Σύσκεψη από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ για την οργάνωση της απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 08/02/2024 - 16:23

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το Εργατικό Κέντρο Χίου, όλους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους, όλους τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, φοιτητικούς και αγροτικούς συλλόγους και όλους τους πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στη σύσκεψη, που οργανώνει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στις 6μ.μ. στον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

"Οργανώνουμε τον αγώνα μας με απεργία στις 28 Φλεβάρη, με σύνθημα τα κέρδη τους ή ζωές μας.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ!

Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Χίου, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η Ε.Ε., η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν. Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι!

Το κύριο που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε “κακιά στιγμή” αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Απεργούμε γιατί:

• Πάνω από 160 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη.

• Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν.

• Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά όταν πλήθος εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκονται με εργασιακή σχέση προγραμμάτων ΔΥΠΑ, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.

• Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου.

• Την ίδια στιγμή που απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει 7δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.

• Συνεχίζεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Ελλάδας και η φλόγα του πολέμου να μεταφέρεται στις γειτονικές περιοχές και την κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό και της εγχώριας αστικής τάξης, να αξιώνει ενεργή δράση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα με τα παραπάνω τρέχουν οι αξιολογήσεις σε όλο το δημόσιο, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης του 3ουΓυμνάσιου Χίου (αλήθεια τι αξιολόγηση θα κάνουν εκεί;), τα καθημερινά προβλήματα στους χώρους δουλειάς, πχ καθαριότητα Δήμου, οι ελλείψεις προσωπικού σε όλο το δημόσιο, οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη, η υποβάθμιση και το πιθανό κλείσιμο μονάδων ψυχικής υγείας, το κλείσιμο των ΕΛΤΑ κλπ.

Μέχρι τώρα έχουν πάρει αποφάσεις: η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα, 22 Εργατικά Κέντρα, 10 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει απόφαση για την μεγάλη Πανελλαδική απεργία στις 28/2/2024.

Δράσεις μέχρι την πανελλαδική απεργία 28 Φλεβάρη:

• Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση 1/2/2024, στο Δήμαρχο για την παρακράτηση από λογαριασμούς λαϊκών οικογενειών για οφειλές στο δήμο και κλήσεις της αστυνομίας.

• Στάση εργασίας την Πέμπτη 8/2/2024 και κάλεσμα στην κινητοποίηση για παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

• Κάλεσμα Σωματείων να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να καλέσουν σε ΓΣ

• Σύσκεψη 12/2/2024 Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και φορέων για την οργάνωση της απεργίας και των πρωτοβουλιών.

• 22/2/2024 στάση εργασίας και κινητοποίηση για την υγεία στο ΙΚΑ για τα ζητήματα γενικά της υγείας και ειδικότερα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

"Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαιτούμε:

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

• Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας.

• Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για όλους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους.

• Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

• Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Χίου, στην Πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί, στο ΕΚΑΒ.

Όλοι στον Αγώνα, όλοι στην Απεργία».

syskepsi_ti_deytera_enopsei_tis_apergias_tis_28is_fevroyarioy

Σχετικά Άρθρα