Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Έφτασε η ώρα και για τον πύργο Πυργίου

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά η Εφορία Αρχαιοτήτων πετυχαίνει τους στόχους για ανάδειξη των μνημείων μας στο Κάστρο, στη Νέα Μονή, στο Πυργί, στον Αγ. Γεώργιο, στον Ανάβατο κ.α.
Τρί, 17/04/2018 - 16:03

Η μελέτη για την αποκατάσταση του και ανάδειξη του πύργου στο Πυργί είναι το τρίτο στη σειρά έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως προκύπτει από τις αναφορές της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγας Βάσση, στο Ράδιο «Α», με αφορμή την αυριανή διεθνή ημέρα μνημείων, που για το νησί μας συνοδεύτηκε από τις ευχάριστες εξελίξεις που αφορούν τον Ανάβατο και την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγ. Ισιδώρου στην Λέτσαινα.

Παλιά ιστορία κι αυτή του συγκεκριμένου πύργου, που είναι ιδιοκτησία του δημοσίου, μιας και έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικά για αρχαιολογικούς σκοπούς, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την κα Βάσση, η Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου θα κάνει με αυτεπιστασία τη μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική και γεωτεχνική) ώστε το επόμενο βήμα να είναι το έργο αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής της, η Προϊσταμένη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αναφέρθηκε επίσης στα έργα που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν εκείνα της αποκατάστασης των χερσαίων τειχών του Κάστρου, η συντήρηση των δαπέδων του καθολικού της Νέας Μονής και η συντήρηση των αγιογραφιών στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Συκούση (για τα οποία θα κάνει ειδικά αφιερώματα η Εφορία Αρχαιοτήτων).

Παράλληλα έτυχαν ένταξης στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τα έργα :

-Αποκατάσταση τεμένους Χαμιδιέ μέσα στο Κάστρο, με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ. (Υπάρχει έτοιμη μελέτη που έχει εγκριθεί και το τέμενος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και πολιτιστικών δράσεων).

- Αποκατάσταση – ανάδειξη της νότιας πτέρυγας των κελιών της Νέας Μονής, με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ.

Στα επόμενα σχέδια... προς προώθηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων στην επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως είπε η κα Βάσση, είναι το κομμάτι το τειχών του Κάστρου της Χίου (μέχρι το πάνω Πορτέλο), ενώ ανοιχτό πεδίο δράσης υπάρχει πάντα στη Νέα Μονή (χρειάζονται αποκατάσταση ο Πύργος, το νεκροταφείο και τα κελιά στο δυτικό τμήμα).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή τη φορά η Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη γράφει για την Πλατεία Βουνακίου
Τρί, 26/05/2020 - 18:38

Ένα νέο βιβλίο μας παρουσιάζει πάλι η ακάματη Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη. Αφορά την κεντρική πλατεία του νησιού.

Για το περιεχόμενο του μας ενημερώνουν οι εκδόσεις Άλφα Πι.

Η Κεντρική πλατεία της Χίου γνώρισε όχι μόνον τις ανέμελες καθημερινές δραστηριότητες και τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες, αλλά υπήρξε ὁ βωμὸς τῶν θρήνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς (1566-1912), όταν πλήθος ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους σε αθρόες σφαγές στο ολοκαύτωμα του 1822, και σε μεμονωμένες εκτελέσεις.

Άγριοι θάνατοι διά ξίφους και μαχαίρας, φρικτότεροι διά του απαγχονισμού και της πυράς και ακόμα πιο μαρτυρικοί διά ανασκολοπισμού έλαβαν χώρα σ’ αυτόν τον τόπο του Βουνακίου.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αποδεικνύουν σε τι βαθμό βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν ο φανατισμός εξάπτει τα αγριότερα των ενστίκτων του, η παιδεία του λαού του υποθάλπει τη βιαιότητα και η επαπειλούμενη απώλεια της εξουσίας οδηγεί τους σκληρούς κυρίαρχους σε ανελέητες τιμωρίες για εκδίκηση ή παραδειγματισμό.

Η ιστορία όμως δεν σταματά στα δάκρυα, ο άνθρωπος λησμονεί τα θλιβερά και προχωρά με αισιοδοξία.

Χωρίς πρόθεση αναμόχλευσης αντιπαλότητας και με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ πια ο τόπος τέτοιες θλιβερές μέρες, πέρα από τη σπονδή στους νεκρούς μάρτυρες, τη συγγραφή αυτού του κειμένου ερμηνεύει η προτροπή του Ανδρέα Μάμουκα, αυτόπτη των τραγικών σκηνών του 1822 «νὰ ἀνακαλῶνται εἰς τὴν μνήμην τῶν μεταγενεστέρων διὰ νὰ προληφθῇ ἄλλην φορὰν τοιαύτη καταστροφή».