«Αυτό που αξίζει είναι η ομάδα»

Το μήνυμα του Σταμάτη Κριμιζή στην παρουσίαση του βιβλίου του «Όλα σε μια ζωή»
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 14/08/2021 - 08:27

«Αυτό που αξίζει εκτός από τα τρία Α (Αξιοκρατία, αξιολόγηση, Αριστεία) είναι η Άμιλλα».

Αυτά είναι τα λόγια του εκ των διασημότερων Χιωτών, Αστροφυσικού, Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, που το απόγευμα της Παρασκευής 13/8/21 στην παρουσίαση του βιβλίου «Όλα σε μια ζωή» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) στο Μουσείο Μαστίχας, ανέβασε τελικώς τα… Α του, σε τέσσερα.

«Αν βοήθαγε ο καιρός, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του, παρουσία πυκνού ακροατηρίου, θα σας έδειχνα μια φωτογραφία του Διαστημόπλοιου Κασσίνι (είχε επικεφαλής τον Σταμάτη Κριμιζή). Θα βλέπατε την ομάδα, που εργάστηκε γι’ αυτό (κόστισε 3,5 δις. δολ.) Είμαστε 3000 άνθρωποι. Ένας να έκανε λάθος, θα κάναμε όλοι λάθος. Αυτό  είναι το καταστάλαγμα της ζωής μου, εκτός από τα γνωστά 3 Α . Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την ομάδα. Έτσι πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε οι Έλληνες ομαδικά».

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου, στους φιλόξενους αλλά… αέρινους χώρους του Μουσείου Μαστίχας, για το βιβλίο, εκτός του συγγραφέα μίλησαν ο Παύλος Καλογεράκης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, η συγγραφέας Ιστορικός – Αρχαιολόγος Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη και ο Διευθυντής της Αλήθειας Γιάννης Τζούμας.

Την δική του εμπειρία, ατέλειωτων ωρών συνεντεύξεων με την… σοφία, γιατί αυτό είναι οι επαφές με τον Σταμάτη Κριμιζή, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, συν – συγγραφέας του βιβλίου, ενώ συγκίνησε με τον μεστό χαιρετισμό του, ο Καθηγητής του Σταμάτη Κριμιζή, Φυσικός Γιώργης Μαρμαρινός.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ομιλία της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη που ακολουθεί:

Είμαστε εδώ για να αναφερθούμε σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, λαμπρό επιστήμονα του κόσμου, και σε ένα βιβλίο χάρη στο οποίο γίνονται ευρέως γνωστά τα μεγάλα επιτεύγματά του, που το ήθος και η σεμνότητά του αποκρύβουν.

Πριν 2500 χρόνια ένας συμπατριώτης μας, ο περίφημος αστρονόμος Ιπποκράτης ο Χίος, έμεινε στην ιστορία για τις σημαντικές ανακαλύψεις του, και ακόμα πιο παλιά ο κορυφαίος ποιητής του κόσμου, ο Όμηρος, που με βάσιμα επιχειρήματα η Χίος τον θεωρεί τέκνο της, έψαλε τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, αιώνιου συμβόλου του πολυμήχανου ταξιδευτή. Σήμερα μιλάμε για τον σύγχρονο ταξιδευτή του διαστήματος, μέσω των οργάνων που κατασκεύασε, και που για τα όσα θαυμαστά πέτυχε θα τον μνημονεύουν ακόμα πιο πολλές μελλοντικές γενιές.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε διαλογική μορφή, όπου ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Προβατάς, με την αμεσότητα του β΄ προσώπου υποβάλει τις καίριες ερωτήσεις και ο κ. Σταμάτης Κριμιζής απαντά με λόγο σαφή και περιεκτικό σε βιογραφικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά θέματα. Μικρές αναφορές σε γ΄ πρόσωπο φωτίζουν το υπόβαθρο, ενώ παρεμβάλλονται πολύτιμα κείμενα, που, πριν προλάβεις να σκεφτείς πώς μπορείς να λύσεις τις απορίες που δημιουργεί η εξειδικευμένη συζήτηση, εμφανίζονται δίπλα και δίνουν απλά και σύντομα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Οι συνομιλητές κινούνται ελεύθερα στον ευρύ κύκλο των θεμάτων τους, επανέρχονται όταν ο λόγος το καλεί, και γι’ αυτό, όποιος θέλει να παρακολουθήσει διαδοχικά τη συναρπαστική πορεία της ζωής του κ. Κριμιζή θα πρέπει να ξεκινήσει από το Χρονολόγιο, που έπεται.

