δεν θα δεχθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και θα προβεί σε όποια απαραίτητη ενέργεια χρειάζεται, σε περίπτωση που το έργο δεν ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Ο κ. Υφυπουργός θα επισκεφθεί σύντομα τη Χίο για να δει το έργο από κοντά.

Συζητήσαμε επίσης το έργο Φράγμα Κόρης Γεφύρι. Όπως γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί το 92% του έργου. Εκκρεμούν κάποιες συμπληρωματικές συμβάσεις. Εξασφαλίσαμε ότι αυτές θα χρηματοδοτηθούν φέτος. Ευελπιστώ το φθινόπωρο να αρχίσει η πλήρωση με νερό, μετά από τόσες δεκαετίες που το συζητάμε του έργου για το Κόρης Γεφύρι.

Τέλος, συζητήσαμε για το Δικαστικό Μέγαρο. Πράγματι υπάρχει καθυστέρηση, και πάλι δεν είναι ευθύνη του δημοσίου. Ενημερώθηκα ότι ο εργολάβος θα επανεκκινήσει το εργοτάξιο τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό το έργο θα το παρακολουθούμε συστηματικά.

Φίλες και φίλοι, δυστυχώς πολλές φορές στα δημόσια έργα υπάρχουν καθυστερήσεις. Ο δικός μου ρόλος, η δική μου αφοσίωση, η δική μου σκληρή δουλειά είναι όπου υπάρχουν προβλήματα, αυτά να αντιμετωπίζονται, και συστηματικά, όπως κάνω και σήμερα να επικοινωνώ μαζί σας την πρόοδο αυτής της δουλειάς.»

Αναλυτικά όσον αφορά το Τελωνείο απ;o το γραφείο τύπου του Ν. Μηταράκη ανακοινώθηκαν τα εξής:

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την «Επισκευή - Αναβάθμιση - Διαμόρφωση υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Λιμένα Χίου» σε συνέχεια σχετικής πρότασης του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου. Το έργο περιλαμβάνει ανακατασκευή των δύο κτηρίων συνολικής επιφάνειας 930 τ.μ. – δηλαδή και το υφιστάμενο κτήριο και η παλιά ιχθυόσκαλα, καθώς και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου συνολικής επιφάνειας 450 τ.μ

Το εν λόγω έργο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Χίου καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 90% των αφίξεων ξένων τουριστών στη Χίου έρχεται δια θαλάσσης. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει τόσο την εικόνα του λιμανιού της Χίου, της πρώτης και κύριας εικόνας που αντικρύζει ο επισκέπτης, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και θα αναβαθμίσει τόσο τη Χίο συνολικά, όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με την βελτίωση της ποιότητας των συνοριακών ελέγχων και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω έργο έχει ήδη εγκριθεί ποσό ύψους €3.000.000 από το 2021 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ έχει ήδη εκταμιευθεί και σχετική προκαταβολή 40%, ύψους €1.200.000. Τον Δεκέμβριο του 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου με σκοπό τον καθορισμό των υποχρεώσεων κάθε μέρους. Ενώ στα πλαίσια ωρίμανσης του έργου, όλο αυτό το χρονικό διάστημα τακτοποιήθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και εντός του ίδιου έτους δόθηκε το “πράσινο φως” από την Αρχαιολογία. Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2023 γνωμοδότησε θετικά και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. ενώ ανατέθηκαν οι μελέτες για τα κτήρια της παλαιάς ιχθυόσκαλας και του τελωνείου και τέλος τον Σεπτέμβριο του 2023 εκδόθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Επόμενα βήματα είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τα δύο μέρη, δηλαδή από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ και από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η διενέργεια Προσυμβατικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έπειτα από την υπογραφή της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης αξίας €2.629.214,64, το Λιμενικό Ταμείο αναλαμβάνει (α) τη μεταφορά του σχετικού ποσού στον Προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ και (β) την εκπόνηση και έγκριση όλων των απαιτούμενων μελετών και αδειών. Αντίστοιχα, το ΜΟΜΚΑ/ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τη δημοπράτηση και την εκτέλεση της σύμβασης του έργου".

mitarakis_dikos_moy_rolosdiki_moy_afosiosi_skliri_doyleia_einai_na_antimetopizetai_kathe_provlima

Σχετικά Άρθρα