
Να ενημερωθεί για το σχεδιασμό της Περιφερειακής αρχής, όσον αφορά τα υδρευτικά ζητήματα στα νησιά της περιφέρειας Β. Αιγαίου και ειδικά στη Χίο, ρωτά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑΣ, Γιώργης Αμπαζής, εν’ όψει της συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, που θα γίνει στις 12 Μαρτίου στη Μυτιλήνη.
Μάλιστα ζητά να γίνει ειδική συνεδρίαση του Σώματος για το υδρευτικό με καλεσμένους και τους δημάρχους των νησιών, με αντικείμενο το σχεδιασμό έργων ύδρευσης και άρδευσης.
Αναλυτικά στην ερώτησή του αναφέρει:
«κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
Το νερό για τους πολίτες αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα προς πώληση.
Η φετινή χρονιά για τα νησιά μας δείχνει ότι οι βροχές είναι περισσότερες από πέρυσι και με καλές –ήπιες- βροχοπτώσεις, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν θετικό υδρευτικό ισοζύγιο γι’ αυτά.
Όμως η αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια κυβικά νερού πήγαν και πάλι στη θάλασσα…
Οι Δήμοι ,π.χ. της Χίου προβαίνουν σε μέτρα περιορισμού της ύδρευσης , επικαλούμενος τη λειψυδρία, όπου θα διακόπτεται προγραμματισμένα η υδροδότηση κάποιες ώρες της μέρας ή μέρες της εβδομάδας. Όπως π.χ. στην πόλη της Χίου, νερό από το δίκτυο, που αποθηκεύεται σε ντεπόζιτα, θα δίνεται στη μισή πόλη κάθε Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή και στην υπόλοιπη κάθε Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο, τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 3- 4 ώρες κάθε φορά.
Έχοντας επιβάλει – ήδη- μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης…
Για τη λήψη μέτρων περιορισμού επικαλείται τη μείωση των αποθεμάτων…. σε φράγματα και λιμνοδεξαμενές, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση του Φράγματος Ζυφιά, που αρδεύει την περιοχή των Καμποχώρων, όπου : Η λιμνοδεξαμενή περιείχε 230.000 κυβικά μέτρα το Μάρτιο του 2021 και το Μάρτιο του 2024 είχε 60.000 κυβικά (κεντρική φωτογραφία). Σήμερα έχει μόλις 25.000 κυβικά!»
Αποδίδοντας τις μειωμένες ποσότητες στην κλιματική αλλαγή η ΔΕΥΑ Χίου…..
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου με βάση τις μετρήσεις του τμήματος Υδροοικονομίας είχαμε :
Τα συγκριτικά δεδομένα από τους σταθμούς καταγραφής των βροχομετρικών στοιχείων, τα οποία δείχνουν αξιοσημείωτες διαφορές του φετινού και του περσινού Φεβρουαρίου.
Ενδεικτικά:
- Στη Νέα Μονή, το ύψος της βροχής έφτασε τα 210,0 mm τον Φεβρουάριο του 2025, σε αντίθεση με τα 125,0 mm του αντίστοιχου μήνα του 2024.
- Στις Καρυές, σημειώθηκε αύξηση από 101,0 mm το 2024 σε 163,0 mm το 2025.
- Στα Καρδάμυλα, η βροχόπτωση αυξήθηκε από 101,5 mm το 2024 σε 129,7 mm το 2025.
- Στους Άγιοι Σαράντα, καταγράφηκε σχεδόν διπλασιασμός της βροχής, από 141,8 mm το 2024 σε 230,8 mm το 2025.
- Στους Βαβύλους, το ύψος βροχής εκτοξεύτηκε από 148,5 mm το 2024 σε 288,1 mm το 2025.
- Στο Πυργί, υπήρξε αύξηση από 110,0 mm σε 134,9 mm.
- Στην πόλη της Χίου, τα επίπεδα της βροχής αυξήθηκαν από 105,0 mm σε 231,0 mm.
- Στα Μεστά, η καταγραφή έδειξε 169,3 mm, έναντι 132,8 mm το προηγούμενο έτος.
- Στη Βολισό, το ύψος βροχής μειώθηκε από 96,8 mm το 2024 σε 80,0 mm το 2025.
- Στα Νένητα, η αύξηση ήταν από 112,0 mm σε 186,0 mm.
- Στην Καρδαμάδα, το ύψος της βροχής ανήλθε στα 211,0 mm από 170,0 mm το 2024.
Παρακάτω παρατίθεται ένας πίνακας με τα βροχομετρικά στοιχεία του Φεβρουαρίου για τα δύο έτη:
Περιοχή Φεβρουάριος 2024 (mm) Φεβρουάριος 2025 (mm) Διαφορά (mm)
Νέα Μονή: 125,0 21ο,0 +85,0
Καρυές : 101,0 163,0 +62,0
Καρδάμυλα: 101,5 129,7 +28,2
Άγιοι Σαράντα: 141,8 230,8 +89,0
Βαβίλοι: 148,5 288,1 +139,6
Πυργί : 110,0 134,9 +24,9
Πόλη Χίου: 105,0 231,0 +126,0
Μεστά : 132,8 169,3 +36,5
Βολισός: 96,8 80,0 -16,8
Νένητα: 112,0 186,0 +74,0
Καρδαμάδα: 170,0 211,0 +41,0
Η συνολική αύξηση της βροχόπτωσης είναι εμφανής σε πολλές περιοχές της Χίου, με ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις στους Βαβύλους, την πόλη της Χίου και τους Αγίους Σαράντα…
Η αυξημένη βροχόπτωση αποτελεί θετική εξέλιξη για τη διατήρηση των υδατικών πόρων του νησιού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση και τη διατήρηση του οικοσυστήματος της Χίου.
Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ του 2025 ήταν βροχερός και εφάμιλλος του περασμένου Δεκεμβρίου 2024, με το μέσο όρο βροχής στο νησί της Χίου, να φτάνει πλέον στα 652,7 χιλιοστά. Συγκεκριμένα:
- Η κεντρική Χίος να φτάνει στα 82 εκατοστά.
- Η Βόρεια Χίος να έχει 61,5 εκατοστά.
- Και η Νότια Χίος (Μαστιχοχώρια) να έχει 52 εκατοστά.
Γεγονός ,που καταγράφεται στον τοπικό τύπο στις 28-2-2025: «Σημαντικές ποσότητες νερού «έπεσαν» στη Χίο από την Πέμπτη, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου να καταγράφουν στη Χίο τα υψηλότερα ύψη πανελλαδικά».
Εδώ γεννιέται το ερώτημα γιατί : «να μην υπάρχει νερό καλής ποιότητας και σε επαρκή αποθέματα;»
Η απάντηση στο ερώτημα τεκμηριώνεται στην περίπτωση της Χίου, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και των Νομαρχιακών και Δημοτικών Τοπικών Διοικήσεων ,από τη μεταπολίτευση και δώθε ,για να μην αναφερθούμε από την απελευθέρωση των νησιών ,από τον Τουρκικό ζυγό.
Η Χίος είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της χώρας μας, με μια ιδιαίτερη γεωμορφολογία και δεν δικαιολογείται δεκαετίες , να λέει το νερό νεράκι και ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητα, αλλά και ως προς την υπέρογκη τιμή του.
Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις στην Περιφέρεια( Π.Ε. Χίου) και στο δήμο της Χίου της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και χώρια , με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, προβαίνουν σε συνέδρια , ημερίδες, μελέτες, χρηματοδοτήσεις, εγκαίνια, μεγαλοστομίες και διαπιστώσεις και το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται με τη μόνιμη επωδό την κλιματική αλλαγή και τη λύση της «πράσινης» ανάπτυξης και όμως «χαΐρι και προκοπή να μη βλέπουν οι κάτοικοι…».
Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε προσεγγίσει το πρόβλημα του νερού πολύπλευρα, με άξονα:
- ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
- ότι το νερό ΔΕΝ χωρά μέσα στα στενά παπούτσια της καπιταλιστικής αγοράς, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και των συνενωμένων εταιρειών ύδρευσης σε αμιγώς ανώνυμες εταιρείες, με τα αντίστοιχα «χρηματιστήρια ύδρευσης», που θα τσακίσουν το λαϊκό εισόδημα, όπως προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Και βέβαια παρουσιάσαμε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο ,όπως για παράδειγμα ότι:
- Οι ρεματιές που οδηγούν τα νερά τους, σε χείμαρρους και ποταμούς, (Αρμένης-Παρθένης-Κοκκαλάς), δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μικρά ανασχετικά –πέτρινα- φράγματα (με υλικά από τον περιβάλλοντα χώρο), με μικρό κόστος και με στόχευση τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών της κάθε περιοχής.
- Οι λόφοι πάνω από τον αστικό ιστό είναι ομαλοί και δίνεται η δυνατότητα να γίνουν αναβαθμίδες (όπως πχ στην περιοχή Άγιου Δημήτρη Τσαγκάρη-Άγιου Ιωάννη Τρυπατέ), που θα συμβάλουν στην προστασία τους από τις διαβρώσεις, τον εμπλουτισμό σε νερό της περιοχής και την ανάπτυξη δενδροφυτεύσεων.
- Η υδρολεκάνη του Κορακάρη, που καλύπτεται από τους ορεινούς όγκους του Αγίου Μάρκου, των Αγίων Πατέρων, στο Προβάτιου όρος, του Προφήτη Ηλία στο Θολό-ποτάμι , θα μπορούσε να εμπλουτισθεί από τη δημιουργία ενός συστήματος μικρών- πέτρινων- ανασχετικών φραγμάτων και αναβαθμίδων στους λόφους της περιοχής.
- Παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να γίνει :
- τόσο για την περιοχή των χωριών στα Μαστιχοχώρια με την κατασκευή του φράγματος του Κοντού.
- όσο και για τους ορεινούς όγκους της Αμανής και του Πελιναίου με το κέντρο βάρος στον «Μαλαγκιώτη» ποταμό και το νερό του «Αγγέλου» και τη διαχείριση των υδάτων τους.
- Στα νερά της Ρίνας, με την πηγή του Ναγού στα Καρδάμυλα, τα νερά του «Δελφινιού» στη Λαγκάδα καθώς και συνολικά με τη δημιουργία μικρών –πέτρινων- ανασχετικών φραγμάτων στις ρεματιές και τους χειμάρρους γύρω από τα χωριά των ορεινών όγκων, με τη συγκέντρωση των υδάτων στο φράγμα του Σαραπειού.
- Στην προστασία του Κάμπου της Χίου, με τα περίφημα εσπεριδοειδή, που η υφαλμύρωση έχει χτυπήσει κόκκινο…με την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα του «ΚΟΡΑΚΑΡΗ», με τη δημιουργία συστήματος προστασίας του με τη δημιουργία αναβαθμίδων στους γύρω λόφους και μικρά φράγματα στους χειμάρρους που καταλήγουν σε αυτόν.
- Στην αξιοποίηση του σημαντικού αριθμού λιμνοδεξαμενών , που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, π.χ. Βικίου.
- Στις απώλειες δικτύων που με στοιχεία των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα και στη Χίο φτάνουν το 40% και το ξεπερνούν λόγω βλαβών και της παλαιότητας των δικτύων, διαπιστώσεις ετών και όχι τωρινές!
Αντί για αυτά, που θα προστάτευαν το λαό και τις περιουσίες του και θα του πρόσφεραν άφθονο νερό έχουμε από τη μεταπολίτευση και δώθε από τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) είτε αυτοδύναμες είτε σε συμμαχικά σχήματα και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση ένα κρεσέντο διασπάθισης δημοσίου χρήματος για τη δημιουργία έργων αμφιβόλου ποιότητας, ακατάλληλων για το σεισμογενές νησί μας, φαραωνικών και έξω από κάθε προοπτική διασυνδεδεμένης αξιοποίησης με το κερασάκι στην τούρτα να είναι οι ενεργοβόρες και πανάκριβες αφαλατώσεις, διά πάσα νόσο.
Το ιστορικό των πεπραγμένων των αστικών κομμάτων για το νησί μας είναι μεγάλο και ζημιογόνο στην πράξη για το μέλλον του, γι’ αυτό και παραμένει το πρόβλημα και γι’ αυτό κάνουν την πάπια κάθε φορά και παθαίνουν αμνησία όταν το συζητούν είτε σε διάφορα θεσμικά όργανα είτε μέσα στην κοινωνία.
Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι:
• Γιατί δεν λένε για τα σχέδια εκμετάλλευσης για τα νερά Παγούσαινας και Αγγέλου, το σκάνδαλο με τους σωλήνες του Ναγού, το Φράγμα Σαραπειού που χάσκει, το φράγμα στα Κουρούνια που το έφαγε το βουνό μαζί με τις χρηματοδοτήσεις, τις μεμβράνες στο Βίκυ που τις πήρε ο άνεμος;
• Γιατί δεν αναφέρουν τα σκάνδαλα γύρω από το φαραωνικό Φράγμα Κόρης Γεφύρι και τον τότε γνωστό «εθνικό εργολάβο» που πληρώνουμε γενικά μέχρι σήμερα και με όλες τις κυβερνήσεις, για τα κατασκευαστικά λάθη στο φράγμα στην «Ψαρό πέτρα» και τη μη συντήρησή της πάλι με τις καταστροφές μεμβρανών, για τις γεωτρήσεις διά πάσα νόσο στον Κορακάρη που έφεραν την υφαλμύρωση και τα βαρέα μέταλλα, τη λιμνοδεξαμενή που παίρνει τον ανήφορο στο Αιπος, τα υβριδικά σχήματα χωρίς νερό, την πρώτη ύλη δηλαδή, που προωθούσε μέσω της «Προμηθευτικής» του δήμου Χίου, πρώην υπουργός της ΝΔ και πρώην δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ;
• Πότε ανακάλυψαν τα λάθη γύρω από το Φράγμα του Κατράρη, που δεν θα γεμίσει ποτέ και γιατί κυριαρχεί μούγκα στη στρούγκα για το φράγμα του Κοντού;
• Πού πήγαν τα master plans της ΔΕΥΑ που οι ίδιοι ψήφιζαν; Γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ η διασυνδεσιμότητα των έργων, παλαιών ή νέων;
• Γιατί από τον προγραμματισμό περίπου 20 έργων φραγμάτων και ταμιευτήρων της ΔΕΥΑ Χίου έχουν γίνει μόνο 5; Τι έχουν να πουν για τα υπόλοιπα οι κυβερνήσαν τες και το τοπικό πολιτικό προσωπικό;
• Η τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού πόσες τετραετίες δημοτικών αρχών σέρνεται;
Η καθημερινότητα της ζωή των κατοίκων του νησιού αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της λειτουργίας, της ετοιμότητας, της κατάστασης και της συμβολής του κάθε έργου στην αντιμετώπιση του υδρευτικού και αρδευτικού προβλήματος του νησιού.
Η πολιτική των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην Τοπική διοίκηση, όλα αυτές τις δεκαετίες (1974-2025 μισός αιώνας και πάνω)είναι ένας άναρχος σχεδιασμός, με προσανατολισμό σε έργα με μεγάλο κόστος για να ικανοποιούνται οι κατασκευαστικές εταιρείες και να προωθούνται οι αφαλατώσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Αλήθεια, όλοι αυτοί δεν ήταν μισό αιώνα τώρα που διοικούν την Ελλάδα και τη Χίο…, δεν είναι αυτοί που σχεδίασαν και «παρέδωσαν» στα λαό έργα ημιτελή και κατεστραμμένα, ακόμα και αν μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων;
Δεν είναι αυτοί που ψήφιζαν τα σχέδια επι χάρτου στα Δημοτικά-Νομαρχιακά –Περιφερειακά συμβούλια, για την αντιπλημμυρική προστασία και τη δημιουργία έργων υποδομής για την υδροδότηση του νησιού, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Να μοιράζονται σάκοι με άμμο στην Απλωταριά και οι θεωρίες για…θεομηνία;;;
Δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, ούτε να βάλουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Χίος είναι ανοχύρωτη και χωρίς σοβαρά αποθέματα νερού.
---- Η ΥΔΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Η Σάμος καλύπτεται από δύο ορεινούς όγκους σε όλη την έκταση της :
• Τον Καρβούνη ή Άμπελο που διατρέχει το νησί από την Υδρούσα έως και τους Μυτιληνιούς.
Στην οροσειρά του Καρβούνη ή Άμπελου, το υπέδαφος της είναι πλούσιο σε αργιλοχώματα, με κύρια σύνθεση ορεστιακών γαιών και ασβεστολιθικά πετρώματα, δηλ. ένα μίγμα γαιών κατάλληλο για την συγκράτηση υπόγειων υδάτων, γεγονός που τεκμηριώνεται ότι στην περιοχή αυτή έχουμε τις μεγάλες καλλιέργειες του αμπελιού, καθώς κι άλλες καλλιέργειες και δάση από πεύκα.
• Και τον Κέρκη που εκτείνεται στην δυτική πλευρά μεταξύ Μαραθοκάμπου - Καρλοβασίου και της ακτογραμμής έως τα Βοτσαλάκια.
Στο όρος Κέρκη το μεγαλύτερο μέρος του είναι βραχώδη.
Στο σύνολο της έκτασης του νησιού και σε ότι αφορά την γεωλογική διαστρωμάτωση έχουμε υδροφόρους ορίζοντες (λόγου της σύνθεσης του υπεδάφους)μεγάλης έκτασης και σε διαφορετικά γεωμετρικά επίπεδα ,γεγονός που οδηγεί στην ύπαρξη σημαντικού αριθμού πηγών(Ενδεικτικά σε περιοχές , με φυσιολογικές ετήσιες βροχοπτώσεις δηλαδή των 950 mm , οι πηγές παράγουν από 50 έως και 200 κυβικά μετρά ) όχι μόνο στα πεδινά, αλλά και σε υψόμετρο έως και 950 μέτρων.
Η απορροή των πηγαίων υδάτων γίνεται σε χείμαρρους και το βασικό ποταμό τον Ημβρασο(περιοχή Καρλοβασίου) σε μεγάλες ποσότητες.
Έχουμε ένα νησί που έχει τεράστιο υδάτινο πλούτο ο οποίος δεν αξιοποιείται και καταλήγει στην θάλασσα στις περισσότερες περιπτώσεις και τα χωριά και οι πόλεις υποφέρουν από έλλειψη νερού ,κακής ποιότητας και με υψηλή τιμή.
Η ύδρευση στο μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης προέρχεται από εκατοντάδες γεωτρήσεις σε όλη την έκταση του νησιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις αντλείται ακατάλληλο νερό για την ύδρευση λόγο της ύπαρξης μεγάλων ποσοστών αρσενικού και άλλων βαρειών μετάλλων, οι δε γεωτρήσεις έχουν τεράστιο κόστος λειτουργίας αλλά και συντήρησης.
Η ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα επιβάλλεται να γίνει με :
• Τη Δημιουργία αναβαθμίδων ανάσχεσης και συγκράτησης άρα και απορρόφησης υδάτων.
• Την Κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων, σε συγκεκριμένα σημεία , στον ορεινό όγκο της Αμπέλου ,κυρίως για άρδευση …
• Την καλλιέργεια των βασικών παραγωγικών πηγών για ύδρευση με αποτέλεσμα να μπορεί να υδρευτούν οι περισσότερες κοινότητες και πόλεις με φυσική ροή και με ελάχιστο κόστος, άρα επάρκεια ,ποιότητα (δεν έχουμε βαρέα μέταλλα στις πηγές) και ελάχιστη τιμή. Οι υδρομαστεύσεις επιβάλλεται να γίνονται με επιστημονικό τρόπο προκειμένου να μην καταστρέφονται οι βιότοποι αυτών των περιοχών.