 

Οι φωτογραφίες που καλύπτουν το τελευταίο μέρος μαρτυρούν τα πρωτόγνωρα και θαυμαστά που ζει, τις μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής που συνάντησε, και μαζί με τις ανθρώπινα συγκινητικές και τρυφερές οικογενειακές εικόνες συμπληρώνουν το βιβλίο.

 

Στο λίγο διαθέσιμο χρόνο θα αποτολμήσω μία σταχυολόγηση, με την επιφύλαξη ότι δεν είναι εύκολο να προσεγγίσω όπως αρμόζει αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα και το φόβο μήπως, ως μη μυημένη στην επιστήμη του, έχω παρανοήσει κάτι από τα όσα ασύλληπτα περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

 

Από το Βροντάδο της Χίου, όπου είδε το φως, μετά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο, στο οποίο ο καθηγητής του, ο σεβαστός μας κ. Γεώργιος Μαρμαρινός, του μετέδωσε την αγάπη για τη Φυσική, έφυγε για τη μακρινή Αμερική, και εκεί με εφόδιο την ευχή των γονιών του, το σπάνιο μυαλό του και τις αρετές της ψυχής του, με σκληρή δουλειά πήρε πτυχίο, μάστερ και διδακτορικό στη Φυσική, στα 28 του χρόνια έγινε καθηγητής και στα 30 του, τον ζητούσαν τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια.

 

Η μία δραστηριότητα και επιτυχία διαδέχεται την άλλη, με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (το περίφημο APL) του Τζόνς Χόπκινς, που διηύθυνε να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη των διαστημικών ερευνητικών κέντρων. Έχει συμμετάσχει στην προετοιμασία αποστολών προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εργασίες στα εγκυρότερα περιοδικά. Αμέτρητες τιμητικές βραβεύσεις και ύψιστες διακρίσεις, που συνεχίζονται, επισφραγίζουν την πολύχρονη προσφορά του.

 

Στην εντυπωσιακή του διαδρομή, σε επιστημονικές και διοικητικές θέσεις με τους συνεργάτες του, κατόρθωσαν:

 

• Το σημαντικότερο επίτευγμα της ανθρωπότητας στο Διάστημα, τα Voyager Ι και ΙΙ, την πρώτη αποστολή που ξεπέρασε την άκρη του ηλιακού μας συστήματος και ταξιδεύει στο Γαλαξία, στο μεγαλύτερο ταξίδι μέχρι σήμερα.

 

• Την πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή στα χρονικά της διαστημικής εξερεύνησης.

 

• Τον τρίτο πρεσβευτή της ανθρωπότητας, όπως τον ονομάζει, το New Horizons, για την εξερεύνηση του τελευταίου μας πλανήτη, του Πλούτωνα, που πέρασε (2019) από το μικρό του απομεινάρι, την Εσχάτη Θούλη (Αρρόκοθ την μετονόμασαν), στην απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

 

• Την εκτόξευση του ρομποτικού διαστημοπλοίου της ΝΑSΑ, του Parker Solar Probe, που κατασκεύασε το δικό του εργαστήριο, το APL, για την εξερεύνηση του ηλιακού στέμματος.     Και πολλά-πολλά άλλα θαυμαστά που συνεχίζονται …

 

Έζησε από μέσα τον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στο Διάστημα, την παράνοια του Ψυχρού πολέμου, τον Πόλεμο των Άστρων, και καταγράφει ενδιαφέρουσες συγκρίσεις των δύο κόσμων.

