Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Ευρωτουρκική συμφωνία με ελληνική σφραγίδα – Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής EU-MED9
Κυρ, 24/09/2023 - 20:55

Με βραδυφλεγή βόμβα μοιάζει το μεταναστευτικό που απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επέκταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα για την κοινή αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης. Περίπου διπλάσιες από πέρυσι είναι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Πρόκειται για μια ευρωτουρκική συμφωνία, η οποία όμως θα έχει ελληνική σφραγίδα και το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να μην χαθεί το πολιτικό μομέντουμ, καθώς οι Τούρκοι – όπως όλα δείχνουν – δέχθηκαν να κλείσουν τη στρόφιγγα με αντάλλαγμα να λάβουν περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη.

Η διπλωματική κινητικότητα είναι έντονη, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, ο «σπόρος» μπήκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, με τη διμερή συμφωνία να προβλέπει:

• Περιορισμός μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια
• Καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία
• Εντατική συνεργασία λιμενικών Ελλάδας – Τουρκίας

Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό μαγνήτη και στην πίεση από τα ανατολικά, ενώ ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο δεν μένει στο Αιγαίο αλλά συνήθως μεταφέρεται βορειότερα, το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής EU-MED9 που θα διεξαχθεί στη Μάλτα, την προσεχή Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή | ΕΡΤ

 

Σχετικά Άρθρα