Ένα μνημείο για τους πρόσφυγες στη Σμύρνη

Τρί, 22/06/2021 - 07:19

Στον κεντρικό Δήμο του Κονάκ, εδώ και λίγες ημέρες στήθηκε ένα μνημείο για να τιμηθούν οι πρόσφυγες, οι ανταλλαγέντες όπως τους αποκαλούν εκεί. Με την ευκαιρία μία διευκρίνιση: Εμείς ονομάζουμε «πρόσφυγες» όλους όσους ήλθαν απ’ την Μ. Ασία είτε εκδιώχθηκαν, είτε εξαναγκάστηκαν να φύγουν, είτε ανταλλάχτηκαν (Συνθήκη Λοζάνης 1924).

Στην Τουρκία ονομάζονται «Muhacirler» αυτοί που ήλθαν από εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε οποιοδήποτε χρόνο, «Mübadiler» αυτοί που ήλθαν υποχρεωτικά με την ανταλλαγή του 1924 και “Mülteciler” οι κατά κυριολεξία πρόσφυγες διεθνώς: «Refugees» όπως π.χ. αυτοί που έρχονται στις μέρες μας από την Συρία. Το μνημείο ήταν κάτι που έλειπε απ’ την Σμύρνη, η οποία έζησε περισσότερο από αλλού την προσφυγιά και την υποχρεωτική ανταλλαγή, τη θλίψη του διωγμού και την ανασφάλεια της άφιξης. 

Για πρώτη φορά στην Τουρκία γίνεται αναφορά όχι μόνο σ' αυτούς που ήλθαν (Τούρκοι), αλλά και σ' αυτούς που έφυγαν (Έλληνες) και στον πόνο που τους διακατέχει, όπως αναπαριστούν οι φιγούρες των αγαλμάτων και για τους δύο λαούς.

Η πρωτοβουλία, η όλη φροντίδα και δαπάνη για το μνημείο ανήκει στον Δήμο Κονάκ και στον δήμαρχο Abdül Batur. Το μνημείο κοσμεί την πλατεία Hatay Meydan, τμήμα της οποίας ονομάστηκε «πάρκο της Ανταλλαγής».

Στο βάθρο του μνημείου υπάρχει επιγραφή με απόφθεγμα του Κεμάλ Ατατούρκ που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αγαπάμε τον τόπο της καταγωγή μας, αγαπάμε και τους ανθρώπους που ήλθαν από εκεί».

Στην ευρεία περιοχή της Σμύρνης δραστηριοποιούνται πέντε σωματεία ανταλλαγέντων οι περισσότεροι τουρκοκρητικοί - Γκιριτλίδες, που συνέδραμαν την προσπάθεια του Δήμου. Απ' τα όσα ειπώθηκαν σχετικά ξεχωρίζουμε τη φράση Γιουνούς Τσενγκέλ, Πρόεδρου της Κρητικής Ομοσπονδίας με έδρα το Νταβουτλάρ του Κουσάντασι που επεσήμανε:

«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούν την ειρήνη μαζί, να διοργανώσουν εκδηλώσεις για να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν έτσι ώστε ο πολιτισμός τους να μπορεί να επιβιώσει, έτσι ώστε καμία κοινωνία να μην βιώσει ποτέ τον πόνο που προκαλείται από τη λαχτάρα των προγόνων μας για τη γη όπου γεννήθηκαν, χωρίς καν να ρωτηθούν αν θέλουν να πάνε ή όχι».

 

Πηγή: emprosnet.gr

Σχετικά Άρθρα