Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Εκδηλώσεις για τα 30χρονα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου

Το Νοέμβριο στο Αντίβαρο
Παρ, 08/11/2019 - 15:20

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει μέσα στο Νοέμβρη  ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο, για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κυρίως θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες σχετικές με το θέμα, ενώ θα γίνονται και συζητήσεις, κάθε Τετάρτη, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, που θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Το απίστευτο ‘89 ",  του Στ. Κούλογλου .

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο Τύπου που ενημερώνει για την σχετική πρωτοβουλία:

Το Νοέμβριο του 1989 η πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε συμβολικά την πτώση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης. Ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα και τα αίτια που οδήγησαν σ’ αυτά; Ποιοι και πώς έπαιξαν ρόλο στις εξελίξεις; Ποια ήταν η επόμενη μέρα για τους λαούς αυτών των χωρών; Πώς μας επηρεάζει το εμβληματικό 1989 ακόμα και σήμερα; Και τελικά ήρθε το 1989 το «τέλος της ιστορίας», όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις μέσα από κύκλο εκδηλώσεων στον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο. Μέσα από προβολές, ελεύθερες συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και χρονολόγιο των γεγονότων προσεγγίζουμε το Νοέμβριο του 1989. Έχοντας στη σκέψη μας τη φράση του ποιητή και ψυχίατρου Μάριου Μαρκίδη: «Το γεγονός ότι έπεσε το τείχος δεν σημαίνει πως εγώ τώρα πρέπει να γίνω παλιάνθρωπος».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ

Το απίστευτο ‘89 – του Στ. Κούλογλου (57’)

Συζήτηση «Κατανοώντας τα γεγονότα»

 

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20.00

Προβολή ταινίας

Good Bye Lenin του Β. Μπέκερ

 

 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 – ώρα 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ

Η λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας –

Των Χ. Κλαρ & Ουλ. Στολλ (45’)

Συζήτηση «Οι προεκτάσεις του 1989 στο σήμερα»

 

 

Στον χώρο του Αντίβαρου (Καλοπλύτου 44, Χίος) θα υπάρχει παράλληλη Έκθεση φωτογραφίας και Χρονολόγιο των γεγονότων.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία. Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή. Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων». Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881. Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του. Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος. Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης). Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό. Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη. Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου