Χίος, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Χριστιάνα Καλογήρου: Επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Τετ, 28/11/2018 - 15:56
Χρ. Καλογήρου

Η  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε δύο προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν:

  • Μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικά δίκτυα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσκληση αφορά όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 1η Φεβρουαρίου 2019.
  • Μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικά δίκτυα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσκληση αφορά τα μικρά νησιά ΟΧΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δηλαδή τον Άγιο Ευστράτιο, τη Θύμαινα, την Ικαρία, τη Λήμνο, τις Οινούσες, τους Φούρνους και τα Ψαρά. Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι 1η Μαρτίου 2019.

Δικαιούχος και των δύο προσκλήσεων είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στόχος είναι η ενίσχυση υποδομών και έργων τόσο για τα Κάστρα των νησιών, όσο και εκείνων που συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:

«Οι δύο αυτές προσκλήσεις που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ, δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν και άλλα έργα πολιτισμού στα νησιά μας με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Τα έργα αυτά αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών και τουριστών, συμβάλλοντας στη γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων και το εισόδημά τους».

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 16/02/2019 - 06:39

Η Γερμανία τιμά τον συμπατριώτη μας Σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, διοργανώνοντας τον Μάρτιο προς τιμή του ένα αφιέρωμα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Gesellschaft Griechischer Akademiker in Nordrhein Westfalen e.V.), του Filmmuseum καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Molyvos International Music Festival). 
Στο πλαίσιο αυτού θα παρουσιαστούν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του: Η παράσταση «Ελένη» και η ταινία «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (1999). 
Ο επιδραστικός Έλληνας δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει συνδυάσει το όνομά του με πρωτοποριακές και διακεκριμένες παραστάσεις και ταινίες, οι οποίες άνοιξαν νέους δρόμους, τόσο στη θεατρική όσο και στην 7η τέχνη. Τα έργα του τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και άπτονται ζητημάτων οικουμενικών, ξεπερνώντας με την θεματολογία και την αισθητική του τα ελληνικά σύνορα.

 

Το πρόγραμμα του αφιερώματος αναλυτικά

Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:00: «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» 
Χίος 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου, κανένας από τους αντικαταστάτες του-ένας για κάθε εποχή του χρόνου δεν μπορεί να στεριώσει και να επιβάλει την τάξη στην κοινότητα. Οι κάτοικοι έχουν τη φήμη των πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Έτσι, το κοινοτικό συμβούλιο προσφέρει ένα έξτρα οικονομικό κίνητρο, με τους πρώτους υποψηφίους να κάνουν την εμφάνισή τους. 
Σενάριο και σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης. «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Caligari Award (30ο Διεθνές Φόρουμ Νέου Κιν/φου-Βερολίνο, 2000), ενώ το 2007 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18:00: «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου 
Δεν πρόκειται ακριβώς για τη μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας, αλλά για ένα γερασμένο της είδωλο. Η ηρωίδα μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματωμένης ευτυχίας, το οποίο έχει υποκατασταθεί με οπτασίες και φαντάσματα. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τη μοναξιά, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 
Η «Ελένη», με τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη ως σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά την θεϊκή της ταυτότητα και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της Ομορφιάς και της ανθρώπινης Ευτυχίας. 
Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Χώρος διεξαγωγής: Black Box/ Filmmuseum: Schulstraße 4, 40213 Düsseldorf, Germany 
Telefon (Kasse): + 49-211-8992232