 

Πέρασε αγωνίες που τσακίζουν ατσάλινα νεύρα, όταν έπρεπε να ληφθούν καίριες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα, να διορθωθούν λάθη στις ασύλληπτα μακρινές αποστάσεις με νέες εντολές και παρεμβάσεις, όταν προγραμματισμός και ακρίβεια κινούνταν σε μη ανθρώπινα όρια. Χάρηκε όμως πανηγυρισμούς για επιτυχίες μοναδικές, είδε εικόνες πρωτόγνωρες, τα σιντριβάνια του Εγκέλαδου, τους εμβληματικούς δακτυλίους του Κρόνου, υπόγειους ωκεανούς, την εσχατιά του ηλιακού μας συστήματος, και αυτό που θεωρεί το ομορφότερο θέαμα, και που, αν θα είχε τη δυνατότητα, θα ήθελε καθισμένος στον παγωμένο φλοιό της Ευρώπης να βλέπει τον Δία και τον δορυφόρο του, την Ιώ, με τις συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων της.

 

Και πάντα στην καρδιά του η Ελλάδα, να την υπηρετεί σε θέσεις τιμητικές και απαιτητικές -είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών-, αλλά και η γλυκιά γενέτειρα η Χίος, που χάρη στο άξιο τέκνο της έχει το όνομά της στο διάστημα, αφού έτσι («ΧΙΟΣ») βάφτισε ένα κρατήρα στον αστεροειδή «ΕΡΩΣ».

 

Μαζί με άλλους νέους πατριώτες, αθώους και άφοβους πρωτοστάτησε για τα δίκαια της Κύπρου, διακινδυνεύοντας την καριέρα του. Έφτασαν να μηνύσουν τον Κίσινγκερ, ενώ με το κύρος του προώθησε τα συμφέροντα της Ελλάδος, ώστε τα νομοθετικά σώματα της Αμερικής να καταδικάσουν την εισβολή, να επιβάλουν εμπάργκο όπλων και, συνεχίζοντας ακόμα πιο αποτελεσματικά, να αποκόψουν τη σημερινή Τουρκία από τους F35.

 

Πλάι στις συναρπαστικές ιστορίες για ουράνια σώματα και διαστημικά σκάφη μπαίνουν στη συζήτηση θέματα υπαρξιακά, για τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη, για τη μετοίκηση σε άλλους πλανήτες, για εξωγήινη βιολογική δραστηριότητα, για τη ζωή του ανθρώπου, για την ύπαρξη του Θεού, όπου με απόλυτο σεβασμό σε ό,τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος, απαντά με παρρησία ότι η επιστήμη που αυτή γνωρίζει και υπηρετεί, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα.

 

Παντού διαφαίνονται οι αξίες και η φιλοσοφία ζωής που ενστερνίζεται και ακολουθεί.

 

• Μνημονεύει συγκινητικά την απόφαση της μητέρας του, της ανεπανάληπτης Eλληνίδας μάνας, που πήγε στη μακρινή Αμερική για να του μαγειρεύει, όταν ο γιος της βρέθηκε χωρίς σπιτική φροντίδα!

 

• Αναφέρεται με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που του άνοιξαν τους απέραντους επιστημονικούς ορίζοντες.

 

• Εκτιμά περισσότερο στον άνθρωπο το ήθος, την ευφυΐα και τη διαρκή επιδίωξη της αριστείας, την ακεραιότητα, την εργατικότητα με αγάπη και αφοσίωση, δέχεται ως βάση την αξιοκρατία και την αξιολόγηση -σε πολλά σημεία του βιβλίου επανέρχεται σ’ αυτά-,  και απαξιώνει αυτούς που υποτιμούν τους άλλους.

 

• Κεντρική του φιλοσοφία η επιλογή των καλύτερων για τη στελέχωση και η επιστημονική αλήθεια, τόσο που ο ίδιος δεν δίστασε να απορρίψει μία θεωρία του, ενώ είχε μεγάλη αποδοχή από τον επιστημονικό κόσμο.

 

• Ομολογεί θαρρετά ότι η πρώτη αποστολή που συμμετείχε ήταν οικτρή αποτυχία και μπαίνει μπροστά να αναλάβει αυτός την ευθύνη, αν κάτι δεν πάει καλά.

 

• Με την ανωτερότητα της ψυχής του παραδέχεται και επαινεί τα επιτεύγματα των άλλων, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του δεν γοητεύτηκε από τα χρήματα‧ πάνω από όλα η ηθική, η ευθύνη, η ελευθερία.

 

Και ακόμα, αυτός ο μεγάλος, που πολλοί θα ένιωθαν ευτυχείς αν εξασφάλιζαν την παρουσία του στις δραστηριότητές τους, δίνει διαλέξεις, πάνω από διακόσιες, στα ελληνικά σχολεία -τι τιμή για μας, ήρθε και στο δικό μου, το 2ο Λύκειο- διδάσκοντας επιστήμη και αξίες, που κωδικοποιούνται και στο κεφάλαιο του βιβλίου: Τι θα έλεγα στη νέα γενιά.

 

Ως δείγμα γραφής τα λόγια του: «Το παράθυρο εκτόξευσης για το Parker Solar Probe άνοιξε στις 31 Ιουλίου 2018 και διήρκησε 20 ημέρες. Βρέθηκα στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για περίπου τριακοστή φορά, για να παρακολουθήσω την εκτόξευση και την αρχή αυτής της περιπέτειας. Ως συνερευνητής σε ένα από τα όργανα του σκάφους, θα είμαι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που θα καταφέρουν να ‘‘αγγίξουν ένα άστρο’’, όπως έχει περιγράψει η ΝΑΣΑ στην παρουσίαση της αποστολής. Έτσι λοιπόν θα συνεχιστεί μία εντελώς απίθανη περιπέτεια για μένα, η οποία περιέβαλε την εξερεύνηση όλων των πλανητών και του πλανήτη-νάνου Πλούτωνα, την προσεδάφιση στον αστεροειδή ‘‘ΕΡΩΣ’’ και τώρα στην αποστολή στον Ήλιο. Μια περιπέτεια που δεν μπορούσα καν να ονειρευτώ όταν έφυγα δεκαοχτώ χρονών από τη Χίο, με ελάχιστα τυπικά προσόντα, αλλά με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και μεγάλη όρεξη για δουλειά. Η εκτόξευση αυτή, που θα μας έφερνε ακόμα πιο κοντά στα μυστικά του ‘‘μητρικού μας άστρου’’, σίγουρα είχε και συναισθηματικό ενδιαφέρον…».

 

Μέρες τώρα διαβάζοντας προσεχτικά το βιβλίο, την προσεγμένη έκδοση του οίκου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, βρέθηκα σε ένα κόσμο που ο κοινός μου νους δύσκολα μπορεί να συλλάβει. Αστρονομικοί, στην κυριολεξία, αριθμοί μεγεθών, ταχυτήτων, αποστάσεων, σωμάτων στο ΑΠΕΙΡΟ ΣΥΜΠΑΝ. Μυήθηκα σε επιστημονικά επιτεύγματα που δεν φανταζόμουν, με τρόπο κατανοητό όπως αποκαλύπτονταν από τις απαντήσεις στις καίριες ερωτήσεις των δύο άξιων συνομιλητών.

 

Και διδάχτηκα από τις αξίες και τις σκέψεις ενός σπάνιου ανθρώπου.  

Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και από όσος αποτυπώθηκε στο σημαντικό αυτό βιβλίο για να γνωρίσει κάποιος τον κ. Σταμάτη Κριμιζή, τον ωραίο άνθρωπο, όπως τον βλέπουμε ως γοητευτικό όμορφο νέο στη φωτογραφία από το διδακτορικό του, και σήμερα με τη μειλίχια παρουσία του, με τη σοφία της ωριμότητας, τις πλούσιες εμπειρίες, γεμάτον από τις διακρίσεις και την ικανοποίηση της επίτευξης των υψηλών του στόχων, οι οποίοι συνεχίζονται λαμπρά, και του ευχόμαστε να είναι γερός και να διαπρέπει για πολλά ακόμα χρόνια.

 

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Παύλος Καλογεράκης, σημείωσε:

Αγαπητοί,  η ομιλία μου χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα σας περιγράψω ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον όνειρο που είδα προ ημερών και στο δεύτερο μέρος θα σας διαβάσω ένα κείμενο

Το όνειρο: Ήμουνα που λέτε με τον κύριο Κριμιζή  ένα βράδυ στην ταβέρνα Μουριά του Βροντάδου για ένα ουζάκι και μου έλεγε για τα υπέροχα επιστημονικά επιτεύγματα στον διαστημικό χώρο, όταν κάποια στιγμή μου λέει:  πάμε έξω να σου δείξω κάτι.  Νόμιζα πως θα βγούμε εκεί λίγο πιο πάνω  για μου να μου δείξει κάτι στον έναστρο ουρανό,  αλλά περιέργως βρεθήκαμε σε έναν τόπο άγνωστο σε μένα, που ούτε δέντρο είχε ούτε σπίτι,  ψυχή.

