Από την οδό Μαξίμου στον Προφήτη Ηλία

Από την ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 08/05/2021 - 18:57

Πόση ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα… ταπεινό δρομάκι;

Πόσες φορές έχουμε σκεφθεί ότι δεν κατοικούμε σε έναν τυχαίο τόπο, αλλά στην Χίο την… λιπαροτάτη κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη.

Για παράδειγμα πόσοι έχουμε σκεφθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει την έδρα της Κυβέρνησης, οφείλει το όνομα του σε ένα εύπορο Χιώτη;

Θα πρέπει να γυρίσουμε…λίγο πίσω στο 1912, όταν την χρονιά που το νησί μας ανάσαινε επιτέλους ελεύθερο, ένας Χιώτης εφοπλιστής ο Αλέξανδρος Μιχαληνός το… γιόρταζε, θεμελιώνοντας ένα Μέγαρο πίσω από τα Βασιλικά Ανάκτορα, σήμερα Βουλή των Ελλήνων.

Το 1916, η χήρα του Μιχαληνού, Ειρήνη, το γένος Μανούση, παντρεύτηκε τον επίσης συμπατριώτη μας Δημήτριο Μάξιμο και η οικογένεια Μαξίμου πιά, εγκαταστάθηκε σε αυτό.

Ο Μάξιμος, τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες.

Το 1952, το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δισ. δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο συμπατριώτης μας ιδιοκτήτης του, όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.

Προς τιμήν όμως του Δημ. Μάξιμου, ο Δήμος Χίου ονοματοδότησε μια ταπεινή θα έλεγε κανείς οδό, που όμως φιλοξενούσε το αρχικό σπίτι των Μάξιμων στην οδό Εκκρεμού, Κολωνάκι της τότε εποχής, που αργότερα πουλήθηκε στην οικογένεια Σγούτα και σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο, υπό την προστασία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Η οδός Μαξίμου λοιπόν, που απολήγει στην Εκκρεμού, αρχίζει εμβληματικά από την οδό Πολυτεχνείου, απέναντι από τον δημοτικό κήπο, με δύο μεγάλα νεοκλασικά κτίρια. Το ένα ανήκει στο Νοσοκομείο και στεγάζει το ΚΑΠΗ και τον Ερυθρό Σταυρό και το δεύτερο στους κληρονόμους του Τραπεζίτη Ανδρεάδη. Ο Βρονταδούσης Στρατής Ανδρεάδης (1905 - 1989) ήταν εφοπλιστής, τραπεζίτης και επιχειρηματίας, από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του 20ου αιώνα. Στο τέλος της ζωής του ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία, εκλεγμένος Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ.

Το 1935 εκλέχθηκε βουλευτής Χίου με το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του στρατηγού Γεωργίου Κονδύλη.

Το 1939 νυμφεύθηκε την Ειρήνη (Ρένα) Κορυζή, κόρη του τραπεζίτη και πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, με την οποία απέκτησαν τρεις γιους ένας εκ των οποίων, ο Αλέξανδρος, νυμφεύθηκε την Χριστίνα Ωνάση, κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο καπετάνιος Κίμων Τσατσαρώνης, που γεννήθηκε στην εν λόγω οδό, γνωρίζει την ιστορία της οικογένειας της εμβληματικής κατοικίας, που απέναντι της έχει τον κήπο του σημερινού ΚΑΠΗ.

Η οδός είναι πεζόδρομος, σήμερα πλακόστρωτη, αλλά παλιά είχε βοτσαλωτό, που περνώντας από δύο αδιέξοδα στενά, οδηγούσε στην πλατεία του Προφήτη Ηλία, που γειτόνευε με την ερειπωμένη σήμερα έπαυλη Σγούτα, του 17 – 18ου αιώνα, της οποίας, όπως εξηγεί ο Δημοσθένης Μουταφόγλου, ήταν κτητορικός Ναός.

Από την οικογένεια Σγούτα, πέρασε στα λεγόμενα τότε αδελφάτα και όπως μας ενημερώνει ο Ιερέας του Αγίου Ιακώβου πατ. Μανώλης Τζιώτης του Γεωργίου, ανήκει πλέον από το 1949, ως Ενοριακό παρεκκλήσιο στον Ιερό ναό του Αγίου Ιακώβου.

Τα σπίτια περικυκλώνουν τον Ναό, που παλιά φιλοξενούσε στην αυλή του, που είχε στη μέση πηγάδι και δύο κυπαρίσσια, μέχρι και τρία πανηγύρια τον χρόνο, την ημέρα μνήμης του Πρ. Ηλία, της Αναλήψεως και του Αγίου Παντελεήμονος, Αγίων στους οποίους υπάρχουν εικόνες με σχετικά προσκυνητάρια, που ανήκαν στα πρώην αδελφάτα του.

Η οδός Μαξίμου, που διακρίνεται για την ησυχία της, δίπλα μάλιστα στον πολύβουο περιφερειακό δρόμο του Δημοτικού Κήπου, έχει έξοδο στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Εκκρεμού, που θα την δούμε μια άλλη φορά και στην ίδια την οδό Εκκρεμού, δίπλα πάντα από το διατηρητέο Σγούτα και για να μην ξεχνιόμαστε πρώην Μαξίμου, με τ’ όνομα…

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μίλτου Αναγνώστου

Μοντάζ: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_apo_tin_odo_maximoy_ston_profyti_ilia_11

Αλέξανδρος Μιχαληνός
Οικία Σγούτα
Χριστίνα Ωνάση
Μέγαρο Μαξίμου
Ο Στρατής Ανδρεάδης με τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή

Σχετικά Άρθρα