«Φτού και βγαίνω» στην οδό Δημογεροντίας

Από την ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/02/2021 - 07:34

Ταπεινός δρόμος με δοξασμένο όνομα.

Πόσοι έχουμε περάσει από τον Μεζά, που δεν είναι βέβαια μόνο όνομα… καφετέριας, αλλά δάνειο από άλλο δοξασμένο όνομα, όπως και η οδός Δημογεροντίας, που επίσης ταπεινή σήμερα κάποτε μεσουρανούσε.

Κι’ αυτό γιατί βρισκόμαστε στην ουσία δίπλα στην Απλωταριά, μας χωρίζει ένα στενό από τον εμπορικότερο δρόμο και αν φανταστούμε ότι η Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα ήταν ένα… μεγάλο χωράφι, που στην ουσία προστάτευε στο Κάστρο, μόνιμη κατοικία των κατακτητών Τούρκων, η οδός Δημογεροντίας σήμερα, ήταν το Διοικητικό Κέντρο του νησιού, που συνεδρίαζαν οι πανίσχυροι Δημογέροντες, οι προύχοντες του νησιού, με την πραγματική εξουσία, αφού οι Οθωμανοί ασχολούνταν μόνο με την είσπραξη των φόρων, που κι’ αυτήν την είχαν αναθέσει στην Δημογεροντία.

Βλέποντας λοιπόν την ταπεινή οδό σήμερα, θα πρέπει να την σκεφτούμε περικυκλωμένη από Διοικητικά κτίρια, που είτε έπεσαν στον σεισμό του 1881 ή όσα σώθηκαν έγιναν… πολυκατοικίες.

Το μόνο κτίριο που στέκει, ας πούμε ατόφιο, αφού διασώθηκε μόνο το ισόγειο και είναι προστατευόμενο μάλιστα αρχαιολογικό μνημείο είναι ο Μεζάς, το Δικαστήριο δηλαδή, που κατέφευγαν οι Χιώτες για να τους λύσουν οι Δημογέροντες την όποια διαφορά.

Και γιατί… Μεζάς; Μα γιατί σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Κοραή (Άτακτα τόμος Γ’ σελ.202) εκεί βρίσκονταν η… μέση, η μέση οδός της Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο δρόμος φιλοξενεί εκτός της καφετέριας που φέρει το όνομα του Μεζά, καταστήματα και γραφεία και ελάχιστες κατοικίες.

Όπως παρατηρούμε με τον Κώστα Φασουλάκη, ψάχνοντας… λεπτομέρειες του δρόμου, αυτός κάνει μια μεγάλη λακκούβα και ξαφνικά… ανηφοριάζει. Εκεί στην λακκούβα βούρκιαζαν τα νερά του χειμάρρου Καλοπλύτη, γι’ αυτό το Εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα που βρίσκεται στο σημείο λέγεται Άγιος Νικόλας… Βουρκάρης.

Και γιατί Άγιος Νικόλας στην στεριά; Μα γιατί δεν ήταν εκεί στεριά αφού η θάλασσα έγλυφε την οδό Βενιζέλου, το Λιμάνι μας ως γνωστόν είναι προϊόν προσχώσεων.

Άλλωστε ο ναός είναι παλιός. Όπως μας σημείωσε η Αρχαιολόγος ιστορικός και ακάματη συγγραφέας Αθηνά Λουτράρη, η βάση της τοιχοποιίας του ξεκινά με Βυζαντινή τεχνοτροπία και εξελίσσεται.

Θα λέγαμε τόσο πολύ, που σήμερα συνυπάρχουν δίπλα του, πινακίδες, σύρματα, καλώδια, ένα μεταλλικό κιβώτιο του ΟΤΕ κ.λπ.

Μετά το ανηφοράκι, μάρτυρας τα πρώτα σπίτια, που φανταστείτε πόσο υπέφεραν από τον… βούρκο, που τα πρώτα σπίτια έχουν ακόμα και πέντε σκαλοπάτια, εξελίσσονται τα καταστήματα, που παρατηρούμε ότι είναι ομοιόμορφα, κάτω μαγαζί, πάνω εργαστήριο.

Το ίδιο γίνεται, αν δούμε την πόλη από ψηλά και με τις υπόλοιπες παράλληλες προς το κέντρο οδούς.

Κατά τα άλλα, η οδός Δημογεροντίας ξεκινά ταπεινά και εξελίσσεται στο κέντρο σε μια μικρή πλατεία, δίνοντας μας σκυτάλη για να προχωρήσουμε σε άλλους δρόμους που θα εξετάσουμε άλλη φορά.

 

Γιάννης Τζούμας

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_dimogerontias_4

Σχετικά Άρθρα