Χίος, Παρασκευή 3 Ιουλίου

ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΕΖΟΥΛΗ: Η ιστορία μέσα από τις «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ
Δευ, 24/02/2020 - 17:10

Είκοσι έξι χρόνια έχει συμπληρώσει η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην ηλεκτρονική μορφή της στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV και να που ήρθε η ώρα να αρχίσει να παίρνει και μορφή βιβλίου. Ήδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «άλφα πι» ο 1ος τόμος, γιατί θα επακολουθήσουν και άλλοι, που αποτελεί και το 15ο, κατά σειρά, βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή.

Οι «Ανθρώπινες Διαδρομές», εκτός από την ιστορία των 26 χρόνων που έχουν καταγράψει στην τηλεόραση, φιλοδοξούν να γράψουν αντίστοιχη και στη χιώτικη βιβλιογραφία. Με τον τόμο αυτό, επιχειρείται μια πρώτη έντυπη καταγραφή κάποιων από τις εκατοντάδες αυτές «Διαδρομές». Μια εκπομπή, στην οποία έχουν αποτυπωθεί μοναδικές στιγμές του νησιού. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέχρι τον πόλεμο, την κατοχή, την εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια, την περίοδο της χούντας, τη μεταπολίτευση. Και ακόμα πολιτιστικά δρώμενα (μουσικά, θεατρικά, χορευτικά, εκκλησιαστικά) με τους πρωταγωνιστές τους.

Μοναδικά ντοκουμέντα άλλων περιόδων που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά αλλού και αποτελούν θησαυρό ανεκτίμητο. Πρόκειται για τη ζωντανή ιστορία του νησιού που βγαίνει μέσα από τη βιωτή των ανθρώπων βασισμένη στις δικές τους μαρτυρίες. Όλοι είναι μακαρίτες και θεωρήθηκε σκόπιμο ότι αξίζει τον κόπο να περάσουν στην ιστορία αυτού του τόπου.

Σ’ αυτό τον πρώτο τόμο, περιλαμβάνονται οι «διαδρομές» των Γιάννη Αμέντα, Μιχάλη Βουρνού, Στέλιου Γαλάτουλα, Πάνου Γανιάρη, Κωνσταντίνου Γεραζούνη, Μαθιού Ζύμαρη, Λύσανδρου Καλλέργη, Γιώργου Καλουτά, Αδαμαντίου Λεμού, π. Γεωργίου Λιαδή, Ανδρέα Λοϊζου, Δημήτρη Μαγγανά, Ματθαίου Μουντέ, Πέτρου Μαρτάκη, Μιχάλη Συριώδη και Πόπης Χαβιάρα- Καρασούλη.

Οι μαρτυρίες τους είναι πολύτιμες για τον ιστορικό του μέλλοντος καθώς, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, έχουμε το φαινόμενο όλα όσα διαδραματίζονται με πρωταγωνιστές τους ίδιους ή όλα όσα είχαν βιώσει, να μην έχουν καταγραφεί σε καμία ιστορία επίσημη. Και όμως! Αυτή η καταγραφή, με τις όποιες αδυναμίες της, καθώς η διασταύρωση των αφηγήσεων είναι δύσκολη, αποτελεί την ιστορική πορεία τόσο των ίδιων, όσο και του τόπου σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα…

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 02/07/2020 - 17:33

Το ανοιχτό θέατρο του Δήμου Χίου, στην περιοχή Καστρομηνά είναι έτοιμο να φιλοξενήσει από τις 15 Ιουλίου έναν κύκλο προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε έναν όμορφο, προσφάτως ανακαινισμένο από τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ, άνετο χώρο, όπου έχουν γίνει καλαίσθητες παρεμβάσεις προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες του θεάτρου υψηλού επιπέδου θεάματα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2020 περιλαμβάνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα διανθιστεί με ένα διήμερο παιδικό φεστιβάλ στις 17 και 18 Ιουλίου (Σάββατο και Κυριακή) που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Χ , κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα της μάθησης, της ψυχαγωγίας, της συνύπαρξης και της συμμετοχής στα εντυπωσιακά δρώμενα με πολλές εκπλήξεις. Η λειτουργία του θεάτρου έχει προσαρμοστεί στις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID- 19 του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το Α.Π : ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/312359/1536/23-6-20 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: Οδηγίες Ασφαλούς διεξαγωγής ακροαμάτων, θεαμάτων & παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων:

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

15 : «O ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ» , Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

16: ΣΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ (ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ) 18/19 : ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

21: « Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΛΕΜΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΡΕΜΜΥΔΩ» , ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, Β. ΔΑΛΛΕΣ

23:Ο ΚΗΠΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

27: «ΟΡΝΙΘΕΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ», ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ

30: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

1: «Ο ΤΖΑΚ & Η ΦΑΣΟΛΙΑ», ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΑΓΑΡΗΣ

2: «Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ» , ΤΕΧΝΟΡΑΣΗ

4: «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ & Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ», ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ(ΚΑΙ 15/07)

6: «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ» , ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

12:ΦΛΟΓΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ)

14: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΥΞ ΛΑΞ(ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΧ)

18: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ», ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΡΑ, ΔΑΛΛΕΣ (και 21/07)

19: Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ(ΠΑΙΔΙΚΟ)

20: «ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕ ΜΙΛΑΩ, ΔΕ ΒΛΕΠΩ», ΒΛ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

22: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

23: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

24 : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

anoikto_theatro_mikis_theodorakis_hios