Φώτης Αγγουλές: Ο προλετάριος ποιητής

Βιβλίο του Ηρακλή Κακαβάνη
Κυρ, 04/04/2021 - 00:36

«Η αστική ποίηση είναι του ΕΓΩ ενώ η προλεταριακή του ΕΜΕΙΣ, άρα και της ανθρωπότητας όλης» Φώτης Αγγουλές.

Ο ποιητής Φώτης Αγγουλές υπήρξε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα γεμάτη καλοσύνη κι απέραντη ανθρωπιά, που η ζωή κι η ποιητική πράξη δεν ξεχωρίζουν, αλλά η μία είναι αντανάκλαση της άλλης, αναφέρει σε κριτικό του σημείωμα ο λόγιος Κώστας Χωρεάνθης για τον Φώτη Αγγουλέ την ιδιόμορφη αυτή περίπτωση ποιητή των Ελληνικών γραμμμάτων.

Έναν ποιητή που φοίτησε μόνο σε… 2 ή τρεις τάξεις του Δημοτικού σχολείου, διάβαζε όμως πάρα πολύ κι άφησε ένα έργο σημαντικό κι αξιόλογο.

Παιδί προσφύγων από την Κρήνη της Μικράς Ασίας, εργαζόταν από τα παιδικά του χρόνια για την επιβίωση. Μέλος του ΚΚΕ που υπέστη πολλές διώξεις και φυλακίσεις ο Φ.Α., τελικά: το 1948 συλλαμβάνεται μέσα σε μια στέρνα, όπου μαζί με τον κομμουνιστή σύντροφό του Μιχάλη Βιτάκη τυπώνουν έντυπα του Δημοκρατικού Στρατού. Δικάζεται από το στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο.
 
Γλυτώνει την εκτέλεση που μετατρέπεται χάρη στην κινητοποίηση όλου του νησιού και σε διεθνείς διαμαρτυρίες σε 12 χρόνια φυλάκισης. Περνάει από φυλακές και ξερονήσια: Βούρλα, Μακρόνησο, Κεφαλλονιά, Αλικαρνασσό, Ιτζεδίν, Άγιο Παύλο, όπου ετοιμοθάνατος υποβάλλεται σε εγχείριση στομάχου και τέλος φυλακές Κέρκυρας.
 
Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στη Χίο με κλονισμένη υγεία. Ανέχεια και μια νέα δουλειά στο τυπογραφείο της εφημερίδας “Χιακός Λαός” όπου βρίσκει την ευκαιρία να τυπώσει μια ανθολογία του με τίτλο “Πορεία μέσα στη νύχτα”, που περιλαμβάνει παλιά και νέα του ποιήματα και αμέσως μετά τυπώνει τη συλλογή “Φουτσιγιάμα”. {Συλλογές Φ.Α: “Αναβασιά”, “Κραυγές στον ήλιο”, “Μενεξέδες”, “Εντελβάις”, “Φλόγες του δάσους” και “Φωνές”}.

Ο ποιητής όσο ζούσε δεν έτυχε καμίας αναγνώρισης.

Φώτης Αγγουλές: Ο προλετάριος ποιητής, του Ηρακλή Κακαβάνη.

 

Η σχετική με τον Φώτη Αγγουλέ βιβλιογραφία είναι αλήθεια ότι είναι πλούσια. Πολλοί οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με το έργο του μετά τον θάνατο του. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί κι η ενδιαφέρουσα επιτομή του Ηρακλή Κακαβάνη, -έκδοση "ατέχνως"-, όπου επικρατεί η αμεσότητα του συγγραφέα στην αφήγηση και η ποιοτικότητα στην έρευνα του της λογοτεχνικής δράσης του ποιητή.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια ερευνητική εργασία του συγγραφέα με θέματα που σχετίζονται η προσωπικότητα και το έργο του ποιητή με άριστη σκιαγράφηση και των δύο.
Εδώ σε αυτή την πραγματεία δίνεται έμφαση στην παραμονή και την δράση του ποιητή στην Μέση Ανατολή όπου - ο ποιητής-, εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1943.

Αναλυτικά στο βιβλίο και με χρονική σειρά παρακολουθούμε τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής που έζησε ο ποιητής συνδυάζοντας την ταυτόχρονα με την ποιητική του δουλειά στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας:
 
«Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να ιδωθεί το έργο του Φ.Α., υπό το πρίσμα των ιστορικών συνθηκών της εποχής του. Αλλά και της ηρωικής πορείας του λαϊκού κινήματος, καθοριστικού παράγοντα για τη διαμόρφωση της ιδεολογίας του και της ποίησής του». 

 

Έξι αθησαύριστα ποιήματα και δυο χρονογραφήματα του ποιητή συναντάμε στο μόλις 99 σελίδων βιβλίο - πραγματεία του Η.Κ., καθώς και μια ενδιαφέρουσα αναφορά στην μέχρι σήμερα βιβλιογραφία του ποιητή, πηγή και για την πραγματεία του ίδιου του συγγραφέα.

Αξιοπρόσεκτο και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.

 
Φώτης Αγγουλές: Ο προλετάριος ποιητής

 

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα υποδείξετε, χωρίς επιβάρυνση, διαδικτυακά από το site των εκδόσεων: ekdoseis-atexnos.gr / 6979795057, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 
 
Τασσώ Γαΐλα - Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικά Άρθρα