Ένας συλλέκτης περιοδικών «με άλλο μάτι»

ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV», ΣΤΙΣ 8 & 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Δευ, 19/12/2022 - 11:18
Η Ευγενία Κώττη αναδεικνύει τη συλλογή περιοδικών του γιατρού Τάσου Βαλιδάκη

Μια νοσταλγική, πρωτότυπη αναδρομή μισού αιώνα ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης μέσα από πρωτοσέλιδα δημοφιλών περιοδικών θα παρακολουθήσετε απόψε, 8 & 12 μ.μ. (και σε επανάληψη στις 4 μ.μ. αύριο Τρίτη 20/12/22) στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι".

Ο χιώτης γιατρός, Τάσος Βαλιδάκης, μας παρουσιάζει, μέσω της Ευγενίας Κώττη, μια άλλη πλευρά του, αυτή του συλλέκτη περιοδικών πολιτικών, καλλιτεχνικών και ποικίλης ύλης που την εποχή που κυκλοφόρησαν αρκετά, δεκαετίες πριν, κρέμονταν στα περίπτερα και ήταν μια βασική πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους αναγνώστες τους. Ο ίδιος άρχισε να ελκύεται από μαθητής του Δημοτικού ήδη, από τα βιβλία αλλά και τα περιοδικά που διάβαζαν τα συνομήλικα αγόρια της εποχής του.

Μεγαλώνοντας, παράλληλα με τις πολυετείς σπουδές του στην Ιατρική, η ενασχόληση με τη συλλογή περιοδικών συνεχίστηκε. Γιατί, όπως είπε δεν ήθελε μια μονομερή γνώση, αλλά μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη μόρφωση που τον οδήγησε στην αναζήτηση και συγκέντρωση τεράστιου αριθμού περιοδικών που αφηγούνται την Ιστορία της εποχής που κυκλοφόρησαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η επικαιρότητα της εποχής, στην πολιτική, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, καθώς ανατρέχει στη συλλογή του, αποκτά στο χρόνο άλλη αξία.

Η συλλογή του που αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις, με πρωτοσέλιδα περιοδικών, που από μόνα τους αφηγούνται ιστορίες, δείχνουν τι προσέλκυε το αναγνωστικό κοινό της εποχής, όπως και οι διαφημίσεις στο οπισθόφυλλο. Ρομάντζο, Θησαυρός, Επίκαιρα, Ταχυδρόμος, Αντί κ.ά. με συλλεκτικά πρωτοσέλιδα με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζηδάκη, την Τζένη Καρέζη και άλλες προσωπικότητες, γίνονται η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από την πολιτική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα, αρκετές δεκαετίες πίσω.

Η τεράστια συλλογή του που πήρε χρόνια για να συγκεντρωθεί, με αγαπημένο του προορισμό το Μοναστηράκι, βρίσκεται φυλαγμένη στη Χίο, στην Αθήνα αλλά και στον Καναδά όπου ζει η οικογένειά του. Ακόμη και την παραμονή της παρουσίασης που μας έκανε παρέλαβε ένα ακόμη περιοδικό με σπάνιο εξώφυλλο, που τώρα πλέον εντοπίζει και αγοράζει και διαδικτυακά. Ένα από τα πιο σπάνια περιοδικά που έχει στη συλλογή του, είναι το παιδικό περιοδικό "Τα ελληνόπουλα", που εκδόθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου.

Ένα ακόμη περιοδικό που αφηγείται την ιστορία. Ο κύριος Βαλιδάκης πρότεινε σε όποιον φορέα ενδιαφέρεται να γίνει μια έκθεση με περιοδικά από τη μεγάλη συλλογή του, που κυκλοφόρησαν μεταπολεμικά, προ, κατά τη διάρκεια της Χούντας και την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, που θέλει να μοιραστεί με τους συμπατριώτες του.

Σχετικά Άρθρα