Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Εκδηλώσεις για τα 30χρονα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου

Το Νοέμβριο στο Αντίβαρο
Παρ, 08/11/2019 - 15:20

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει μέσα στο Νοέμβρη  ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο, για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κυρίως θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες σχετικές με το θέμα, ενώ θα γίνονται και συζητήσεις, κάθε Τετάρτη, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, που θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Το απίστευτο ‘89 ",  του Στ. Κούλογλου .

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο Τύπου που ενημερώνει για την σχετική πρωτοβουλία:

Το Νοέμβριο του 1989 η πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε συμβολικά την πτώση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης. Ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα και τα αίτια που οδήγησαν σ’ αυτά; Ποιοι και πώς έπαιξαν ρόλο στις εξελίξεις; Ποια ήταν η επόμενη μέρα για τους λαούς αυτών των χωρών; Πώς μας επηρεάζει το εμβληματικό 1989 ακόμα και σήμερα; Και τελικά ήρθε το 1989 το «τέλος της ιστορίας», όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις μέσα από κύκλο εκδηλώσεων στον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο. Μέσα από προβολές, ελεύθερες συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και χρονολόγιο των γεγονότων προσεγγίζουμε το Νοέμβριο του 1989. Έχοντας στη σκέψη μας τη φράση του ποιητή και ψυχίατρου Μάριου Μαρκίδη: «Το γεγονός ότι έπεσε το τείχος δεν σημαίνει πως εγώ τώρα πρέπει να γίνω παλιάνθρωπος».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ

Το απίστευτο ‘89 – του Στ. Κούλογλου (57’)

Συζήτηση «Κατανοώντας τα γεγονότα»

 

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20.00

Προβολή ταινίας

Good Bye Lenin του Β. Μπέκερ

 

 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 – ώρα 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ

Η λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας –

Των Χ. Κλαρ & Ουλ. Στολλ (45’)

Συζήτηση «Οι προεκτάσεις του 1989 στο σήμερα»

 

 

Στον χώρο του Αντίβαρου (Καλοπλύτου 44, Χίος) θα υπάρχει παράλληλη Έκθεση φωτογραφίας και Χρονολόγιο των γεγονότων.

 

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .