''Αλλατάκια 2019''. Ζωντάνια και χαρούμενα παιδικά χαμόγελα στο Ομήρειο.

Τιμητικές διακρίσεις στους επί σειρά ετών αφανείς ''ήρωες''. Σήμερα το βράδυ το δεύτερο μέρος.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 03/03/2019 - 06:35

Μια όμορφη και γεμάτη εκδήλωση, με ζωντάνια, κέφι και παραδοσιακούς χορούς, χάρισαν τα ''Αλλατάκια'' στο κοινό της Χίου, που γέμισε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο από τον εξώστη μέχρι τη σκηνή, στις 7.00 μ.μ. του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019. Η μουσικοχορευτική εκδήλωση ''Αλλατάκια 2019'' του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'', συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 7.00 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και 240 παιδιά συνολικά, τα Αλλατάκια δηλαδή, χορεύουν στη σκηνή του Ομηρείου αυτό το Σαββατοκύριακο, με ζωντάνια, τσαχπινιά και χάρη, κάνοντας υπερήφανους τους γονείς, τους δασκάλους τους κι όλους, γιατί η νέα γενιά πάντα σηματοδοτεί και αντιπροσωπεύει την ελπίδα του αύριο.

            Το Σάββατο στην ετήσια αυτή ανοιξιάτικη καθιερωμένη εκδήλωση του ''Λέοντα Αλλάτιου'', ο Πρόεδρος του, Κώστας Τριαντάφυλλος ανακοίνωσε και μερικές αξιοσημείωτες και πολύ ουσιαστικές βραβεύσεις. Την τιμητική διάκριση του συλλόγου με αναμνηστική πλακέτα, έλαβαν το ζεύγος Κατερίνα και Αλέκος Αρμενάκης που προσφέρουν αδιάκοπα, αφιλοκερδώς και πάντα με την ψυχή τους, ως αφανείς εργάτες, στον Σύλλογο και όχι μόνο εκείνοι, αλλά και τα παιδιά τους. Ακόμη μια εξαιρετική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην επί σειρά ετών χοροδιδασκάλισσα και γερό στήριγμα του Λέοντα Αλλάτιου, Τούλα Περρή που φανερά συγκινημένη παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα. Βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν επίσης για την αποτελεσματική, αδιάκοπη και δυναμική φροντίδα και δράση τους, οι χοροδιδάσκαλοι του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Σωτηρία Κανέρη, Μαρκέλλα Ζιγλή, Γιάννης Γριμπαμπής και η νέα δασκάλα χορού που πήρε πρόσφατα τη σκυτάλη Αγγελική  Γριμπαμπή, που όλο το χρόνο και κάθε εβδομάδα εργάζονται μαζί με τα παιδιά για την εξέλιξη και την πρόοδο τους στο χορό και τον εμπλουτισμό της πνευματικής, αλλά και της σωματικής καλλιέργειας τους μέσα από τη Λαϊκή μας Παράδοση. Ο Πρόεδρος του Λέοντα Αλλάτιου Κώστας Τριαντάφυλλος στο τέλος της βραδιάς εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους εκείνους τους εθελοντές που δούλεψαν και για αυτή την εκδήλωση όπως και για τόσες άλλες, στα παιδιά που χάρισαν σε όλους ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό ψυχαγωγικό Σαββατόβραδο, στο κοινό που πάντα αγκαλιάζει με αγάπη τις εκδηλώσεις του ''Λέοντα Αλλάτιου'' και φυσικά στο προσωπικό του Ομηρείου που πάντα συνεργάζεται άψογα.

             Το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσίασαν τον χαιρετισμό των φίλων(συνδυασμός εκμάθησης ακουστικής αντίληψης με αντίστοιχη κινητική δεξιότητα) καθώς επίσης και άλλα παρόμοια δρώμενα ενώ στη συνέχεια χόρεψαν το παραδοσιακό Αποκριάτικο τραγούδι με τη θεια μου την Κοντύλω και αποχαιρέτησαν τη σκηνή με το τραγούδι φεγγαράκι μου λαμπρό.

             Τα μεγαλύτερα παιδιά από τα τμήματα σχολικής ηλικίας παρουσίασαν χορούς Χίου (Δετός, Ένα καράβι από τη Χιο, Χασάπικο, Καλομοίρα, Τρίπατος, Πυργούσικος), χορούς Θάσου, Λευκάδας, Ποντιακά με τις χαρακτηριστικές φορεσιές τους και την ιδιαίτερη και επιβλητική Ποντιακή Λύρα και μια σειρά από χορούς των Βλάχων. Αυτή την ενότητα με τους χορούς Βλάχων την προλόγισε ο Γιάννης Γριμπαμπής που τόνισε ότι τα παιδιά τους έμαθαν με μεγάλη όρεξη, όταν πληροφορήθηκαν από τους δασκάλους τους ότι οι Βλάχοι είναι μια ιδιαιτέρως σπουδαία και αξιοσημείωτη μερίδα του Ελληνισμού και του λαού μας που πρόσφερε με τους Εθνικούς Ευεργέτες μας τόσα στο Έθνος και την Ελληνική κοινωνία. Ο Ζάππας, ο Σίνας και τόσοι άλλοι που πρόσφεραν μεγάλα και αξιοσέβαστα ποσά από τις περιουσίες τους, ήταν Βλάχοι από την Πίνδο, τη Θεσσαλία και το Μέτσοβο και στήριξαν το Ελληνικό κράτος με τη Δημιουργία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Ακκαδημίας, του Αστεροσκοπείου και τόσα άλλα. Εξάλλου έχουμε και πολλούς Εθνικούς ήρωες που ήταν Βλάχοι με πρώτο-πρώτο το Ρήγα Φεραίο.

             Όλες οι ενότητες των χορών ήταν πολύ όμορφες και ο κόσμος ευχαριστήθηκε με τη ζωντάνια, το χαμόγελο και το υπέροχο κέφι που σκόρπισαν από τη σκηνή στο κοινό, κυρίως τα χαριτωμένα μικρά των προσχολικών τμημάτων του Συλλόγου.

             Τα χορευτικά τμήματα του ''Λέοντα Αλλάτιου'' συνοδεύουν οι καταξιωμένοι Χιώτες μουσικοί Αντώνης Τουλιδάκης(βιολί), Σάκης Πιπίδης(κλαρίνο-τραγούδι), Λαμπρινή Κάμπουρα(κανονάκι-τραγούδι), Δημήτρης Κοντός(λαούτο), Γιάννης Βούκουνας(κρουστά), Σάββας Μαυρίδης(Ποντιακή λύρα), Λουλούδη Φακίρη(τραγούδι).

             Η μουσικοχορευτική εκδήλωση ''Αλλατάκια 2019'', του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου ''Λέοντα Αλλάτιου'', συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.00 μ.μ. με χορούς από το Πήλιο, την Κρήτη, την Ανατολική Ρωμυλία και πολλά άλλα. Υπόσχεται ένα υπέροχο βράδυ Κυριακής...μην τη χάσετε. 

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα