Χίος, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Γνωρίστε τα Σπήλαια Ολύμπων και Αγίου Γάλακτος

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 03/05/2017 - 16:37

Άνοιξαν και περιμένουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες τα σπήλαια των Ολύμπων και του Αγ. Γάλακτος, τα οποία πέρσι επισκέφθηκαν 7.000 άτομα το πρώτο και 3.000 το δεύτερο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η “Προμηθευτική”, που έχει την ευθύνη λειτουργίας τους, στην προβολή τους στην τουρκική τουριστική αγορά και όπως είπε στην “Α” ο Δ/ντής της δημοτικής εταιρείας, Νίκος Πιτσιλός, αυτό φάνηκε να αποδίδει, τουλάχιστον πέρσι, που σε επίπεδο επισκεψιμότητας υπήρξε σταθερότητα.

Ειδικά το σπήλαιο των Ολύμπων έχει το πλεονέκτημα της λειτουργίας στην ίδια… γειτονιά, του Μουσείου Μαστίχας, με αποτέλεσμα για πολλούς που αποφασίσουν να περιηγηθούν εκεί να πηγαίνει “πακέτο” η επίσκεψη και στα δύο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλό, εκτός των εργασιών συντήρησης που γίνονται κατ’ έτος, υπάρχει σχεδιασμός για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη των αναγκών του σπηλαίου Ολύμπων, καθώς και αλλαγές στον εσωτερικό φωτισμό του, παρεμβάσεις για τις οποίες όμως αναζητούνται, στην παρούσα φάση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σημειώνεται ότι το εισιτήριο και στα δύο σπήλαια παραμένει σταθερό -αρκετά χρόνια τώρα- στα 5 ευρώ για τους ενήλικες, 3 ευρώ για συμμετέχοντες σε γκρουπ, παιδιά από 10 έως 18 ετών και φοιτητές, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών, στρατιώτες κ.ά.

 

Σχετικά Άρθρα

Στις 22 Νοεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο Χίου
Τετ, 20/11/2019 - 16:03

Στα σχολεία της Χίου και της Λέσβου, στους τόπους εκείνους που ορίζουν τα σύνορα του ευρωπαϊκού κόσμου με την απέναντι Ανατολή, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να υποδεχτούν νέους και ταλαντούχους μουσικούς διεθνούς φήμης και εκείνοι με τη σειρά τους θα εκμυστηρευτούν με νότες τη δική τους ιστορία. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στις 22 και στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν την κλασική μουσική και να δραστηριοποιηθούν με έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο. Στη συνάντηση αυτή, οι μουσικοί, όχι μόνο θα ερμηνεύσουν ζωντανά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά θα έχουν τον ρόλο του καθοδηγητή που θα προτρέπει τους μικρούς ακροατές να πάρουν τη σκυτάλη της φαντασίας και να αφυπνήσουν τη δημιουργική τους ενέργεια, προσεγγίζοτας την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής. Επίσης, μέσα απο διαδραστικά εργαστήρια με εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα, τα παιδιά θα συμμετέχουν με σκοπό να απελευθερώσουν τους τρόπους έκφρασης και εξέλιξής τους, δίνοντας τους μορφή τέχνης.

Με κινητήριο δύναμη τις νότες και τα μουσικά κλειδιά, στις 22 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα λάβει χώρα για πρώτη φορά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στο νησί της Χίου. Στο Μουσικό Λύκειο Χίου θα υπάρξει επίσης ανοιχτό μάθημα πιάνου από την Δανάη Ντέρκεν , με τα Νυχτερινά (Nocturnes) του Φρεντερίκ Σοπέν. Ενώ στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί της Λέσβου, με τη συμμετοχή διαφόρων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Στο δε Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα πιάνου απο την Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν.

Το «Μουσικό Κλειδί» έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει τις καλλιτεχνικές κλίσεις των μικρών μας φίλων και να τους βοηθήσει να συνδεθούν με την ευαιθησία τους αλλά και να λάβουν τα ερεθίσματα που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης ενώ παράλληλα θα μάθουν τη σημασία της δημιουργικής συνεργασίας. Το «Μουσικό Κλειδί» είναι ο συντονισμός των ενεργειών τους, οι πρωτοβουλίες, η πρωτοτυπία των ιδεών και η εφευρετικότητα.