Χίος, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Από τα Νένητα μέσω... μαστιχόνειρου σε όλο τον κόσμο

Χορωδία στη Νότια Χίο φιλοδοξεί να στήσει η Ελένη Μενεξέ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 09/07/2018 - 14:50
Μουσική πανδαισία στα Νένητα

Mε ένα αόρατο μαγικό ραβδί άγγιξε τις ψυχές του κοινού η Μαέστρος Αγγέλα Τσιμπιρλού με την παιδική και εφηβική χορωδία ''Μαστιχόνειρο'' του Μ.Ε.Α.Σ. Νενήτων ''Η Βοκαριά''.

Το πρόγραμμα που τραγούδησαν και παρουσίασαν τα παιδιά (με πολύ χάρη, επιδεξιότητα και συνέπεια) στη δροσερή κι απλόχωρη αυλή του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων, την Κυριακή το βράδυ  8 Ιουλίου 2018, ήταν πραγματικά ''Ο γύρος του κόσμου'' όπως πολύ επιτυχημένα τιτλοφορήθηκε.

                          Τα τραγούδια ήταν διαλεγμένα ένα-ένα, με νού και γνώση, με ευαισθησία, καλαισθησία και πολύ θετικό σκεπτικό ηθικής και πνευματικής διαπαιδαγώγησης για μικρούς και μεγάλους. Γιατί εκτός του ότι ακούστηκαν τραγούδια απ' όλο τον κόσμο για να πλαταίνει η σκέψη μας, τα παιδιά ερμήνευσαν στην κυριολεξία (με κίνηση στάση και έκφραση) ''Τα παπαγαλάκια'' από την χορωδία του Χαρίτωνα που...''παπαπαγαλίζουν κάθε αυγή, κάνουν ότι λένε οι αρχηγοί τους τρώνε κι όλο το φα'ί' τους...κι όταν σουρουπώνει κρυφακούνε τους γειτόνους τι θα πούνε'' και σε κάποιο σημείο της εκδήλωσης, που η χορωδία παρουσίασε ένα τραγούδι-προσευχή από τη Ζιμπάμπουε (που μικροί και μεγάλοι εκεί περνούν δύσκολες στιγμές) η Μαέστρος προέτρεψε την χορωδία και το κοινό να στείλουν νοερά μια προσευχή.

                            Κινησιολογία και έκφραση δίδαξε στα παιδιά η Θεατρολόγος Ειρήνη Σταμούλη, ενώ πιάνο έπειξε η Τούλα φραγκάκη. Η χορωδία, που λέγεται ''Μαστιχόνειρο'', είναι πραγματικά όνειρο και δικαίως πήρε τ' όνομά της αφού στο εγγύς μέλλον φιλοδοξεί να φέρει στους ''κόλπους'' της παιδιά απ' όλα τα νοτιόχωρα και τα μαστιχοχώρια'' όπως είπε και η Ελένη Μενεξέ Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού, Εκπολιτιστικού, Αθλητικού, Συλλόγου Νενήτων ''Η Βοκαριά'' όταν προλόγισε την εκδήλωση.