Τέλος από το 2002 είχε ξεκινήσει η μελέτη ενός φράγματος στο Όρος Άμπελος ή Καρβούνη αλλά αυτό δεν έφτασε ποτέ στην φάση της κατασκευής για συγκεκριμένους λόγους.
Σήμερα το θέμα επανέρχεται μετά από απαίτηση του δήμου της Δυτικής Σάμου…
Το πρόβλημα όμως προκύπτει από του ότι το σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή του φράγματος εμπεριέχεται στην περιοχή της ΝΑΤ ούρα, στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει όσον αφορά τον αναγκαίο σχεδιασμό του έργου, για να είναι συμβατό με το περιβάλλον και τα γεωλογικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν και το σεισμογενές της περιοχής του νησιού της Σάμου.
Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι πέρα της επάρκειας ,υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην ποιότητα του νερού. Σε μετρήσεις που κατά καιρούς γίνονται σε γεωτρήσεις παρατηρείται όταν η στάθμη τους είναι χαμηλά, με αυξημένη ποσότητα αρσενικού και άλλων ( πχ Μυτιληνιοί, Καρλόβασι κ.λ.π. ) βαρέων μετάλλων. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το υπέδαφος έχει δημιουργηθεί από ηφαιστειακά υλικά ( π.χ. μέταλλα . Άρα η οξείδωση πετρωμάτων εντός των γεωτρήσεων, προκύπτει όταν αυτά αποκαλύπτονται από το νερό, ως φυσικό επόμενο...Το φαινόμενο αυτό δεν προκύπτει στα πηγαία νερά διότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πλήρη επάρκεια σε νερό άρα δεν προκύπτουν οξειδώσεις ,επειδή το ειδικό βάρος αυτών των στοιχείων είναι υψηλό και καθιζάνουν και δεν εκβάλλονται από την έξοδο του υδροφόρου ορίζοντα ,δηλαδή από τις πηγές.
Αναφέρουμε το πρόβλημα αυτό επειδή είναι επιτακτικής ανάγκης στην υγεία των κατοίκων και το οποίο επιβάλλει μια διαφορετική στάση στην ύδρευση ,δηλαδή την χρήση των πηγών και όχι των γεωτρήσεων.
Κλείνοντας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση, ενέργεια, ρύθμιση που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ανώνυμες εταιρείες, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση μέσα και έξω από τα δημοτικά και περιφερειακά όργανα διεκδικούμε :
- την άμεση χρηματοδότηση των έργων υποδομών των δέκα νησιών.
- την απόδοση των παρακρατημένων δις. από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, για αντιπλημμυρικά και υδρευτικά έργα στην κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών , για το όφελος και τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος των μεγαλοεργολάβων, κατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.
Ερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης , οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Σάμου και Χίου και οι κ.κ. Έπαρχοι Ικαρίας και Λήμνου:
- Ποιος είναι ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;»
- Σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να χαράξει διεκδικητικό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων ,από την κεντρική διοίκηση , για τη δημιουργία υδρευτικών- αρδευτικών έργων υποδομών;
- Τι μέτρα θα λάβετε για την άμεση επίλυση - χρονιζόντων- προβλημάτων, που η λειτουργία τους, θα έδινε νερό ,καλής ποιότητας και επαρκές για την ύδρευση των αστικών κέντρων, π.χ. Χίος: Φράγμα Κόρης Γεφύρι.
Λήμνος: Φράγμα Ατσικής.
Λέσβος: Φράγμα του «Τσικνιά» και Πολιχνίτο.
Σάμος: Φράγμα στο Όρος Άμπελος ή Καρβούνη.
Ικαρία: «Κατασκευή Ταμιευτήρα ύδατος στην θέση Αρνοπεζια.
συνολικού προϋπολογισμού 4.054.908 που εντάχθηκε το καλοκαίρι
«Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών 2021
- Τι σχεδιασμό προτίθεται να χαράξετε- σχετικά- με τη δημιουργία μικρών ανασχετικών φραγμάτων –με υλικά από το περιβάλλον- για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα για την ενίσχυση λιμνοδεξαμενών και πηγών;
- ΤΕΛΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Β.Α. ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ.»