Ένα νέο βιβλίο, εργαλείο και οδηγός Εκπαιδευτικών και γονέων.

''Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στο σχολείο''. Της Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου Γιάννας Κουμή.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 04/10/2020 - 08:34

 Ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο, με τίτλο ''Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στο Σχολείο'', της Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου Γιάννας Κουμή, παρουσιάστηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και τις Εκδόσεις '' Άλφα-Πι'', στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου της συνοικίας Αγίου Θωμά πόλεως Χίου, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, στις 6.30μ.μ.

Το βιβλίο αυτό, όπως φάνηκε άλλωστε και στην παρουσίαση, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο με νέα δεδομένα και είναι ένας εξαίρετος οδηγός για Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς και Ειδικούς Ψυχικής Υγείας που εφαρμόζουν Προγράμματα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής. Όμως επειδή η εκπαίδευση των παιδιών, στη ζωή και στα μαθήματα, δεν δίνεται μόνο από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αλλά κι από το σπίτι και τους γονείς, καθώς και μέσα στις ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες, καλό είναι να το διαβάσουν και οι γονείς.

 Το βιβλίο μιλά, για το πως τα παιδιά θα βρουν το καθένα τη δική του λάμψη, με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα, πρόοδο και συνεργασία...και παράλληλα εξηγεί, πώς και ποιές είναι οι κατάλληλες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις εκπαιδευτικών και γονέων, που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 Δίνει ζωντανά παραδείγματα για το πώς τα παιδιά μαθαίνουν να διεκδικούν σωστά τη θέση τους ανάμεσα στους συνομηλίκους με ευγένεια...και δίνει πλήθος ιδέες σε εκπαιδευτικούς και γονείς, για να αξιοποιούν θετικά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται και να τις μετουσιώνουν σε εφαλτήρια για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι και χρήσιμοι άνθρωποι στη ζωή τους, αναλαμβάνοντας τα ίδια τα παιδιά τον εαυτό τους στα χέρια τους.

Αυτορρύθμιση δεν είναι να σου κοπανάνε το βιβλίο στο κεφάλι για να μάθεις το μάθημα...ή να σου βάζει η μαμά σου χρονόμετρο πόση ώρα θα διαβάσεις την Ιστορία...Αυτορρύθμιση είναι να καταγράφεις μόνος σου πόσες εργασίες έχεις να κάνεις, να τις προχωράς και να τις τελειώνεις μία-μία...και να σβήνεις από τον κατάλογό σου όσες τελείωσες. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση του βιβλίου, πραγματοποίησε η Φιλόλογος και Ιστορικός Ευτυχία Βλυσίδου με τον γνώριμο δυναμικό και αποτελεσματικό λόγο της. Αποσπάσματα διάβασαν, με ζωντάνια και σαφήνεια, η Αναστασία Βακιρτζή Νηπιαγωγός, η Αθηνά Πλακωτάρη Δασκάλα και ο Γιάννης Κουγιούλης Φιλόλογος.

Είναι ένα όμορφο και εύχρηστο βιβλίο με ένα υπέροχο γοητευτικό εξώφυλλο. Το επιμελήθηκαν με τέχνη και συνέπεια οι Εκδόσεις '' Άλφα-Πι ''. Πραγματικός και χρήσιμος θησαυρός κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.

 Η συγγραφέας Γιάννα Κουμή, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, αφού έδωσε τον επίλογο στην παρουσίαση ευχαριστώντας τους διοργανωτές και το κοινό, υπόγραψε τα βιβλία που ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί.

Η εκπαίδευση και η μάθηση, η ανάπτυξη, η θεμελίωση και η διαπαιδαγώγηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί, γνώση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ηθική και καθαρό μυαλό.

Είναι σίγουρο ότι μόνο η τεχνική και επιστημονική κατάρτιση δεν αρκεί για να κάνει ευτυχισμένους ανθρώπους και κοινωνίες, χωρίς ψυχική ισορροπία και υγιείς κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες. Όπως είναι επίσης σίγουρο ότι αν δεν συμβαδίζεις με την εποχή σου είσαι χαμένος. Δεν μπορείς εσύ να ταξιδεύεις με πανιά όταν οι άλλοι πετάνε με υπερηχητικά αεροπλάνα...Δε θα παίρνεις καλά ναύλα και δε θα φτάνεις εγκαίρως στον προορισμό σου. Στη ζωή χρειάζεται...και αυτογνωσία και γνώση, μαζί με αντίληψη, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση...προσπάθεια και συνεργασία.

''Αχ δάσκαλε κυρ δάσκαλε που μ' άφησες αγράμματο...με το παλιό αλφάβητο δε βγαίνει μεροκάματο''....λέει μια παροιμία...Τώρα βέβαια αυτόν τον καιρό μπορεί να μη βγαίνει ούτε με το καινούργιο...

Επειδή όμως όλα έρχονται και παρέρχονται, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι καλό να εξελίσσονται και να μαθαίνουν συνέχεια και πατώντας στις στέρεες βάσεις των πατροπαράδοτων αξιών και γνώσεων, να εμπλουτίζουν και να ανοίγουν συνεχώς τους ορίζοντες τους .

Για αυτόν τον λόγο, τέτοια βιβλία όπως το βιβλίο της Γιάννας Κουμή, ''Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στο σχολείο'', είναι απαραίτητα και χρήσιμα εργαλεία Εκπαιδευτικών και γονέων.

 

Δημήτρης Ζαφείρης

paroysiasi_toy_vivlioy_psyhokoinonikes_paremvaseis_sto_sholeio

Σχετικά Άρθρα