Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή για το "λουκέτο" στα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
Τετ, 18/10/2023 - 12:10

Ήταν αναμενόμενο ότι οι Καρδαμυλίτες δεν θα έμεναν με δεμένα χέρια. Το έχουν αποδείξει και στο παρελθόν το αποδεικνύουν και τώρα, με την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας να καλεί μέσω του Ράδιο - Αλήθεια, σε συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου έξω από το παράρτημα του ταχυδρομείου στα Καρδάμυλα.

"Πρέπει όλοι να διαμαρτυρηθούμε, Καρδαμυλίτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών που εξυπηρετούνται από την υπηρεσία, η οποία αν κλείσει θα μείνουν και χωρίς δουλειά 3 εργαζόμενοι", είπε η κα Δώρα Σαββοπούλου.

Από το συγκεκριμένο παράρτημα εξυπηρετούνται επίσης οι κάτοικοι στα χωριά Πιτυός, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα, Συκιάδα και Λαγκάδα, τόνισε η Πρόεδρος η οποία σημείωσε ότι εκτός των άλλων έχουν ενεργοποιηθεί για να αποτρέψουν στην υλοποίηση της απόφασης των ΕΛΤΑ και οι εφοπλιστές των Καρδαμύλων των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική και για τη διατήρηση του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή, έστω κι αν αυτό λειτουργεί πια 3 φορές την εβδομάδα.

Στο κάλεσμα που απηύθυνε η τοπική κοινότητα το μεσημέρι ζητά να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και κοινωνικοί καθώς και συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού προκειμένου - όπως σημειώνει- "να αποφευχθεί μια ακόμα πράξη στην ερήμωση της υπαίθρου και δη των χωριών που περιβάλλουν το Πελιναίο".

Στο μεταξύ διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης στο αίτημα συνέχισης λειτουργίας του καταστήματος ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα, για το οποίο ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου και η ΝΕ Χίου του ΠΑΣΟΚ.

ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου: ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Β. Αιγαίου καταγγέλλουν το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στο νησί μας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά στα Καρδάμυλα, αλλά και σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπως το κατάστημα του Παπάδου της Γέρας στη Μυτιλήνη κλπ.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για τα νησιά μας και ας πάψουν να κάνουν τις μωρές παρθένες τα κόμματα και οι παρατάξεις που κυβέρνησαν την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες είτε σε θέσεις περιφέρειας είτε σε θέσεις δημοτικών αρχόντων.

Να μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΤΑ το 2002  μετατρέπονται  σε ανώνυμη εταιρεία, το 2006 εισάγονται στο χρηματιστήριο και το 2013 συγχωνεύονται με Eurobank Ergasias, ακόμη μια μεγάλη παράδοση που τα δένουν  χειροπόδαρα στα συμφέροντα των αγορών μέσω της ιδιωτικοποίησης .

Τον Μάη του 2009 ξεκινούν τα μνημόνια και νέες επιθέσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, στις συνθήκες εργασίας και τα λουκέτα στα υποκαταστήματα. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αντί να μειωθεί αυξάνεται. Από τότε μέχρι το 2021, επτά φορές μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων και έκλεισαν τα υποκαταστήματα και στο Β. Αιγαίο με χαριστική βολή , όπως αυτά των Καρδαμύλων , Παπάδο κλπ,  σε λίγες μέρες.

Όλα τα παραπάνω έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταφόπλακα έβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ που  κατέθεσε με τη μορφή τροπολογίας την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, καθώς το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί από το 2013.

Με την τροπολογία που εγκρίθηκε, μειώθηκε περαιτέρω το σύνολο κατά 2.000 υπαλλήλους (μείωση 4.500 εργαζομένων από το 2013) των 489 καταστημάτων των ΕΛΤΑ, ενώ έκλεισαν, παράλληλα, 215 από αυτά μειώνοντας τις υπηρεσίες για γράμματα και δέματα σε όλη την Ελλάδα κι αυξάνοντας το κόστος τους για τον λαό.

Διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος της ΝΔ είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ολόκληρες περιουσίες. Τα παραπάνω αποτελούν κατεύθυνση της Ε.Ε. με βάση τις οδηγίες 97/67, 2002/39, 2008/6, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, η οποία ζημιώνει πολλαπλά τόσο το κοινό αυτών των υπηρεσιών στις ακριτικές μας περιοχές και όχι μόνο, όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή είναι το προδιαγεγραμμένο εγκληματικό αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων για την "απελευθέρωση της αγοράς", δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή, εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο "Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων", ανοίγοντας τον δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή η κατάσταση υποβάθμισης των υπηρεσιών στα νησιά μας και στη Χίο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δεν μπορεί τα μάτια να είναι στραμμένα  σε διάφορους μεσσίες του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου, σε μεγαλοπαράγοντες και κυβερνητικούς ΄και τοπικούς άρχοντες που έχουν βάλει πλάτες για να περάσουν αυτές οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και που υπόσχονται δράσεις από 1η Γενάρη που θα αναλάβουν!!!

Μόνο ο λαός σώζει το λαό γι αυτό και καλούμε και τους Χιώτες και Καρδαμυλίτες και τους κατοίκους των άλλων νησιών που θίγονται,  μέσα από τους μαζικούς τους φορείς και σωματεία να προβούν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν και τις όποιες υπηρεσίες απέμειναν και τους εργαζόμενους και να βάλουν φρένο σε αυτές τις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Β. Αιγαίου απαιτούμε:

• Να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ ούτε στη Χίο ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά στα ακριτικά νησιά μας και στη χώρα μας.

• Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με δεδομένο ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και του ταχυδρομείου επιτάσσουν την πρόσληψη και όχι απόλυση προσωπικού των ΕΛΤΑ, την αύξηση των μισθών και των δικαιωμάτων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους τους, τη θωράκιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου: Κάθε "λουκέτο" βάζει ένα λιθαράκι στο δημογραφικό πρόβλημα

Το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα αποτελεί άλλη μια κυβερνητική κίνηση προς την λάθος κατεύθυνση. Οπωσδήποτε συνιστά μέρος μιας καταστροφικής πολιτικής αντίληψης πως όλα πρέπει να είναι cost effective. Πώς αν μια παροχή, μια υποδομή δεν επιφέρει κέρδος πρέπει να κλείσει. Πώς είναι προτιμότερο όλα να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα είτε αναφερόμαστε στην πρωτεύουσα της χώρας είτε στις εκάστοτε πρωτεύουσες των νομών.

Σήμερα είναι τα ΕΛΤΑ, που ακολουθούν τα περιφερειακά κέντρα υγείας. Αύριο θα είναι τα σχολεία και οι πυροσβεστικοί υποσταθμοί. Οι κυβερνώντες της Ν.Δ. μας οδηγούν σταθερά σε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, σε ένα υδροκέφαλο κράτος. Οι τακτικές αυτές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στο ήδη οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα, με συνέπεια την έτι περαιτέρω ερήμωση των χωριών μας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό και τις παροχές στην επαρχία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επαρχία πρέπει να στηριχθεί, καθώς τα χωριά μας είναι η ψυχή της πατρίδας μας. Οφείλουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε με κάθε τρόπο τέτοιου είδους παροχές. Για μας αυτό ακριβώς εντάσσεται στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε κοινωνική πολιτική και επένδυση στο μέλλον.

Ως νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε συνεργασία με τον βουλευτή μας κ. Σταύρο Μιχαηλίδη θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα του καταστήματος ΕΛΤΑ Καρδαμύλων και να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Προφανώς και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις οποιαδήποτε κινητοποίηση και ενέργεια είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα