Τι εννοεί ο Χρυσοχοϊδης όταν μιλά για δομή στα νησιά που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής;

Ερωτηματικά από την απάντηση του υπουργού στην Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς
Τρί, 03/12/2019 - 11:54

Ερωτηματικά γεννά η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αναφορικά με τις διευκρινίσεις που ζητούσε η επίτροπος για το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού που ανακοίνωσαν o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Συντονιστής Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η "Εφημερίδα tων Συντακτών" που αναφέρεται στο θέμα σημειώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου απάντησε ο κος Χρυσοχοϊδης για τις κλειστές δομές στα νησιά:

«Αναφορικά με τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μια δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά αφού τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4636/2019, συγκεκριμένα στη 1 Ιανουαρίου 2020, μπορεί να τοποθετηθούν σε δομή σε συμφωνία με τις διατάξεις αυτού του νόμου.»

Η παραπάνω αναφορά δημιουργεί ερωτηματικά, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα εξαγγελθέντα – επαναλαμβανόμενα- ότι με τις νέες δομές θα κλείσουν σταδιακά οι υφιστάμενες όπως στην περίπτωση της Χίου η ΒΙΑΛ.

Τελικά τι ισχύει;

Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις, από τη στιγμή που τα μεταφερόμενα στον Τύπο ως τμήμα της απάντησης του κου Χρυσοχοϊδη στην Επίτροπο έχουν βάση.

Στην ίδια απάντηση ο υπουργός – σύμφωνα με το δημοσίευμα – διευκρινίζει ως προς τη μεταφορά στην ενδοχώρα, ότι οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν σε κέντρα υποδοχής, που είναι σήμερα ανοιχτές δομές, αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου.

»Τέλος, αναφορικά με την κράτηση, ο νέος νόμος ρυθμίζει τη διοικητική κράτηση όσων ζητούν άσυλο στο άρθρο 46, το οποίο αντανακλά πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση νοείται σ'αυτή τη διάταξη σαν έσχατο μέσο. Όπως ορίζεται σ'αυτή τη διάταξη, μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά προς την κράτηση μέτρα, όπως προκρίνονται στο άρθρο 22 του Νόμου 3907/2011», σημειώνει ο υπουργός.

  • υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημιουργία ενός «δικαίου και βιώσιμου συστήματος ασύλου που αντέχει στις κρίσεις, ευθυγραμμισμένο με τις υποχρεώσεις που τη δεσμεύουν ενώπιον του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα