Γιατί μία και όχι... ένα εκατομμύριο σταγόνες ιστορίας της Χίου

Ο Καθηγητής Ιάκωβος Μπριλής για το βιβλίο του Γ. Τζούμα "Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου τόμος Α'"
Τρί, 19/12/2023 - 23:09

Αγαπητέ φίλε Γιάννη Τζούμα, με ιδιαίτερη χαρά παρέλαβα το νέο βιβλίο σου το οποίο ευγενικά μου προσέφερες με τίτλο «Μια σταγόνα Ιστορίας της Χίου» (1911-1934) Τόμος Α΄.

Με την πρώτη ματιά έμεινα άφωνος και απευθείας σε συγχαίρω και σ΄ευχαριστώ ως Χιώτης και πιστεύω το αυτό πως σου αξίζει και εκ μέρους όλων των Χιωτών, γιατί μας δίνεις με την ξεχωριστή γραφίδα σου την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι πολλά στοιχεία της ζωής του τόπου μας τα οποία μάλλον όλοι ή σχεδόν όλοι αγνοούμε για τα προηγούμενα εκατό χρόνια.

Η ερευνητική εργασία που έχεις ήδη κάνει κατανοώ ότι είναι άκρως απαιτητική, επίπονη και χρονοβόρα  Αυτό το τονίζω εξ ιδίας πείρας για να το αντιληφθούν όλοι πως ένα τέτοιο έργο τεκμηριωμένο, δεν γράφεται στο «ποδάρι».

Η αναζήτηση και καταγραφή τόσων πολλών πληροφοριών με συνοπτικό τρόπο από τον όντως απέραντο ωκεανό των Χιώτικων εφημερίδων που αποτελούν διαμάντια μέσα στο θησαυροφυλάκιο της Βιβλιοθήκης Κοραή, μου προξένησε αυθόρμητα την απορία για τον τίτλο του βιβλίου σου. Δηλαδή γιατί «Μια σταγόνα ιστορίας»; Με τόσες πολλές σταγόνες σε κάθε πρότασή σου, μήπως έπρεπε να το βαπτίσεις ως «Ένα εκατομμύριο σταγόνες ιστορίας…»; Ασφαλώς στον τίτλο δεν θα μείνουμε αλλά στην ουσία.

Εδώ πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που ξεκίνησες με τον πρώτο τόμο και σου εύχομαι ολόψυχα να το συνεχίσεις ως το τέλος έχοντας την βεβαιότητα πως η Χίος θα σου είναι ευγνώμων. Άλλο ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ γιατί όντως μας δείχνεις τον αγώνα σου για την διάσωση και διάδοση της ιστορίας μας!!! Εμείς, να είσαι σίγουρος, ότι θα μελετήσουμε προσεκτικά και με ενδιαφέρον τούτα τα γραφόμενά σου και με ανυπομονησία θα αναμένουμε και τους επόμενους τόμους, ώστε οι βιβλιοθήκη του σπιτιού μας αλλά και κάθε σπιτιού Χιώτη ανά τον κόσμο, να εμπλουτιστεί με ένα τόσο αξιόλογο ιστορικό έργο του τόπου μας που αφορά τον 20ο αιώνα.

Κλείνοντας, φίλε και γείτονα Γιάννη, όπως με αποκαλείς, επίτρεψέ μου ακόμη κάτι να σημειώσω που δεν πρέπει να παραληφθεί. Τούτο αφορά την επιμελημένη από κάθε άποψη εργασία του εν λόγω βιβλίου από το «Αλφα Πί» και τον εκλεκτό φίλο Γιάννη Παληό και το επιτελείο του. Θερμά συγχαρητήρια ασφαλώς ανήκουν σε τούτο τον άριστο εκδοτικό οίκο που με την πολυετή πείρα του μας έχει προσφέρει σειρά καλλιτεχνικών εκδόσεων –κοσμημάτων για την Χίο μας.

Με αυτά τα λίγα αλλά από καρδιάς, σου εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και γρήγορα να έρθει η συνέχειά του.

Με εκτίμηση Ιάκωβος Γ. Μπριλής - Συν/χος μαθηματικός-ιστοριοδίφης

            

Σχετικά Άρθρα