Τον  ρωτάω τι είναι εδώ; Μου  λέει η Εσχάτη Θούλη.  Η Εσχάτη Θούλη, τι είναι αυτό;  Ναι είμαστε σε ένα ουράνιο σώμα  στα όρια του ηλιακού μας συστήματος!!. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επιστημονικής απόψεως, αυτή η περιοχή, γιατί θεωρούμε πως έχει διατηρήσει τα αρχέγονα χαρακτηριστικά της πρώτης έκρηξης!!. Ο ηλιακός άνεμος έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά πολλών ουράνιων σωμάτων. Ιδίως στους εσωτερικούς πλανήτες Ερμή  Αφροδίτη, Γη, Άρη. Και πολλά άτομα τα έχει μετατρέψει σε ιόντα και τα ελαφρύτερα χάθηκαν. Τον ρωτώ: για αυτόν το λόγο ήρθαμε εδώ; όχι μου λέει. Εδώ ήρθαμε για να καμαρώσουμε το Voyager 1 και το Voyager II που ταξιδεύουν μέσα στον Γαλαξία. Του λέω μιας και φτάσαμε  ς εδώ δεν πεταγόμαστε και μέχρι το Άλφα του Κενταύρου, αφού λέτε ότι είναι ένα κοντινό μας αστέρι; Μου λέει κοντά είναι για τα αστρονομικά δεδομένα. Είναι  σε απόσταση 43 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ώσπου να πάμε και να γυρίσουμε θα έχουν κρυώσει τα μεζεδάκια!.

Εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε από τον άβολο βράχο που καθόμασταν και πρόσεξα ότι φορούσε ένα μακό μπλουζάκι και έγραφε μπροστά στο στήθος με μεγάλα γράμματα: Αριστεία, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία. Του λέω:  α!! είναι το σλόγκαν σας,  κύριε καθηγητά με τα τρία άλφα!.  Ναι, μου λέει, αλλά δεν είναι μόνο σλόγκαν. Όπου βρεθώ και όπου σταθώ λέω πως αν δεν ακολουθήσουμε αυτό το τρίπτυχο, χανόμαστε. Του απαντώ ότι υπάρχει κι άλλη μία λέξη με Α την οποία χρησιμοποιεί και την αναφέρει και στο βιβλίο του: Την Άμιλλα. Ναι βέβαια είναι και η Άμιλλα, μου απαντά. Άρα κύριε καθηγητά, του λέω, να κάνετε σλόγκαν με τα 4 άλφα!!.

Σώπασε δυο λεπτά και μου λέει: Φίλε μου, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Αριστεία δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας πράξης. Όταν λέμε αριστεία εννοούμε μία συνήθεια, έναν τρόπο ζωής Και να σου πω και κάτι άλλο; Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους όταν επιτυγχάνουν κάτι να κοκορεύονται και να λένε: «εγώ, εγώ, εγώ» κι όμως, η επιτυχία φίλε μου έρχεται από την ομάδα, την ομαδική δουλειά. Τις επιτυχίες τις φέρνει η συγκροτημένη  ομαδική δουλειά και η συνεργασία. Αυτή  ανεβάζει τις κοινωνίες. Αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουμε.

Πάτησε ένα κουμπί στον υπολογιστή και μου λέει, τούτο το τραγούδι το ξέρεις; Ναι, του λέω, το γνωρίζω, είναι το Johnny B Goode. Λοιπόν, αυτό το τραγούδι το γράψαμε σε δύο χρυσά δισκάκια και βάλαμε ένα χρυσό δίσκο μες στο Voyager 1 και τον άλλον χρυσό δίσκο στο Voyager 2 και ταξιδεύουν και ταξιδεύουν και αν συναντήσουν έναν πολιτισμό μέσα στους γαλαξίες θα ακούσουν το τραγούδι μας. Δεν είναι ωραίο! Υπέροχο, είπα. Είναι και αυτό ένα θαύμα της τεχνολογίας.

