O Δήμος Χίου θα βάλει πλάτη και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσει τους καταστηματάρχες εστίασης, απάντησε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, στα αιτήματα που υπέβαλε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου, με δηλώσεις του στην "Α".
Αναγνωρίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όντας κλειστές από τις 13 Μαρτίου αλλά και που θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους επόμενους μήνες λόγω και των ειδικών μέτρων που επιβάλλονται ως προς τη λειτουργία τους για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι θα εξεταστεί τόσο το αίτημά τους για την εξασφάλιση ζωτικού χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τους, όσο και οι οικονομικές απαιτήσεις τους που αφορούν τα δημοτικά τέλη, τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων κ.α.. Βέβαια για τα αιτήματα οικονομικού περιεχομένου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει νομική κάλυψη των ενεργειών του Δήμου, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο προς την ΚΕΔΕ όσο και προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και ο Δήμος έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό των δημοτών», σχολίασε ο Στ. Κάρμαντζης και παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων από το κράτος, με δεδομένο ότι η όποια αναγκαία κοινωνική πολιτική που αφορά ανελαστικές υποχρεώσεις, πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα αιτήματα των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, όπως τα παρουσίασε λίγο νωρίτερα στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Βεζέρης, τόνισε ότι αυτά που αφορούν την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων θα εξεταστούν από το Λιμενικό Ταμείο, ωστόσο κατά την προσωπική του άποψη, και χωρίς – όπως είπε- να προκαταλαμβανει την απόφαση του αρμόδιου οργάνου, υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες σε κάποια, όπως πχ. στο αίτημα να κλείνουν απογευματινές ώρες στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα στο λιμάνι, ώστε στο ένα – όπως πρότεινε ο κος Βεζέρης- να απλώνονται τραπεζοκαθίσματα.
«Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας, αλλά σε τελική ανάλυση είναι θέμα Λιμεναρχείου και Λιμενικής Επιτροπής», τόνισε.
Από την πλευρά των καταστηματαρχών πάντως ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους, επεσήμανε ότι το μέλλον των επιχειρήσεών τους είναι αβέβαιο, ακόμη κι αυτοί που θα λειτουργήσουν θα το κάνουν για να διατηρήσουν τα καταστήματά τους και όχι για να βγάλουν λεφτά και εκτός από τη βοήθεια του δήμου ζητούν επιτακτικά τη λήψη μέτρων και από την κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΦΠΑ, πιο κάτω και από το 13%, ενέσεις ρευστότητας και διατήρηση μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως αυτό της μείωσης των ενοικίων, μέχρι το τέλος του χρόνου.