«Χίος, 1822» στο Αμφιθέατρο Οινουσσών

Σάβ, 17/08/2019 - 09:48

Το έργο «Χίος, 1822», γεννήθηκε με αφορμή τη μελέτη των γλαφυρών αφηγήσεων για τις αιματηρότατες σφαγές που συγκλόνισαν τη μαρτυρική Χίο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τη ζωηρή πένα του Στυλιανού Βίου στο βιβλίο του: «Η Σφαγή της Χίου στο στόμα του Χιακού λαού». Στην παράσταση ζωντανεύουν μνήμες της τοπικής Ιστορίας, που ο αντίκτυπός της συγκλόνισε την Ευρώπη και κίνησε την ανάπτυξη του φιλελληνικού ρεύματος, ενώ συνάμα το δράμα της καταστροφής ενέπνευσε δημιουργούς του παγκόσμιου στερεώματος, όπως τον Ντελακρουά, και τον Ουγκώ.

Η Νέμεσις άναψε σαν φλόγα στην καρδιά του μπουρλοτιέρη του Αιγαίου Κωνσταντή Κανάρη, που με την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλή, διεμήνυσε με τον ηρωικότερο τρόπο στην Υψηλή Πύλη ότι οι Έλληνες αναγεννώνται μέσα από τις ίδιες τους τις στάχτες και δεν αποτελούν λεία της κόψης του σπαθιού αλλόθρησκων  και θηριωδών τυράννων.

Πρόκειται για μια παράσταση – απότιση φόρου τιμής στους ένδοξους προγόνους μας, η οποία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και αληθινά πρόσωπα που έχουν συνυφανθεί αρμονικά με τη μυθοπλασία, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε μια παιδευτική αφύπνιση αλλά και στην αισθητική απόλαυση. Το  Σενάριο  και τη Σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Ελπίδα Γεωργαντή. Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Οινουσσών, ενώ τους ρόλους υποδύονται μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Οινουσσών.

Η παράσταση θα δοθεί σήμερα στις 9.00 μ.μ.  στο Αμφιθέατρο – Στάδιο Οινουσσών

 

Σχετικά Άρθρα