Ξαναπάτησε ένα κουμπί στο laptop και βγήκε μία φωτογραφία με κάποιες εξισώσεις. Μου φάνηκαν σαν παραμετρικές διαφορικές εξισώσεις. Μου έδειξε τη φωτογραφία και μου λέει: Κοίταξε εδώ,  τούτο  είναι μία συσκευή στερεάς καταστάσεως Και ξέρεις τι κάνει;  ξεχωρίζει τα πρωτόνια από τα ηλεκτρόνια. Είναι ένα επίτευγμα μιας ομαδικής εργασίας. Της ομάδας μου,  που το καταφέραμε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Και να σου πω μία ιστορία για αυτό: Έρχεται που λες φουριόζος μία μέρα στο γραφείο μου ο Βαν Άλεν, ξέρεις εκείνος που  βρήκε και μελέτησε τις ζώνες Βαν Άλεν, και πήρε και το βραβείο Νόμπελ και μου λέει: ξέρεις έχουμε ένα επείγον πρόβλημα, πρέπει να φτιάξουμε μία συσκευή να ξεχωρίζει τα πρωτόνια από τα νετρόνια.  Και η ομάδα το έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ και ήταν και μια παγκόσμια πρωτοπορία! Για αυτό σου λέω φίλε, η ομαδική δουλειά είναι που πάντα κερδίζει.

Από ώρα ένιωθα την πλάτη μου πολύ παγωμένη και μάλιστα κάτι σαν να με χτύπησε. Μου λέει μην ανησυχείς κανένα παγάκι θα΄ναι από τον Εγκέλαδο. Του λέω τον Εγκέλαδο του Κρόνου; Ναι, μου λέει, ο Εγκέλαδος είναι ένας από τους 82 δορυφόρους του Κρόνου αλλά είναι ένα πολύ ξεχωριστό υπέροχο ουράνιο σώμα. Ξέρεις, έχει στην επιφάνειά του  πάρα πολλά σιντριβάνια, υπέροχους πίδακες!!. Και ξέρεις τί πετούν αυτοί οι πίδακες; Παγάκια!!! Και έχουν τόση ορμή αυτά τα παγάκια που μερικά υπερνικούν τη βαρύτητα και φεύγουν στο διάστημα!! Ένα από αυτά, μάλλον σε χτύπησε. Τελικά,  αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παγάκι από τον Εγκέλαδο αλλά το air condition του δωματίου γιατί με είχε πάρει ο ύπνος και το είχα ξεχάσει ανοιχτό!!

Β. Μέρος

Αγαπητοί, το βιβλίο αποτελεί μια υπέροχη κατάθεση ζωής με πληθώρα επιστημονικών επιτευγμάτων αλλά, να σημειώσω με έμφαση, ότι περιέχει και δηλώσεις Αρχών και Αξιών ζωής. Πράγματι δικαιώνει το τίτλο του βιβλίου: ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ!

Πρόκειται, για ένα κείμενο ιδιαιτέρως ελκυστικό και σε πολλά σημεία του, θα μπορούσα να πω, συγκινητικό. Περιέχει μια πληθώρα από λαμπιρίζοντα διαμαντάκια γνώσεων και επιστημονικών δεδομένων, που όλα μαζί σαν υπέροχα αστέρια στον έναστρο ουρανό, φτιάχνουν έναν βραβευμένο Γαλαξία, μιας μεστής και δημιουργικής ζωής.

Θα προσπαθήσω στα λίγα λεπτά που μου απομένουν να αποθησαυρίζω ελάχιστα από αυτά τα λαμπιρίζοντα αστέρια. Πρώτο από όλα η αφιέρωση του βιβλίου!!: Στη μάνα και στον δάσκαλο!! Στη μάνα και στον Van Allen. Καταδεικνύει τον άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει πού στηρίζεται και πώς βαδίζει στη ζωή.

Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο κατέχουν οι αναφορές στην εκπαίδευση, στην Παιδεία και στα νέα παιδιά: Θα αναφέρω μερικές από αυτές τις αναφορές. Διαβάζω:

• Σελ 15: «Ένα βασικό αξίωμα της εκπαίδευσης εκείνη την εποχή ήταν πως οι νέοι πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες Και προτού τους παραχωρηθούν οποιαδήποτε δικαιώματα, να ξέρουν, πως έχουν υποχρεώσεις και κυρίως την υποχρέωση της πειθαρχίας»

• Σελ 68: «Στις διαλέξεις που κάνω μιλώντας στα παιδιά για το διάστημα, κλείνοντας τους λέω να έχετε ένα όραμα, να στοχεύσετε σε αυτό το όραμα και τα εργαλεία σας για αυτό να είναι η αριστεία, η σκληρή δουλειά, η αξιοκρατία, το ήθος, η ακεραιότητα. Όποια δουλειά και αν κάνουν,  τα εργαλεία για την επιτυχία είναι τα ίδια».

• Σελ 98: «Τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα μαθαίνουν να αποστηθίζουν δεδομένα, δίχως κριτική σκέψη δίχως κριτική ανάλυση των πληροφοριών που παίρνουν. Απλά απομνημονεύουν και στις εξετάσεις καταγραφούν αυτά που απομνημόνευσαν».

• Σελ 100: «Η κοινωνία έχει αλλάξει και ο ανταγωνισμός δεν είναι πια για μία κρατική θέση αλλά για το πώς τα παιδιά θα είναι εφάμιλλα σε εκπαίδευση με τον Γάλλο, τον Γερμανό, τον Ελβετό, τον οποιονδήποτε. Είναι επιτακτικό να αφυπνιστούμε ως λαός,  να ανασκουμπωθούμε και να περπατήσουμε τον δημιουργικό ανήφορο».

Εκείνο όμως που υπερκαλύπτει όλα τα παραπάνω είναι η απάντηση που δίνει στον κ. Προβατά  στο σχετικό ερώτημα περί ευφυΐας στην σελ 27:  «Ο κόσμος βρίθει από τρομερά έξυπνους ανθρώπους που ποτέ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν κάποιο σημαντικό εγχείρημα, ώστε να λογιστούν ως ευφυείς. Μπορεί να είσαι τρομερά έξυπνος και να μην καταφέρνεις κάτι που να αξίζει να γίνει ευρέως γνωστό. Ίσως, να έχεις την τελειότητα στο μυαλό σου, αλλά, αν δεν μπορείς να την εκφράζεις αποτελεσματικά, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βοηθάς στην επιστήμη ή και την κοινωνία γενικά»

Δεν μπορώ να μην σημειώσω, επίσης,  αυτό που θεωρεί ο κ. Κριμιζής, κορυφαία αρχή για την υλοποίηση ενός σχεδίου, ενός project: «Better, faster, cheaper». Θα ΄πρεπε τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με δημόσια έργα στην Ελλάδα να προβληματιστούν επί του προκείμενου.

Καταγράφεται και ένα ακόμα ιδιαίτερα ισχυρό σλόγκαν: «Η αποτυχία δεν είναι ποτέ επιλογή». Failure is not an option! Όπως ήταν το σύνθημα του Apollo. Μπορεί να γίνονται λάθη,  αλλά ο στόχος πρέπει να επιτυγχάνεται!

Αγαπητοί,  Ο ακαδημαϊκός κύριος Κριμιζής πήγε πράγματι σε όλους τους πλανήτες. Όμως, θεωρώ ότι ήδη ταξιδεύει  για μακρινούς Γαλαξίες! Το Voyager I έχει μπροστά του ένα ταξίδι 40.000 χρόνων. Το Voyager II   θα ταξιδεύει για τα επόμενα 29.600 χρόνια μέχρι να φτάσει κοντά στον Σείριο! Προσωπικά,  θα είμαι πιο συγκαταβατικός και θα μιλήσω για το κοντινό μας 2030.  Επειδή ο κ. Κριμιζής λέει ότι το 2030 είναι πολύ πιθανόν να φτάσουμε στον Άρη και με την ελπίδα και την ευχή ότι θα ζούμε, θα τον παρακαλούσα, εάν σκέπτεται να ταξιδέψει προς τα εκεί,   ας κρατήσει  μια θέση και για μένα!

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Τζούμα βρίσκεται εδώ https://www.alithia.gr/alithina/omiros-koraiskrimizis

paroysiasi_vivlioy_stamati_krimizi_-_ola_se_mia_zoi

Σχετικά Άρθρα