"Το 1922 ήρθε το… σώμα των Μικρασιατών στην Ελλάδα, η ψυχή τους έμεινε στην Ιωνία"

Ο Θεόδωρος Κοντάρας την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 27/11/2022 - 20:45

Τι θα σημαίνει για τους Έλληνες η Μικρασία το… 2122;

Τι είναι τελικά η πατρίδα;

Γιατί οι απέναντι πατρίδες είναι αλησμόνητες;

«Το 1922 ήρθε το… σώμα των Μικρασιατών στην Ελλάδα, η ψυχή τους έμεινε στην Ιωνία» απάντησε ο Θεόδωρος Κοντάρας στον Γιάννη Τζούμα, σε μια συνέντευξη που σπάει… κόκκαλα, με την γλώσσα της αλήθειας.

"Σε 100 χρόνια από σήμερα θα λέμε Μικρασία και θα εννοούμε κάτι σαν τον… Κολοκοτρώνη".

"Δεν μας μαθαίνουν πατριδογνωσία για να χωνεύουμε τις… μαύρες Παρασκευές και τα… χαλογουίν, για να ενσωματώνουμε στην κουλτούρα μας κάθε Αμερικανιά".

"Ας απαντήσει κάποιος γιατί δεν έχουμε στη χώρα μας και γιατί όχι και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο μια Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών".

Ο Θεόδωρος Κοντάρας καλεσμένος των Μικρασιατικών Σωματείων, για μια ομιλία για την Μικρασία στο Ομήρειο, μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» που θα μεταδοθεί την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. και ξεδίπλωσε σκέψεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που θα συζητηθούν.

Βαθύς γνώστης του αντικειμένου του γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία και η οικογένειά του κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μικράς Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (1983-2017).

Σε όλον τον προσφυγικό κόσμο είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας.

Από το 1981 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος του τμήματος παραδοσιακού πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, όπου δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων. Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία.

 

Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ερυθραία και στα Νέα Παλάτια Ωρωπού.

Ταξιδεύει πολύ συχνά στην Τουρκία και τη Βουλγαρία και έχει δημιουργήσει ένα πλουσιότατο αρχείο διαφανειών από τις μικρασιατικές και θρακιώτικες πατρίδες, το οποίο χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαλέξεις με μικρασιατικά ή θρακικά θέματα, που οργανώνουν σωματεία, πνευματικά κέντρα κι επιστημονικά ιδρύματα.

Συνεργάστηκε με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά στην εβδομαδιαία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο», σε θέματα του μικρασιατικού Ελληνισμού. Με την ίδια και άλλους συνεργάτες συνέγραψε το βιβλίο «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» (εκδ. Πανόραμα, Αθήνα 1997). Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε λαογραφικά βιβλία, επιστημονικά περιοδικά μουσείων, εφημερίδες μικρασιατικών σωματείων, καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Συνεργαζόμενος επί χρόνια με τις Εκδόσεις Μπαλτά, έχει την επιμέλεια πολλών βιβλίων με μικρασιατικά θέματα κάθε είδους, στη σειρά Εξ Ανατολών.

Για την προσφορά του στη μικρασιατική ιδέα τιμήθηκε από πολλά μικρασιάτικα σωματεία, με κορυφαία αναγνώριση τη βράβευσή του από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών (2012) και από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (2015).

 

 

aytoprosopos_theodoros_kontaras

Σχετικά Άρθρα