Διαγωνισμός φωτογραφίας για την άγρια φύση της Χίου

Τετ, 14/05/2014 - 15:34

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός CHIOS NATURE  ανακοινώνει ότι δέχεται από σήμερα και μέχρι τις 6η Ιουνίου συμμετοχές για  το διαγωνισμό φωτογράφησης της άγριας φύσης της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών, που διοργανώνει σε συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Χίου. Όπως και στις προηγούμενες τέσσερις χρονιές, ο διαγωνισμός χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες και τέσσερις ηλικιακές ομάδες.

Θεματικές ενότητες:

Άγρια συμπεριφορά, Πορτραίτο Ζώου, Η μαγεία των φυτών, Άγριο Τοπίο, Η ανθρώπινη παρουσία στην φύση

Ηλικιακές ομάδες:

Νήπια, Μαθητές Δημοτικού, Μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου, Ενήλικες

Οι συμμετοχές παραδίδονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς στον Γιάννη Βούλγαρη Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, Απλωταριάς 42-44, Χίος 82100.  Γίνονται δεκτές σε ψηφιακή μορφή μέχρι τρεις λήψεις σε κάθε θεματική ενότητα. (Περισσότερες  πληροφορίες στο τηλέφωνο 6973 274 544). 

Oι βραβευμένες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν και φέτος σε έκθεση στο Citrus, στον Κάμπο της Χίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Αυγούστου.

Όροι Συμμετοχής

Κάθε υποψήφιος διαγωνιζόμενος οφείλει να τηρήσει τους παρακάτω όρους συμμετοχής.

Γενικές Οδηγίες

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος υποψήφιοι από κάθε μέρος του κόσμου. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχτεί στη Χίο, στις Οινούσσες ή στα Ψαρά. Οι φωτογραφίες θα υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή.

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με έως τρεις φωτογραφίες σε κάθε θεματική ενότητα.  Εφόσον το επιτρέψει ο αριθμός των συμμετεχόντων θα υπάρξουν τρεις νικητές, ένας από κάθε ηλικιακή ομάδα, για κάθε μία από τις πέντε ενότητες – δηλαδή έως δεκαπέντε εν συνόλω .

Η κριτική επιτροπή θα λάβει υπ’ όψιν της την τεχνική δεινότητα των φωτογράφων αλλά αυτή δεν θα αποτελέσει το μόνο κριτήριο επιλογής μιας φωτογραφίας. Η ιδιαιτερότητα, η θεατρικότητα, η ατμόσφαιρα… με άλλα λόγια τα καλλιτεχνικά στοιχεία, θα ληφθούν υπ’ όψιν των κριτών σε κάθε ενότητα.  Η σπανιότητα κάποιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας δεν θα υπερτερήσει σε σχέση με πιο κοινά είδη, αλλά όλες οι φωτογραφίες πρέπει να αφορούν άγρια ζώα και φυτά και όχι οικόσιτα και κηπευτικά/καλλιεργήσιμα .

Οι φωτογραφίες δεν θα πρέπει να έχουν ήδη δημοσιευτεί. (Εξαιρούνται τα online photo-sharing sites, όπως Facebook κλπ).

Οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν τραβηχτεί οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν χωρίς να προορίζονται απαραίτητα για το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Ηλικιακές Ομάδες:

1.  Νήπια

2.  Μαθητές Δημοτικού (όλα τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που πηγαίνουν στο Δημοτικό την σχολική χρονιά 2013-14)

3.  Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου (όλοι οι έφηβοι οποιασδήποτε ηλικίας που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο την σχολική χρονιά 2013-14 ή οποιοσδήποτε νέος/α, μικρότερος/η των 18 χρονών την 1η Ιουνίου 2014)

4.  Ενήλικες

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία ηλικιακή ομάδα. Κάθε ηλικιακή ομάδα μπορεί να συμμετέχει και στις πέντε θεματικές ενότητες με έως τρεις φωτογραφίες στην κάθε μία. Συνεπώς η συμμετοχή κάθε διαγωνιζόμενου δεν θα ξεπερνά τις 15 φωτογραφίες.

 

Θεματικές Ενότητες

1.  Άγρια Τοπία

Ατμοσφαιρικές λήψεις που δείχνουν την ποικιλία των τοπίων των νησιών. Θα είναι δεκτά και σημάδια ανθρώπινης παρουσίας. Οι κριτές θα αναζητήσουν την ομορφιά και τη θεατρικότητα. Οι αντιθέσεις, το φως και τα διάφορα καιρικά φαινόμενα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατηγορία.

2.  Πορτραίτο Ζώου

Συνήθως απεικονίζεται ένα είδος. Οι κριτές θα ψάξουν για φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα του ζώου.

3.  Άγρια Συμπεριφορά

Μια ευκαιρία να αποθανατιστεί η κίνηση και η προσωπικότητα, να αποκαλυφθεί πως (ή που) ζει το επιλεγμένο από τον φωτογράφο είδος, πως αντιδρά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του ή με άλλα είδη.  Διηγηθείτε μας μια ιστορία μέσα απ’ αυτήν τη φωτογραφία!

4.  Η Μαγεία των Φυτών

Οι κριτές θα προτιμήσουν λήψεις στις οποίες θα δίνεται έμφαση στην ομορφιά, στο μυστήριο και στην ουσία  των φυτών, χωρίς αυτά να αποτελούν απαραίτητα εικόνες που θα χρησιμοποιούσε για αναγνώριση ή καταγραφή ένας βοτανολόγος – αν και τέτοιες είναι επίσης ευπρόσδεκτες .

5.  Η Ανθρώπινη Παρουσία στη Φύση

Όσο και αν προσπαθούμε να ελέγξουμε και να υποτάξουμε τη φύση, εκείνη βρίσκει πάντα τον τρόπο να μας ξεφύγει και να μπει απρόσκλητη μέσα στα ανθρώπινα έργα, να τα χρησιμοποιήσει, να εισβάλλει προσωρινά σε αυτά ή να τα εποικήσει για πάντα αφότου τα εγκαταλείψουμε. Οι φωτογραφίες αυτής της ενότητας θα δείξουν αυτήν την πλευρά της φύσης. Φυτά και/ή ζώα μπορούν να είναι κύρια θέματα σε αυτήν την ενότητα στην οποία ίσως να εμφανίζονται και άνθρωποι. 

Ημερομηνίες

Καταθέσεις γίνονται μόνο μέχρι τις 6 Ιουνίου, 2014.  Οι συμμετοχές πρέπει να κατατεθούν στην παρακάτω διεύθυνση έως το τέλος του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων την ημέρα εκείνη. 

Οι συμμετοχές μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά η να παραδοθούν ιδιοχείρως:

Υπ’ όψιν Κυρίου Γιάννη Βούλγαρη, Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, Απλωταριάς 42-44, Χίος 82100.

Τηλέφωνο 22710  21550

Στο πακέτο παράδοσης πρέπει να αναγράφεται: ChiosNATURE. Φωτογραφικός Διαγωνισμός, 2014”. 

Ο ChiosNATURE θα αναρτήσει κατάλογο με τους νικητές στη σελίδα του στο FACEBOOK στις 6 Αυγούστου, 2014. 

Σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθεί έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών κάθε ενότητας με τίτλο «Μια ματιά στην άγρια όψη της Χίου» στο Citrus στον Κάμπο της Χίου, με εγκαίνια στις 23 Αυγούστου.  Αν υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα αυτό θα γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις στη σελίδα μας στο Facebook.

Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή θα επιλεγεί από τον ChiosNATURE. Η επιτροπή ενδέχεται να προσαρμόσει τις θεματικές ενότητες ή τις ηλικιακές ομάδες, εάν χρειαστεί, και οι αποφάσεις της σε αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα θα είναι οι τελικές.

Η κριτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποκλείσει φωτογραφίες από το διαγωνισμό που τυχαίνει να: μην υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, να είναι χωρίς ή με ανεπαρκή τίτλο, να είναι ακατάλληλες ή άσχετες με τα θέματα του διαγωνισμού.  

Γλώσσα

Οι συμμετοχές μπορούν να τεκμηριώνονται στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.

Συμμετοχές

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει από μία έως δεκαπέντε ψηφιακές φωτογραφίες. Η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε κάθε μία από τις πέντε προαναφερθείσες θεματικές ενότητες δεν πρέπει να ξεπερνά τις τρεις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι αποτέλεσμα εργασίας του διαγωνιζόμενου, και μόνο αυτού. 

Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους σε ένα ψηφιακό δίσκο.

Μέγεθος φακέλων: Οι ψηφιακές φωτογραφίες πρέπει να είναι σε JPG format και μεγέθους ιδανικά περί τα 2MB.  (Πιθανόν να ζητηθεί από τους νικητές να παραδώσουν τις βραβευμένες τους φωτογραφίες με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση ώστε να εκτυπωθούν για την έκθεση  «Μια Ματιά στην Άγρια Όψη της Χίου».  Βλέπε παρακάτω).

Κάθε συμμετοχή είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τις πληροφορίες που σημειώνονται με αστερίσκο *, αλλά, προαιρετικά, μπορούν επιπροσθέτως να δοθούν κι άλλες πληροφορίες.

Ο δίσκος που περιέχει τις φωτογραφίες πρέπει να φέρει στο εξωτερικό του μόνο:

 • Το όνομα διαγωνιζόμενου και ηλικιακή ομάδα *

Στον τίτλο αρχείου κάθε φωτογραφίας πρέπει να φαίνονται με αυτή τη σειρά τα παρακάτω στοιχεία:

 • Θεματική ενότητα στην οποία συμμετέχει η φωτογραφία *
 • Ηλικιακή Ομάδα *
 • Τίτλος φωτογραφίας * (Κατά προτίμηση θα περιλαμβάνει και το κοινό ή και το λατινικό όνομα του απεικονιζόμενου είδους, εάν αυτό είναι γνωστό).  Σε περίπτωση τοπίου, υποδεικνύεται η τοποθεσία. Φωτογραφίες χωρίς τίτλο δεν θα γίνονται δεκτές.  Παρακαλούμε να δίνεται τίτλος σε κάθε περίπτωση… όχι μόνο αριθμός.
 • Τα όνομα του διαγωνιζόμενου δεν πρέπει να φαίνεται στο αρχείο ή στον τίτλο της φωτογραφίας.
 • Καμία άλλη πληροφορία δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο αρχείο κάθε φωτογραφίας.

           (Παράδειγμα:  Πορτραίτο Ζώου, Λύκειο, Αράχνη με τη λεία της.jpg)

Γραπτώς, σε χαρτί, που θα συνοδεύει τον ψηφιακό δίσκο, αλλά και σε έγγραφο Word Document που θα περιλαμβάνεται στο δίσκο:

 • Όνομα διεύθυνση και τηλεφωνικοί αριθμοί διαγωνιζόμενου *
 • Ηλεκτρονική διεύθυνση διαγωνιζόμενου *
 • Ηλικία διαγωνιζόμενου κατά την ημέρα λήξης της υποβολής των συμμετοχών.  (Για τους άνω των 18, «ενήλικας» αρκεί) *
 • Λίστα με τους τίτλους όλων των φωτογραφιών που υποβάλλονται, ταξινομημένους κατά θεματική ενότητα *
 • Προαιρετικά, ημερομηνία, τόπος και ώρα που λήφθηκε κάθε φωτογραφία, (τουλάχιστο όσα απ’ αυτά είναι γνωστά)
 • Προαιρετικά, κείμενο (πέντε σειρές περίπου) όπου θα περιγράφονται οι συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η κάθε φωτογραφία

Ανήλικοι Διαγωνιζόμενοι

Διαγωνιζόμενοι κάτω των 18 ετών πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον την έγγραφη και υπογεγραμμένη Έγκριση του Κηδεμόνα τους, (δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο) που δηλώνει πως ο ανήλικος έχει την άδειά του για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, και ότι συμφωνεί με τους όρους της διαδικασίας εκ μέρους του.

Επιστροφή Υλικού

Οι κατατεθέντες δίσκοι δεν θα επιστραφούν και οι διοργανωτές του διαγωνισμού δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν απώλειες ή καταστροφή του κατατεθέντος υλικού.  Συνίσταται οι διαγωνιζόμενοι να μεριμνήσουν για τη φύλαξη αντιγράφων των φωτογραφιών τους. 

Οι τυπωμένες φωτογραφίες των νικητών παραμένουν στην ιδιοκτησία του ChiosNATURE.  

Δικαιώματα Αναπαραγωγής

Ο διαγωνιζόμενος συμφωνεί πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού (ChiosNATURE, Φωτογραφική Λέσχη Χίου, Βιβλιοπωλείο Πάπυρος και Citrus) έχουν το δικαίωμα να αναπαράγουν τη δουλειά του με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο προκειμένου να προωθηθεί το έργο τους, ο διαγωνισμός και η έκθεση κατά τη τρέχουσα χρονιά και στο μέλλον.  Καμία εμπορική χρήση των φωτογραφιών δεν θα γίνει χωρίς την άδεια του φωτογράφου.

Περιορισμοί Συμμετοχών

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ChiosNATURE, εργαζόμενοι στο Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, και στο Citrus δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.  

 

Περεταίρω Διευκρινίσεις:

Αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα που δεν καλύπτεται από τα ανωτέρω, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον διοργανωτή – ChiosNATURE –  στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση natureinfo@chiosnature.org

Οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα αποφασιστεί οριστικά από τον οργανισμό Chios Nature.

Ο Φωτογραφικός Διαγωνισμός «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ» του Chios Nature διοργανώνεται σε συνεργασία με το Citrus και με την  ευγενική υποστήριξη από και την Φωτογραφική Λέσχη Χίου.

Σχετικά Άρθρα