Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Δευ, 14/09/2020 - 06:58
ΠΑΜΕ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και ώρα 18:30, με κύριο θέμα:

«Οι εξελίξεις στα εργασιακά με δεδομένο την πανδημία, τη σωρεία αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και μέτρων της κυβέρνησης και ο αγώνας μας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δουλειά με δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

 

Η υγεία του λαούδεν τζογάρεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία. 

Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα πανελλαδικά είναι σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να μιλάει για κέρδη και ζημιά, ενώ αποκαλυπτικότατος ήταν ο πρωθυπουργός όταν είπε στη Βουλή ότι το τζογάρισμα της υγείας του λαού μας, έφερε 5,5δις στα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Συνεχίζουν με θράσος ακόμα και σήμερα να κουνάνε το δάχτυλο σε νεολαία και εργαζόμενους, ενώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Είναι δεκάδες τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς στο εμπόριο με την ευθύνη της εξάπλωσης να βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, μιας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο για τα κέρδη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτή την κερδοφορία κόπτεται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση και όχι την υγεία μας.

Στο νησί μας υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων με θετικό τεστ στον κορονοϊό, όπου συνεχίζουν να πηγαίνουν για δουλειά εν γνώσει βέβαια της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση καλύπτει αυτή την κατάσταση μιας και ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ανέφερε σε ερώτηση σωματείων στο εμπόριο ότι «δεν νοούνται ως στενές επαφές οι συνάδελφοι που φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας, άσχετα αν εργάζονται στον ίδιο χώρο ή πόστο που εργαζόταν το κρούσμα»!

Οι διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας της ζωής μας, δεν μπορεί να κρίνεται από το ποια είναι η σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να καθορίζεται από το πως την έχουν καταντήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση - υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας για να στρεφόμαστε στους ιδιώτες. Στο νησί μας οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Οι συνάδελφοι του Νοσοκομείου επανειλημμένα τις έχουν αναδείξει. Αντίστοιχα το επάγγελμα του  νοσηλευτικού προσωπικού δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Ένα είναι σίγουρο,  μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι το  δυνάμωμα του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας. Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα  για την προστασία της υγείας μας,  για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

 

Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

  • Δωρεάν – επαναλαμβανόμενα  τεστ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων σε κάθε κατάστημα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας
  • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων, των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων
  • Καμιά δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζόμενων
  • Καμία απόλυση
  • Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας υγείας
  • Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν στα ζάρια την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας

 

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι επικίνδυνη - Αντί να στείλουν πλοία και γιατρούς, έστειλαν ΜΑΤ

Κανένα κλειστό ή ανοιχτό ΚΥΤ. Να κλείσει η ΒΙΑΛ

Ο κοινός αγώνας με τους πρόσφυγες και μετανάστες για απεγκλωβισμό από τα νησιά και τη χώρα είναι η μόνη διέξοδος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, που αντί να στείλει πλοία να μεταφέρει τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα σε ασφαλείς και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας στέλνει τα ΜΑΤ για άλλη μια φορά στο νησί της Λέσβου.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο ΚΥΤ της Μόριας επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι η πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα. Επιβεβαιώνει το πόσο δίκαια και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας για:

• Κανένα ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό. Να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού.

• Άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και, αφού λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα, και από τη χώρα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

• Να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας).

• Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα.

• Σύντομη διαμονή σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

• Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής.

Αυτά τα αιτήματα το Σωματείο μας στήριζε και στηρίζει όλο αυτό το διάστημα

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων, κυνηγημένοι από αυταρχικές κυβερνήσεις, από τη φτώχεια. Είναι κυνηγημένοι από τα αποτελέσματα του καπιταλισμού. Οι συνθήκες που βιώνουν σε  Λέσβο, Σάμο και τη Χίο είναι τραγικές. Με αποτέλεσμα να καεί η Μόρια.

Κάτι που το περίμεναν οι κυβερνόντες αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξει. Και μπορεί σήμερα να λένε ότι το έκαναν οι πρόσφυγες αλλά το χέρι τους το όπλισε η κυβερνητική πολιτική και αυτή της ΕΕ που φτιάχνει φυλακές ανθρώπων επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι ίδιοι τους δημιούργησαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Όπως δικό τους δημιούργημα είναι και εκείνες οι εμετικές κραυγές  που έλεγαν ότι η φωτιά στη Μόρια είναι ευκαιρία για να τους κάψουν όλους. Να κάψουν ποιους;

Τις γυναίκες και τα παιδιά που σήμερα κοιμούνται στους δρόμους και στα χωράφια. Ενώ αντίστοιχα βρήκαν ευκαιρία τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να λένε ότι αν ήταν κλειστός ο καταυλισμός τότε δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι συνολικά οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν ζήσει την κοροϊδία και από την προηγούμενη κυβέρνηση και, με βάση τα γεγονότα, δεν έχουν να περιμένουν κάτι θετικό από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις της. Τα γεγονότα στη Μόρια μιλούν από μόνα τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Λεσβιακού λαού και των 13.000 αστέγων προσφύγων και μεταναστών. Στηρίζουμε τα αιτήματα που κι εμείς παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για το δικό μας νησί και που δίνουν λύση στο μαζικό εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται στους κατοίκους.

Απομονώνουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που σπέρνουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους και ξεπλένουν τις ευθύνες και την επικίνδυνη πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης.

Καταδικάζουμε τη νέα απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζει προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο της για νέα δομή - φυλακή παρά κι ενάντια στη θέληση κατοίκων, προσφύγων και μεταναστών.

 

Σχετικά Άρθρα