                             Για μιάμιση ώρα περίπου χορωδία και κοινό έγιναν πολίτες του κόσμου ταξιδεύοντας νοερά (σε χώρες, συνήθειες και πολιτισμούς) μέσα από ένα πολύ προσεγμένο και εύστοχο διεθνές ρεπερτόριο.Τα παιδιά τραγούδησαν σε άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ρώσικα, Ελληνικά κι άλλες γλώσσες και τα ήξεραν όλα ''απόξω κι ανακατωτά'' χωρίς αναλόγια και ντοσιέ. Δεν παρατηρήθηκε ούτε ένα λάθος. Είναι πραγματικά πολύ ευοίωνο όταν παιδιά τέτοιων ηλικιών (Τετάρτη Δημοτικού μέχρι και Πρώτη Λυκείου) μαθαίνουν τόσο σημαντικά πράγματα και εξασκούνται σ' αυτά. Γιατί τα παιδιά την Κυριακή στα Νένητα δεν τραγούδησαν ''καράβι-καραβάκι'' και τραγούδια του Νηπιαγωγείου (που έχουν κι αυτά τη χρησιμότητα και την αξία τους)...αλλά τραγούδησαν Μπετόβεν (τον Ύμνο της Χαράς), έργα Κλασικών και Μοντέρνων Συνθετών διεθνούς φήμης και αποδοχής, μελωδίες γνώριμες στους πιο πολλούς μέσα από αγαπημένα Μιούζικαλ και Ταινίες (το τραγούδι απ' τον ''Τιτανικό'' με υπέροχα σόλα), λα'ί'κά τραγούδια της Ευρώπης  ...κι είπανε και ''Το γλάρο'' του δικού μας του μέγιστου Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του ευφυέστατου και ανεπανάληπτου Αλέκου Σακελάριου (από την Αλίκη στο Ναυτικό).

                             Με λίγα λόγια ''ο γύρος του κόσμου'' με το ''μαστιχόνειρο'' έγινε και ήταν επιτυχής, εποικοδομητικός και ευχάριστος.

 

Δημήτρης Ζαφείρης                      

Μουσική πανδαισία στα Νένητα
Μουσική πανδαισία στα Νένητα
Η Μαέστρος Αγγέλα Τσιμπιρλού
Η Πρόεδρος της Βοκαριάς Ελένη Μενεξέ

Σχετικά Άρθρα

Στις 22 Νοεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο Χίου
Τετ, 20/11/2019 - 16:03

Στα σχολεία της Χίου και της Λέσβου, στους τόπους εκείνους που ορίζουν τα σύνορα του ευρωπαϊκού κόσμου με την απέναντι Ανατολή, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να υποδεχτούν νέους και ταλαντούχους μουσικούς διεθνούς φήμης και εκείνοι με τη σειρά τους θα εκμυστηρευτούν με νότες τη δική τους ιστορία. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στις 22 και στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν την κλασική μουσική και να δραστηριοποιηθούν με έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο. Στη συνάντηση αυτή, οι μουσικοί, όχι μόνο θα ερμηνεύσουν ζωντανά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά θα έχουν τον ρόλο του καθοδηγητή που θα προτρέπει τους μικρούς ακροατές να πάρουν τη σκυτάλη της φαντασίας και να αφυπνήσουν τη δημιουργική τους ενέργεια, προσεγγίζοτας την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής. Επίσης, μέσα απο διαδραστικά εργαστήρια με εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα, τα παιδιά θα συμμετέχουν με σκοπό να απελευθερώσουν τους τρόπους έκφρασης και εξέλιξής τους, δίνοντας τους μορφή τέχνης.

Με κινητήριο δύναμη τις νότες και τα μουσικά κλειδιά, στις 22 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα λάβει χώρα για πρώτη φορά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στο νησί της Χίου. Στο Μουσικό Λύκειο Χίου θα υπάρξει επίσης ανοιχτό μάθημα πιάνου από την Δανάη Ντέρκεν , με τα Νυχτερινά (Nocturnes) του Φρεντερίκ Σοπέν. Ενώ στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί της Λέσβου, με τη συμμετοχή διαφόρων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Στο δε Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα πιάνου απο την Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν.

Το «Μουσικό Κλειδί» έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει τις καλλιτεχνικές κλίσεις των μικρών μας φίλων και να τους βοηθήσει να συνδεθούν με την ευαιθησία τους αλλά και να λάβουν τα ερεθίσματα που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης ενώ παράλληλα θα μάθουν τη σημασία της δημιουργικής συνεργασίας. Το «Μουσικό Κλειδί» είναι ο συντονισμός των ενεργειών τους, οι πρωτοβουλίες, η πρωτοτυπία των ιδεών και η εφευρετικότητα.